Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
kamil41

Kwaszarnia

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kamil41    28

Witam :)

Trzeba sie rozwijać i dlatego postanowiłem uderzyć w nowy kierunek produkcji. Może ktoś mi poleci jakieś maszyny do kwaszarni kapusty? Jakie są wymagania co do budynku?? Interesuje mnie wszystko na ten temat. Dziekuje za wszystkie podpowiedzi:)

 

Pozdrawiam: Kamil41

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DanRol95    2

Też w przyszłości myślę coś takiego zrobić... u nas w okolicy jet takich dwóch co skupują ogórki i kapuchę na kiszenie i bardzo dobrze się z tego utrzymują. Zaczynali od handlu kwaszonkami na rynku, a teraz aby wstawiają do sklepów. Też chciał bym poznać coś na ten temat. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vitara    0

oj chłopaki nie idźcie tą drogą

Kapusta to produkt już przetworzony , prędzej czy później bedziecie mieć na głowie SANEPID

 

Poza tym chcecie być kolejnymi którzy na kolanach do przetwórni przychodzą , przywożą i rok na kasę czekają ?

W tym roku kapucha kiszona po 20 - 40 groszy a i tak prawie jej nie można sprzedać

 

Dla kogoś kto tego wcześniej nie robił powiem że kiszenie nie jest to prosta robota i wiele razy trzeba silos lub dwa wyrzucić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kamil41    28

a może coś o konkretach...jak to wyglada??? jakie silosy? jaki to jest koszt?

 

jakie warunki trzeba spełnić od strony sanepidu??

jakie koszty budynku i wyposażenia??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris14    259

<link> Można i tak to robić hehe

 

@kamil41- jeżeli chcesz spełnić wymogi sanepidu to na pewno nie czyń tak jak panowie z artykułu wyżej :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Bartekj1994
      Witam. Chciałbym wiosną dostawić do obory drugą. Tzn postawić jedną scianę i przedłużyć dach. Mam nadzieję że jasno piszę. Długość obory to 20. Myślę że pomieszczę tam 18 stanowisk. Jaką szerokość radzicie zrobić tak zeby wszedł ciągnik i Jaki byłby koszt takiej obory.
    • Przez krone125
      A więc dodaje temat jeszcze raz ponieważ czekam na wasze opinie mam placu kawałek za oborą 13 metrów szerokości i płytę obornikową obok ,zdjecia placu w galerii a do tematu dokładam foty tej wiaty która chciałbym postawić,aha i czy przy tylu metrach szerokości dało by radę zrobić na dwa rzędy stanowisk?prosiłbym o wasze opinie.Więc piszcie swoje opinie i komentarze



    • Przez Jakub5080
      Mam stary chlew o dł. 40 metrów szer 11m. kiedyś stały świnie a teraz będą stać bydlaki i nie wiem czy opłaca się kupować drabinę paszową czy przyspawać do słupów które tam stoją dwie rury pod którymi cielaki wysadzały by łby.
    • Przez MateuszW1129
      Witam tak jak w tytule chciałbym poznać opinie właścicieli takich obór ponieważ przymierzam się do budowy takiej obory.
      Dziękuje za odpowiedzi 
    • Przez Mateusznow
      Witam,
      Szukam budynku na halę do produkcji pelletu ze słomy myślałem żeby postawić halę łukową stalową ocieplaną pianką natryskową 20x11m z bramą przesuwną. W hali miałbym całą linie troche miejsca na palety z pelletem i wózek widłowy. Czy taka hala wystarczy? A na słomę myślałem postawić niedaleko hale 30x10m bez żadnej bramy, sucha słoma była by w zimę ale w normalne stogi też bym układał. Hala lekka a na niej plandeka. Co myślicie o tym?
×