Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam zamiar kupić ciągnik około 45 komi mechanicznych który był by lepszy MF 255 czy Zetor 3320

pracowały by z maszynami pług 3x30

agregat 2,1 + 2 wałki

opryskiwacz 400l

kosiarka rotacyjna

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ferdek będzie miał ciężko z pługiem 3x30, chyba żeby orać na siłowej, ale to nie każdemu odpowiada. Kultywator to chyba 12 łap. Lepiej weź Zetora, ma lepszy uciąg i kabinę.

Opublikowano

Na pewno w cięższych pracach zetor będzie nieporównywalnie lepszy, i niekoniczenie spali w nich dużo więcej, inna sprawa w pracach lekkich, dużo ekonomiczniejszy będzie MF. Dużo lepszy komfort będzie oczywiście w Zetorze, masz ręczne sprzęgło od wałka, które przy kosiarce na pewno będzie przydatne. No i zetor jest cięższy.

Opublikowano
Na pewno w cięższych pracach zetor będzie nieporównywalnie lepszy, i niekoniczenie spali w nich dużo więcej, inna sprawa w pracach lekkich, dużo ekonomiczniejszy będzie MF. Dużo lepszy komfort będzie oczywiście w Zetorze, masz ręczne sprzęgło od wałka, które przy kosiarce na pewno będzie przydatne. No i zetor jest cięższy.

Ale mf kręci te 540 przy nizszych obr. silnika tutaj rużnica w spalaniu jest na poziomie 1 - max 1,5 l jesli pracownik to mf jeśli sam masz śmigać to bardziej za zetorem i tutaj sprawa spalania bo jeśli tylko pole to zetor ale w łąki lepszy mf i do lekkich prac dużo oszczędniejszy

Opublikowano
Jak masz lżejsze ziemie to ferdek, jak cięższe to weź zetora, chociaż w lekkich pracach spali nie mało.

popieram ma ferdka i jest ok i radzi sobie z agregatem ale na ciężkiej ziemi to tylko plug 2 skibowy :angry:

Opublikowano
...I wytrzymały :)

A co może zetor nie wytrzymały??Osobiscie zamiast 3320 wolałbym 5211...Napewno cena będzie duzo mniejsza...Ogolnie zetor bedzie mial duzo lepszy komfort pracy....I jak MF bedzie chodził z pługiem 3x30 to nepewno lekko nie bedzie miał...A taki 5211 az tak przeciązony nie bedzie...I tu bym sie sprzeczał który w takiej sytuacji więcej spali...

Druga sprawa...Jak miałby to byc ciągnik tylko do lekkich prac to oczywicie MF 255...Napewno w nich spali mniej....Lecz nie ma komfortu pracy.....I tak jak pisze autor tematu ten ciagnik nie bedzie miał tylko lekkich prac.

Skoro ma byc to ciagnik do pługa i agregatu to tylko Zetor...No i napewno 3 cylindry zetora nie spalą 2x więcej niż 3cylindry perkinsa....

Opublikowano (edytowane)

zetor bedzie lepszy bo jak ktos juz to wymienił bardzo dobre jest to sprzęgło mechaniczne, komfort pracy o niebo leprze (orzesz jesienia włączas nawiew i masz cieplutko i o wiele ciszej) no i zetor 3320 lub 5211 nie pala tak duzo jak 4cylindrowe.

Edytowane przez Balzak
Literówka
Opublikowano

c-360 napewno więcej spali bo mam 3320 i c-360 a duzo osob mowi ze podobne spalanie i ze zetory duzo pala choc nie maja ich tylko mowi to co slysza i komfort pracy jest owiele gorszy

Opublikowano

na ilośc zrobionej roboty9cięzkie) zetor 7211 spali mniej niz C-360 a jak chciałem przekładac silnik perkinsa to mi mechanik odradził do C-360 bo mówił że przy lekkich zaoszczedzę ale pod obciążeniem to wogóle

Opublikowano

piszecie o komforcie....przeciez mozna kupic MF z komfortowa kabina,sa niewiele drozsze,jeszcze gdyby mial szerokie"buty"plus obciazniki to spokojnie bedzie dawal rade z maszynami ktore wymienil autor tematu :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v