Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
gomez181

Rasa Knura

Polecane posty

gomez181    10

witam,Najlepsze przyrosty w krzyzowaniu świn waszym zadanie ma rasa>? ja mam duroka z petrynem i jest nie najgorzrej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

gomez181    10

ja jak mojego kupilem to miala gdzies 90kg i taki krylem,a wieku nie pamietam a jak biezesz z papierami to pisze w papierach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michal14514    0

a mój knurek jest z sierpnia i ma niecałe 6 miesięcy warzy okolo 100kg. kryl juz kilka loszek ale żadna nie zostala prośna.może za młody jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    26

nie tyle masa jest ważna co wiek, 6 miesięcy to jeszcze młode, zasadniczo 8-12 miesięcy ostrożnie, nie powinno się knura przemęczać, ważne żeby się zbytnio nie spasł, powinien być taki "lekko sportowy" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michal14514    0

myślałem żę jak dobrze idzie na loche,to juz gotowy jest.pozostaje czekać.

a jakiej rasy knurki polecacie?słyszalem że jak tucznik kolorowy to pomalej rośnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
Napisano (edytowany)

Dojrzałość hodowlana / rozpłodowa:

loszki:

7-10 miesięcy, masa ciała 90-130 kg

knurki:

8-12 miesięcy, masa ciała 120 -140 kg

 

Dobra mięsność i "obniżony" gen stresu w pokoleniu F1 to np. pietrain*duroc x pbz

Edytowano przez Frytek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barti212121    2

sugerujesz że lepiej knura brać w krzyżówce pietrain x duroc x pbz a nie w czystej rasie duroc ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Miałem takiego knura pietrain x duroc i naprawde byłem zadowolony. Duża skuteczność krycia, prosiąt w miocie powyżej 12 charakteryzowały się szybkim wzrostem, dobrym umięśnieniem i małą zawartością tłuszczu. Pietrain to najbardziej mięsna rasa ale niestety ma blade wodniste mięso i jest złej jakości no i do tego dochodzi gen RYR1 (stres) natomiast duroc ma mięso bardzo dobrej jakości mięso o zawartości 3-4% tłuszczu. W połączeniu tych ras naprawdę można uzyskać dobrego knura, który będzie przekazywał potomstwu dobre cechy. Takie jest moje zdanie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barti212121    2

Powiedziałeś Frytek o minusach pietrain a wiesz może jakie są minusy duroc ? A może ktoś inny wie ? Lepsza jest krzyżówka pietrena z durocem niż sam duroc ? Pozdrawiam !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
blacha    26

Duroc idąc tropem Frytka, czyli książkowo(zresztą knura w tej czystej rasie nigdy nie miałem) - mają niższą średnią mięsność ok. 2 % tj w okolicy 60 %, dla pietraina ok 62 %, ale jednocześnie duroc wg opracowań ma wyższe przyrosty i rzadziej występuje gen stresu. Taką 3 rasą ojcowską z ras tradycyjnych ostatnio trochę mało polularną jest też hampshire, wg książek z tych 3 ma najwyższe średnie przyrosty mięsność, taką uśrednioną ok 61%, ale ponoć trudny w hodowli.

Krzyżówki tych ras są polecane dlatego, że są prostsze w hodowli niż rasa czysta, uzyskujesz większą szansę, że cechy pozytywne zaznaczą się u potomstwa, no i takie krzyżowanie pozwala eliminować część minusów jak np. gen stresu właśnie. Rasy te tradycyjnie przyjmuje się jako ojcowskie, ale nie jest to w żaden sposób jakiś nakaz. Jeśli chcesz możesz zainwestować w knurka pbz lub wbp, albo wbo x pbz i też jeśli zapewnisz im odpowiednie warunki będziesz zadowolony(zresztą nawet dla tych ras średnia mięsność przyjmowna jest na ok 59 %, tyle tylko, że przyrosty są niższe o kilkadziesiąt gram na dzień).

Knurka miałem właśnie kiedyś w rasie duroc x pietrain, przy lochach w rasach czystych pbz i wbp i byłem w sumie zadowolony, zakładając, że śwnie nie chorowały to wagę do sprzedaży osiągały ok 2 tyg szybciej niż przy obecnym knurku w rasie pbz(jest taki bo, niekoniecznie z wyboru, ale jak go kupowałem nie miałem zbytnio wyjścia, zresztą i tak jak sprzedaję to na wagę żywą do lokalnego rzeźnika, więc mięsność też nie jest dla mnie, aż taka ważna). Charakterystyczne przy tym pierwszym knurku, u tuczników było to, że oprócz rewii barw w chlewnii były one razej trochę niższe i krótsze, ale z bardzo szerokim grzbietem i szynką.


Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barti212121    2

dzięki :) Pomyślę jeszcze . Na pewno albo wezmę czystego duroca albo krzyżówkę duroc x pietrain , bo hampshire to raczej nie pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzynio257    7

Co do Duroca to jest troszkę bardziej agresywny niż Hampschire czy Pietrain. Pietrain według mnie to najlepsza rasa, wysoka mięsność i przyrosty, knury spokojne, a jeżeli chodzi o gen stresu to są dostępne knury z wyeliminowanym genem stresu.

Polecam knury PIC, PIC337, PIC410, rewelacyjjna mięsność, przyrosty oraz zużycie paszy na kilogram przyrostu.

Edytowano przez Krzynio257

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez bibi
      Witam serdecznie
      Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w sprawach dokumentów kolegów oraz koleżanek z forum. Sama próbowałam szukać coś na ten temat... ale mam straszny mętlik w głowie i może ktoś mi pomoże zrozumieć jak to rozegrać
      Z mężem planujemy zakupić kilka sztuk prosiaków - około 10, w tym jakieś 2 -3 sztuki byłyby na własny użytek (dla nas i mojej mamy), a reszta poszłaby na sprzedaż.
      Nie mamy żadnej świni, ale mamy nadany numer gospodarstwa i nadany numer siedziby stada. No i teraz pytanie - jak to zrobić tak, żeby byłoby dobrze?
      1) Jeżeli kupimy zarejestrowane prosiaki to wiem, że trzeba zgłosić to do Agencji... ale wtedy czy takiego prosiaka z kolczykiem/tatuażem możemy ubić dla siebie? Czy przypadkiem Insp. Weterynarii nie wymaga, żeby ubój odbywał się w odpowiednim pomieszczeniu i żeby dokonała go osoba z doświadczeniem/rzeźnik? Bo znalazłam takie info...
      2) Jeżeli kupimy prosiaki, które nie są zarejestrowane to mogę je jakoś zarejestrować? No bo jednak jeżeli sprzedam je na skupie to chyba muszą być oznakowane... No ale wtedy czy mogę zarejestrować 8, a 2 zjeść?
      3) Co jeżeli ktoś kto nie ma siedziby stada będzie chciał kupić ode mnie świnię na własny ubój?
       
      Naprawdę będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc... gdybym miała jakąś loszkę, to bym wpisała, że się urodziły i potem bym je oznakowała przed sprzedaniem, ale tak nie wiem jak się za to zabrać.
       
      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że ktoś pomoże 22letniej, dopiero co startującej rolniczce
    • Przez margo22
      Witam, czy ktoś może gdzieś znalazł jakąś stronkę czy programik do prowadzenia księgi rejestracji świń. Nie da się tego zrobić w excelu żeby samo liczyło, dlatego pytam czy ktoś może już coś ma.
    • Przez zimrex
      do sprzedania https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-15-szt-tucznikow-CID757-IDrcyVx.html#1646a5f7b8
    • Przez jan2130
      Witam pomuszcie co mam zrobic juz niemam sił az strach wejsc do szopy cholery obgryzaja sobie uszy i to tylko jeden skojec jest ich tam 50 juz prubowałem wszystkiego pryskałem je takim sprejem zapachowym zucałem i plastkowe butelki sypałem proszek na uspokojenie do pasz i nic :angry:
    • Przez zimrex
      Witam serdecznie moje pytanie dotyczy sprzedaży świń EKO 
      Cena bardzo dobra 
      Świnie chowane na swojei śrucie z dodatkiem bobiku i tu mnie martwi to że czasami był dodawany profit z firmy lnb bo brakowało im witamin niżej bendzie zdj. Jak myślicie czy zostanie wykryte coś w wontrobie jakaś chemia 
      Z góry dziękuje za odp.

×