Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

foster chyba troszkę się mylisz bo ja rozmawiałem z kierowniczka ode mnie z bgż to stwierdziła ze chyba przesadziła z zamawianiem puli na jej oddział bo kwotę bardzo duża ma zaklepana na bank a zainteresowania dużego na razie nie ma :) i dobrze może nikt mi nie podbierze pieniędzy;) ;)

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo że w miesiac czy dwa nie wybiorą całej puli ale jesienią już może być ciężko z tego co mówią. Zależy jak duże będzie zainteresowanie.

.

Edytowane przez Foster
Opublikowano

a jak to jest z tym wkładem własnym gdy jestem vatowcem bank wymaga 20% a co z podatkiem vat23% należy do zwrotu to musiałbym mieć 43% wkładu własnego?

Opublikowano

Tak bank kredytuje tylko cene netto na vat sam musisz mieć pieniądze które i tak ci zwrócą za jakiś czas. ale pewna kwota do obrotu musi być możesz na vat zaciągnąć zwykły kredyt komercyjny

Opublikowano

Inwestują w nowoczesną fermę trzody chlewnej.

Wkładem własnym może być materiał na budowę, wylanie fundamentów, zakup wyposażenia itp. Oczywiście im wiecej gotówki tym mniej kombinowania żeby te 20 % uzbierać (także jestem vatowcem)

Opublikowano

Wchodząc na temat budowy to ile może trwać (tak mniej/więcej) uzyskanie wszystkich pozwoleń na budowe dokładnie przebudowe, bo kredyt to tak w pół roku to powinien pewnie załatwić ciekawa mnie te pozwolenia

Opublikowano

1. W tym roku jest problem z limitami na kredyty preferencyjne i w wiekszości banków juz został wkoryzstany limit na I kwartał 2012. Więc jesli ktość chce wziąć kredyt preferencyjny lepiej juzteraz pójść do banku i załatwić sobie kredyt czyli przedłożyć wszystkie dokumenty i zbadać zdolność, a jak bedą limity to tylko podpisac umowę kredytową.

Opublikowano

W bankach skonczyly sie limity na I kwartal 2012 roku, kolejne kredyty beda udzielane dopiero od kwietnia, ale zlozyc wniosek mozna juz teraz, procedura zebrania wszystkich dokumentow i zbadania zdolnosci kredytowej trwa, a jesli otrzymanie pozytyną decyzje kredytowa to czekacie az bedzie limit. Decyzja kredytowa wazna jest az do 3 miesiecy. Wiec jesli dzisiaj uzyskalibyście pozytyna decyzję to nawet w maju mozna podpisac umowe. Ale trzeba ustawic sie w kolejce. Wnioski zlozone w maju moga byc rozpatrzone dopiero w sierpniu/wrzesniu,

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli interesuje Cię budowa to radzę dużo wcześniej zacząć załatwiać wszystkie sprawy (1-1,5 roku wczesniej )

Najdłużej czeka się na opinie ochrony środowiska ( nawet do 4-6 mies z kilkoma poprawkami ). Zazwyczaj parę miesiecy to trwa

Do tego inne sprawy z pozwoleniami i projektem, biznesplanem itp.

Ja miałem pomysł w listopadzie 2011, załatwiać od grudnia. W kwietniu tego roku chcę już zacząć ostro budowę :)

Sam dostarczam dokumenty do wszystkich organów. Najdłużej tak jak mówiłem czeka się na decyzję i opinię raportu przez ochronę srodowiska. Ja mam to szczęście że nazwijmy to mam spore znajmości w wojewódzkim RDOŚ-u więc pewnie 2-3 tyg. się zamknę.

.

Edytowane przez Foster
Opublikowano

Ja sie zalapalem na I kwartal ;) Za kredytem chodzilem juz w listopadzie 2011... 15.01.2012 zostal limit przyznany ;) W czwartek jade podpisac umowe z bankiem, w przyszlym tyg... bedzie stal na podworku nowy ciagnik ;)

Opublikowano (edytowane)

Może być używany ale nie starszy niż 5 lat i zakup potwierdzony fakturą.

A czy bank przyzna kredyt preferencyjny na modernizacje budynku który mam w urzyczeniu?

Edytowane przez TOMI697
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie są olbrzymie problemy. Krążą pogłoski że nie będzie w tym roku przeznaczona na ten cel duża suma.

Wiele osób czeka na kredyt jeszcze z 2011 i oni będę w pierszeństwie dostawać podobno.

Edytowane przez Foster
Opublikowano

foster a jak z pozwoleniami masz juz wszystko? pieronskie znajomosci musisz miec skoro tak szybko wszystko zalatwiles a czekam do poczatku kwietnia na decyzje z gminy potem warunki zabudowy projekt budowlany i dopiero pozwolenie...ile zaplaciles za projekt budowlany?

Opublikowano (edytowane)

Nie ukrywam że w RDOŚ-u trzeba było to ruszyć i udało się w 3 tyg załatwić raport ;)

Z papierkowych spraw została drobnostka- wydanie decyzji przez starostwo, ale tu już nie cisnę bo max w 2-3 tyg bedzie pozwolenie.

nie zważajac na to wchodzę za 2 tyg w I etap budowy

Edytowane przez Foster
Opublikowano (edytowane)

Zrobienie projektu zleciłem jakiś miesiac temu, ale najpierw robiliśmy kosztorysy, wiec jakieś 1-2 tyg pracuje nad samym projektem.

W najbliższym czasie bedzie gotowy. Budowlaniec wejdzie nawet bez projektu gdyż stawił juz parę obiektów.

Liczę że odchowam jednorazowo 12-14 prosiat od lochy. Na tuczniku zarobię jakieś 100-180 zł. Obecnie na starym stadzie wychodzi ponad 200 stówki. Ale myślę że wahania cen nie zrobią dużej szkody. Oczywiście trzeba patrzyć na parę lat.

zbyt optymistycznie ? nie wydaje mi się, jak najbardziej realne. ale zaraz napiszą przeciwnicy "opłacalności świń " że 50 zł nie wyjdzie ;)

Edytowane przez Foster
Opublikowano

jak najbardziej zgadzam się z Tobą może być problem przy pierwszym wyproszeniu z osiągnięciem takiej liczby ale już później powinno być dobrze:) powiedz mi jeśli masz kosztorys jak wygląda sprawa tuczarni na ile masz sztuk i jaki wyszedł Ci jej koszt?możesz na priv jeśli nie chcesz tutaj??:)