Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no pod kolor to żaden wybór toczy lely czy jd to ci nie powiem jakie majom zalety i wady bo nimi nie robiłem a plotek nie bende powiadać na temat nh to tak bo umie o okolicy durzo tego chodzi i nawet takie co w rok 10 tysięcy robiom ja na wiosnę wybierałem cena miedzy NH a MF/JD /KRONE 20/30 tysięcy CENY neto to w takim wypadku była duża różnica i zawiele się nie zastanawiałem a co do targowania zadzwoń jeszcze do innych dilerów bo miedzy jednym a drugim może być sporo różnicy pozdrawiam a jeszcze jedno czy na podbieraczu majom wałek bo z nim się lepiej robi

Opublikowano

dziś dostałem ofertę zielonej prasy czyli Deutz fahr varimaster 560 117netto full opcja ale nie widzę żadnych wypowiedzi na temat tej prasy bo chciałbym usłyszec też opinię na temat tej prasy

Opublikowano

To jest ta sama prasa co kuhn VB 2160? Jeśli tak tak to ja mam oferte z tamtego roku na 135 tyś netto (14 noży, opuszczana podłoga, koła 22,5) i to nie jest jeszcze full opcja!

Co do prasy to sporo ludzi je użytkuje, ale opinie są różne np. kolega @slawny, @statek.

Patrząc na budowę komory prasowania poszczególnych pras zauważyłem podobieństwo Lely do Mchale i grupy Galighani(Fendt, MF, Kver....). Kuhn (DF) ma troszke inną budowe, NH(case) jeszcze inną i bardziej skomplikowaną, JD też chyba inną, w claasie i Krone całkowicie inne.

Moim zdaniem najmniej skomplikowaną budowę ma Leli, Mchale i Gali..., A skoro mówią żeby brać prasa jak najmniej zagmatfaną to wybór powinien paść na te co wymieniłem.

Zastanawia mnie jeszcze stosunek budowy komory do zużycia paliwa. Wydaje mi się, że w Kuhnie i NH będzie najniższy.

Opublikowano

każdy poleca to co ma bo innym nie robi i dlatego nie można doradzic co ma byc dobre do danego gospodarstwa

ja to już rozważam tylko Leley 445 -JD 854 ceny są podobne obie prasy są już zamówione w środę jadę oglodac lely bo dzwonił diler że już przyszły zobaczę jak się potoczy rozmowa o cenie

Ja potrzebuję prasy na około 10 000 bel rocznie więc dlatego tak gmeram i pytam bo nie mogę pozwolic sobie na przestoję w pracy

Opublikowano

no 10 tys bel df 100 km jeszcze pewnie 4 cylindrowym no to raczej ciezka sprawa szkoda ciagnika meczyc i napewno bedzie mial ciezko a z nozami to zadusi go predzej radze ci pomysl o jakims 6 cylindrowym tak zeby te 110km mial minimum.jaka prase bys nie kupil to i tak kazda potrzebuje mocy do krecenia .

Opublikowano

wpisz sobie na allegro variant i tam sa dwie sztuki 380 jedna za 95 druga za 99 .ta pierwsza w brzeznie a druga w lehmanie. obie powystawowe mysle ze sa to ceny bardzo dobre jak wczesniej pisaliscie ze claas kosztuje ok 150 brutto.

Opublikowano

ale w jakim sensie nieporozumienie ? jesli chodzi ci o wymaganie na moc kazda belarka nawet innej firmy o podobnych parametrach podzespolow potrzebuje sporo mocy takze jesli o moc ci chodzi to zgadzam sie z r2maros9641 lecz nie nazwalbym tego neporozumieniem.

Opublikowano

I w prasie to właśnie najbardziej chodzi o moc na WOM. Kupując Feraboli, której zdjęcie jest u mnie w galerii, sprzedawca twierdził, że Zetor poradzi, ale Deutz o tej samej mocy nie, bo ma mniejszą moc na WOM. Tak więc nie zaryzykowałbym Varianta do Agrofarma, znajomy Varianta 360(lub 365) ciąga Deutz-Fahrem 130KM i osiąga jakąś rozsądną wydajność, zapinając do tej samej prasy Renault ok.100KM straszne baty dostaje ciągnik. U mnie Zetor 90KM żeby polecieć 12-15 km/h w dużej słomie też lekko nie ma, a jak wiadomo Feraboli ma stosunkowo małe zapotrzebowanie na moc.

Opublikowano

rozmawiałem z posiadaczami obu pras lely chodzi z masseiem 115km a Jd z 90km ale nie wiem jakim ale widziałem też jak 75km JD ciągał tą prasę w słomie nie mam innego ciągnika więc będę musiał robic wolniej niema wyjścia wiem że najlepiej jak by było 6cyl i 120km ale niema

Opublikowano

limousine musze sie z toba niezgodzic poniewaz biorac ok 100 konny ciagnik do pras lely czy claas wyzej wymienionych nalezy zawsze wybierac ciagnik 6 cylindrowy poniewaz spali nie wiecej niz 4 cylindrowy a napewno spali nieco mniej przy pracy wymagajacej wiecej mocy ,zuzycie silnika 4 cylindrowego jest wieksze niz 6 cylindrowego poniewaz w 4 sa cztery tloki ktore wywieraja wieksze naprezenia podczas suwu sprezania a 6 ma 6 mniejszych tlokow i tylko silnik cycka. no i jeszcze pojemnosc silnika bardzo wazna im silnik ma mniejsza pojemnosc tym spalanie mniejsze ale mocy to czy 4 czy 6 to wogole niema np. fendt czy mf taki z lat ok95 gaz do dechy chmura dymu i poszed a te terazniejsze case nh itp moze i sa oszczedne ale przy obciazeniu gaz do dechy a on stoi .takze male pojemnosci i mniejsza liczba cylindrow to do ladowacza i lekkich prac polowych czy wokol gospodarstwa a wieksza liczba pojemnosci i cylindrow do srednich i ciezkich prac .

Opublikowano

@szczepan84- lekko miał nie będzie, no i jeszcze problem przy bardzo suchej słomie, przy zbyt wolnej jeździe będzie się kruszyć i może zatrzymywać się snopek w komorze, co może doprowadzić do pożaru.

Ciekawe jest to, że niektórzy mogą ustawić zgniot na maxa, a ja u siebie w słomie tylko maksymalnie 120 bar, środek na 80 bar i palca w belkę nie wciśnie (prasa ma max chyba 190 bar), bo przy wyższym zgnicie to strasznie kruszy słomę. Przy sianokiszonce schodzimy do 80-90 bar, a środek 60 bar.

Opublikowano

wszystko się okażę w praniu co się będzie działo ale dzięki za zainteresowanie i wypowiedzi

pierwsze próby będą w Maju po 10 okaże się co Agrofarm poczuje

zapytam dilera może podepnie Agrofarma do prasy to śnieg sprasujemy :D

Opublikowano

w środę jadę oglodac bo już przyszły 3 czy 4 szt 445 a wszystko zależy od ceny za Jd 854 mam za 115netto a koleś od lely powiedział że chce mi sprzedac i cena ma byc zbliżona do JD zobaczę co to znaczy zbliżona bo Jd ma na wyposażeniu sznurek i wyświetlacz z ful opcją a lely nie ma

Opublikowano

Względem naszej za którą daliśmy 80 netto, ale była to maszyna która była z roku poprzedniego (do dziś nie wiem jak udało nam się taką dostać) to cena sporo wyższa, ale z drugiej strony nie wiadomo jak na dłuższą metę będzie się sprawowała. Zawsze jest jakieś ryzyko kupując sprzęt od mniej znanego i sprawdzonego producenta, mimo że starsze maszyny tego producenta do najgorszych nie należą. Trochę się rozpisałem nie do końca na temat, ale może się to komuś przydać.

Opublikowano (edytowane)

kolego nie patrz na moc ciągnika czy kupisz taką czy taką dasz rade może czasami wolniej ale pojedziesz może za 3lata kupisz większy ciągnik no i prasa będzie jak znalazł a to jest zakup co najmniej na 10 lat to też nie patrz na moc bo na razie starczy i też czasami nie warto przy takiej cenie żałować te 5 czy 10 tysięcy bo za rok można żałować i zaś się mówi trzeba było dołożyć a to zaś nie cofniesz pozdrawiam no i udanych zakupów

Edytowane przez Matey
Opublikowano

pewnie i te które ja chciałbym kupic można z 2011 znalesc bo nie wszystko zostało sprzedane ale to już cena musi byc odpowiedni dopasowana ale myślę że bliżej wiosny będą takie prasy przeceniac

ja jak na razie nie panikuję z decyzją o zakupie bo czas do wiosny myślę że nie podrożeją bo te o których piszę były zamówione jeszcze w 2011