Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie , jak porównałem wtrysk orginalny a ten z Bosha to jest duża różnica.Orginalny jest gęściejszy i taki strzyk , a na BOSH-a jest mgiełka , jeżdze już 3 rok i bez zazutu , końcówki są od Poloneza 1.9 GLD , podchodzą idealnie.A różnica w pracy silnika i mocy duża.Nawet sąsiad się pytał co zrobiłem że moja c-330 wogóle praktycznie nie dymi w polu nawet przy gazowaniu.Jest dymek ale to minimalny a szybciej wchodzi na obroty tak jakbym 2 obroty wykręcił śrubke od regulacji dawki , Kolega mi o tym powiedział więc jak zobaczylem to u niego to nabrałem chęci i zastosowałem .A mocy jest więcej moim zdaniem o około 5-8 KM.Pod górke u nas we wsi z rozrzutnikiem gnoju swoją drugą c-330 nie wyjade 6 . A tym bez problemu , jeszcze gazu mu można dodawać.

Opublikowano

Rozpylacz 30-ki ma jeden otworek. Jeśli się nie mylę ten typ końcówki nazywa się czopikowy. Rozpyla paliwo w mgiełkę w kształcie stożka. Zdaje się że w 28 były końcówki z chyba trzema otworkami.

Końcówki BOSCH miałem w 4011. Faktycznie jakość rozpylania paliwa jest lepsza i o wiele większa żywotność. Według mnie inwestycja w porządne wtryski się opłaca. Dłuższy okres utrzymywania odpowiedniego ciśnienia wpływa na mniejsze spalanie, rzadsze regulacje i zdrowsza psychika.

Opublikowano

mam właśnie wtryski wyjęte i nabieram chęci na eksperymenty a jak z ustawieniem ciśnienia wtrysku przy BOSCH-u czy takie jak jest w zwykłych końcówkach?

Opublikowano (edytowane)

Ja jak orze pokładanke lub średnią orke pługami 3 skibowymi Grudziąckimi to czuć że z baku ubywa ale i czuć że w polu ubywa :lol: :D Całego baku jeszcze nigdy za dzień nie spaliłem , a orałem od rana do wieczora,oczywiście z przerwami na obiad itd

średnią orkę 3 skibami grudziądzkimi heh mało z krzesła nie spadłem, kolego na 6tej zet moim ciapkiem z 3jakimi grudziądzkimi głebiej jak na 5-7cm nie da się uprawić, fakt faktem że ciapek mało pali, ale jak dać mu w pi*zde lub mierzyć spalanie na wykonaną robotę tzn np. na napompowanie i wylanie jednej beczki, lub roztrzęsienie rozrzutnika, czy zaornie jednego ha to wyjdzie i tak zawsze najwyższe spalanie, nie ma startu do mf 255 czy do smoka jakim jest siwy sdf 80km z tymi samymi maszynami,

heh nie wiem kto orbił pompę dla autora tematu ale mój ciapek po regeneracji pompy i wymianie rozpylaczy w ogóle nie pali ropy normalnie perpetym mobile może pyrkać cały dzień bo nawet go nie gasimy i nie spali nic, co innego jak ma coś zrobić wykonać jakąś prace owszem wykona zejdzie nad tym cały dzień spali wiadro ropy i co z tego jak inny ciagnik spali pół wiadra i zrobi to w 20 min hahahahaha z tymi samymi maszynami

wiem wiem ciapek jest ponad czasowy ale to nie jest ciągnik ;) tylko zabawka dla działkowicza

Edytowane przez Ferdek07
Opublikowano

Dla dwóch kolegów wyżej macie racje z żywotnością jakością rozpylania dla końcówek bosch ale za te pieniądze to wole sprawdzać wzm co 100mth i wymieniać co 300mth a jakością rozpylania dla ursusa z technologią z lat 60-tych to wystarczy

Opublikowano

to jest miarka poziomu oleju.

na regulatorze masz od dawki-śruba wygląda identycznie jak od regulacji zakresu cięgna(przeciw-nakrętka na śrubie,regulacja wkrętakiem,otworek na plombę)

Opublikowano

Była tam tam na niej przykrywka , gdy zdjołem jest ta śrubka ( której nie ma jak za bardzo dokręcić) i jeszcze na śrubokręt wejśćie. Chciałbym lekko zwiększyć tą dawkę. które mam przekręcić śrubę czy wejście na wkrętak?

Opublikowano

właśnie to na wkrętak,nakrętka jest tylko kontrą(jak na dźwigienkach zaworowych)-ile chcesz regulować-proponuję pół obrotu-już nie pamiętam w którą stronę(chyba wykręcić-nie jestem pewny,ursusów długo już nie mam)

Opublikowano

tą śrube trzeba wykręcićy żeby zwiększyć dawkę ale najpierw nie więcej niż 1 obrót i musisz pojeżdzić i zobaczyć jak spalanie . ja swoją od 30 dałem do regeneracji to po założeniu pompy był mocniejszy ale palił jak smok i zmniejszałem sam przyrost mocy nie był wart spalonego paliwa

Opublikowano (edytowane)

mój c328 spalił w tym roku w orce pod rzepak 1.8 ha 32 litry :) i nie mówicie że to oszczedny traktor przy obrotach 2000-2200 bo abrdzo cieżko szło w tym roku a w podorywce niecale 16 l 5 skibowym podorywkowym

Edytowane przez Ursus328
Opublikowano

U mnie żeby hektar C-330 zaorać to trzeba prawie 4 godziny, z tym że ziemie bardzo cięzkie. Czasami na jednym polu 3 trzeba było wrzucać, włączać blokade i jeszcze był problem. Na godzinę liczyłem to spalił ( w tych ciężkich warunkach) ok 3,5 litrów paliwa, co daje ok 15 litrów na każdy hektar, Jak dla mnie to bardzo dobry wynik jest. W podorywce 5 skibowym pługiem wychodzi ok 2,5l/godz.

Opublikowano

Kolego "Ursus328" sporo Ci spalił w podorywce. Może sprawdź wtryski.

Mi w podorywce na 1,7 ha spalił około 9-10litrów BIO100. Pług 5 skibowy podorywkowy.

Dopiero rozpoczyna pomiary spalania. Jak porobię orki to napiszę ile mi pali w głębokiej.

Opublikowano

To koledzy jak jest z tym spalaniem na godz a jak na 1 ha kolega ma 120 km fergusona mówi że robi w godz 1ha i spala 16-18 lit na ha ,ja miałem 60 3p w dobrych warunkach robiłem 1 ha w ok 2,5 godz i ok 13- 14 lit na ha teraz mam Farmtraka 670 sprawdzałem kilka dni temu ok 1,5 godz robię ha mieściłem się w 10 litra na ha ,a 30 tką ktos dokładnie sprawdził ile godz robi 1 ha i ile spalił dokładne pomiary bo wujek czy sąsiad mi mówił to nie miarodajne

Opublikowano

Mój dziadek kiedyś w SKR-że jeździł to ojciec mi mówił że mieli normę mniej więcej jakieś 3,3 litra na motogodzinę. Mój akurat zalany na ok 30 litrów wybił jakieś 10 mtg więc nie jest tak źle chodź większość to jazda ok 1900obr :D

Opublikowano (edytowane)

Pompę podkręcić trochę i w wtryskach ciśnienie zmniejszyć bo pompa ci nie da rady ;) .

A głównie to ci twojej 30 dolega ? .

Edytowane przez Dinek94