Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.10.2019 o 21:23, Piećka91 napisał:

Odpowie ktoś kto skarmiał bele wysłodków ? Sprzedawcy twierdzą , że około miesiąca (zapewne chodzi im o okres z temperaturami ujemnymi). Jakie ilości podajecie krowom w szczycie laktacji , 4-6 kg ? Suchej masy czy ogólnie wysłodków?  Czy przed otwarciem beli odwracacie ją "do góry nogami" by soki które przemieściły się na spód beli podczas składowania znów rozeszły się po całej beli?

I jak wyszło z tymi belami? dobra pasza dla krów bo też się nad  nimi zastanawiam

Opublikowano

Pierwszą odwróciłem przed otworzeniem, skarmiałem ją przez 26 dni ( musiałem przyzwyczaić zwierzaki , jadło ją tylko 12 sztuk). Początkowo trudno mi się je wybierało, ale pomocną okazała się motyka , która robi robotę. Po około 20 dniach przy folii zaczęło trochę zanosić takim winkiem ( odrzuciłem dosłownie z 5 kg , zero pleśni ), ale to minimalnie . Wysłodki sypię na kiszonkę z kukurydzy , niektóre jedzą pełną mordą, inne czekają na osypkę. Jak dla mnie to mniej roboty niż z moczeniem suszonych, zobaczymy co będzie gdy przyjdą konkretne mrozy . No i taniej wychodzi niż toffi. Co do parametrów mleka to białko na zbiorniku skoczyło jakieś 0,2 a tłuszcz 0,3, mocznik w okolicach 130-150 (czyli dodało energii bo miałem jakieś 240-260) - tylko nie uważam ,że jest to zasługa tylko tych kiszonych wysłodków.  Trzeba mieć czym szarpnąć ponad tonową bele . Aktualnie jestem około 1/3 do końca drugiej beli , teraz nie odwracałem i  już prawie dwa tyg , i jest cacy.  Tym już bardziej wydojonym zmniejszam dawkę tych " trocin" , bo i tak zbyt dobrze wyglądają.

Opublikowano

No właśnie jest jakaś różnica między wysłodkami w beli a tym toffi? Kupiłem na próbe te toffi i musze powiedzieć że mleka przybyło tylko cenowo troche drogo wychodzi i dlatego zastanawiam się właśnie nad tymi w belach. Il kg dajesz na szt wysłodek?

Opublikowano

Jeśli się mylę to poprawcie lub dodajcie coś od siebie.  Toffi są to wysłodki suche melasowane (moczyłem je przed skarmianiem , suchych  musiałbym dawać po kilkanaście granulek na sztukę by tony starczyło na miesiąc), a w beli są wysłodki prasowane u mnie niemelasowane (ok 25% suchej masy) . Moczonych toffi dawałem po dwie duże szufelki (jest na nich podziałka bodajże  do 2 kg) tak samo daje te z beli . Ważyłem raz i szufelka wysłodek ważyła 1,2 kg . Więc około 1,2  x 4 = 4,8 kg na sztukę dziennie , Wycielone dostają czubate szufelki, a wydojone jedną i to skąpą, zasuszone i jałówki nie  mają tego w jadłospisie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v