Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam ostatnio czytałem w tygodniku rolniczym że facet zrobił sobie beczke asenizacyjną z 2 zbiorników 1000 L,i tam ten facet połączył te dwa zbiorniki pod spodem.I mam pytanie jakim sposobem można te beczki połączyć bo też chcę sobie zrobić taką beczke do ursusa c-4011 lub władka t-25

Opublikowano

jeśli mówisz o paletopojemnikach (1000 albo 1200 litrow) to w nich jest na dole wyjście z zaworem (plastikowe). I jest tam normalnie gwint, więc można dokręcić jakiś króciec i nałożyć wąż (pasuje 3" o ile się nie mylę). Wystarczy że wyłamiesz środek zaworu, żeby nie przeszkadzał, nałożysz na obydwa wyjścia wąż, jakiś trójnik do węża i zawór na wyjściu

Tyle że osobiście wydaje mi się, że te oryginalne wyjścia są za małe do wywozu rzeczy z szamba (średnica ok 6-7 cm) - możnaby odciąć te oryginalny zawór i wkleić na żywicę coś większego. No i jeszcze jedna sprawa: nie zamontujesz pompy próżniowej, bo się pognie plastik. Chyba ze chcesz od góry wlewać jakąś inną pompą i wylewać dołem to jeszcze jakoś pójdzie.

Opublikowano

Ten facet połączył te zbiorniki, zamontował pompę napędzaną od WOM-u (zwykłą nie próżniową, służącą tylko do opróżniania) i wylot z pompy zrobił na wysokości lub ponad górną krawędzią zbiorników. Dzięki temu nie musiał stosować zaworu spustowego.