Skocz do zawartości

120.54 Pompa nie podnosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mma problem z Renault 120.54 a dokładnie z pompą. Aby podniosła agregat trzeba mocno przygazować i podnosi powoli, aby opuścić tak samo. A gdy na polu przejadę z 200m i chcę podnieść to już w ogóle nie podniesie. Wyłącze ciągnik na jakieś 10-15min i znowu może podnieść ale ciężko. Wiecie może o co w tym chodzi, wcześniej nie miałem żadnych problemów z tym ciągnikiem to się nie orientuję . Z gódy dzięki za pomoc .

Edytowane przez waldii941
Opublikowano

A przyczepy jak wywraca? Za siedzeniem taka linka powinna być ona chyba jest od prędkości ruchów podnośnika i jeszcze filtr ssawny w jakim jest stanie?

Opublikowano (edytowane)

Hydropak podnosi dobrze, przyczepy nie sprawdzałem ale myśle że to samo będzie. A ten filtr ssawny gdzie się znajduję ? Ten jeden przy silniku co jest to wyczyściłem to jest ten ?

Edytowane przez waldii941
Opublikowano

Tam kolega waldi293 pisał że podłącz sobie manometr no i zgoda ale taki instrument nie każdy ma w warsztacie i dlatego mówiłem żebyś prawdził podpinając przyczepę pod wywrot ale jeśli piszesz że pracujesz z agregatem to jak ci się siewnik składa normalnie czy też powoli

Opublikowano

jeżeli pompa ma dobre ciśnienie to wina bedzie rozdzielacza podnośnika który znajduje sie na płycie pod kabiną ,dostał się brud lub jaki opiłek i stąd takie objawy

Opublikowano

Ten przy silniku filtr to jest tłoczny tego się nie czyści tylko raczej wymienia a jak go otwarłeś to dużo tam było opiłków bo to by znaczyło że pompa się kończy a ten ssawny to jest na tej grubej rurce co olej nią do pompy płynie wejdz pod ciągnik tak w okolicy skrzynki na akumulator to go tam znajdziesz

Opublikowano

hmm .. miałem pompę teraz od kolegi pożyczoną oraliśmy 4 godzinki wszystko ładnie było pod koniec już ciężej podnosiła trzeba było już przygazować żeby podniosła, jutro założe swoją już i sprawdzę jeżeli też tak będzie sprawdzę ten rozdzielacz jednak jak piszecie.

Opublikowano

mam pytanie gdzie się wlewa olej do skrzyni renault 155-54 i czy mogł mi zrobić zdjęcie bagnetu do mierzenia oleju w skrzyni bo jak kupiłem to go nie miał jak jest długi proszę o odpowiedz i dzięki bo pewnie muszę dolać ale nie mogę znależć wlewu

Opublikowano

Mam taki sam problem jak założyciel tematu.

Niedawno ze swoim staruszkiem przeprowadzaliśmy naprawę Renault 120.54( ja raczej pomagałem tylko). Wymienialiśmy tryby bieu szosowego bo się połamały.

Po zmontowaniu ciągnika na nowo biegi wchodzą i ta część działa lecz po 10 min od uruchomienia odcina hydraulikę: ni ma wspomagania, podnośnik nie podnosi.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??

Dodam że pod kabiną zdjęliśmy jeszcze pokrywę za skrzynią biegów aby mieć widok na tłoczysko podnośnika i WOM i zebrać cały nieużyteczny olej przed zalaniem nowego, lecz tylko tyle. Główne naprawy dotyczyły skrzyni biegów, ale to hydraulika odmawia posłuszeństwa.

Proszę o sugestie

Byłbym wdzięczny za kontynuowanie tego wątku z Państwa strony.

Opublikowano

witam koledzy mechanik mówił mi że będzie również do wymiany oring przypuszczam że coś taki jak na tulejce w 360 pod pokrywą będę robił hydraulikę w tygodniu z tyłu to mogę napisać

Opublikowano

Witam mój znajomy kupił renault 103-54 są w niej dwie pompy hydrauliczny z lewej taka większa i z prawej mniejsza od czego są te pompy jena na pewno od podnośnika ta większa a ta mniejsza ?

Opublikowano

Czyli odo podnośnika jest pompa za lewej strony silnika a od wspomagania z prawej strony silnika patrząc od tyłu a zawsze myślałem że to pompa od skrzyni bo reno ma hydrauliczną skrzynie