Skocz do zawartości

Czy oplaca sie brac dzierzawe za doplaty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadza się, ale takie są realia...

Wszystko się zgadza ale.... zawsze jest ale...

Umowa na gębę jest moim zdaniem jak najbardziej ok o ile ma się do czynienia albo z idiotą albo z porządnym człowiekiem, bo niejednokrotnie w mojej okolicy były przypadki że ktoś rok zbierał miał warzywa, nawozów podsiał, jesienią zebrał, zaorał po czym został wyeksmitowany z pola bo właściciel stwierdził ze on będzie zbierał. Właściciel sieje 2 lata zboże, w pierwszym coś urośnie, w drugim już nic i wszystko zaczyna się od nowa...

Opublikowano

@nikita w mojej okolicy napewno nie jeden wziął by taką dzierżawę, bo ziemia to towar deficytowy...

w której wsi koło kazimierzy dają tyle za dzierżawe? bo może zamiast dobierać pola to wydzierżawił bym swoje i dzierżawy jako pośrednik w sumie ponad 50ha i zarobił bym na tym 50 tys plus swoje dopłaty bez rzadnego nakładu i roboty :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

a u mnie jest tak z dierżawą: ojciec obrabia pole głównie łaki około 10 ha i nic za to nie płaci a właciciel tych łąk bierze dopłatę i płaci podatek i spółki wodne i według mnie to jest wporządku bo ja mam darmowe łąki a na podlasiu jest to deficytowy towar.

Edytowane przez turion23
Opublikowano

panowie-wasze podejscie do tematu jest ze tak powiem zawistne-to czy właścicel z tych doplat dostanie 500, 1000 czy 2000 zł z hektara tylko za jego posiadanie, że ma KRUS "za free"co też nie jest do końca prawdą bo kto broni nam isc w ich ślady, że może sobie poleżeć wentylem do góry i popatrzeć jak tobie grad wklepuje ostatnie kłosy itd.itd. to jest to jego wyłącznie interes i uśmiech od losu ze trafił w takie a nie inne czasy. W kwestii dopłacania czynszu oprócz dopłaty jest tak samo-nie należy patrzeć że on ma tyle to i ja mam mieć, niestety-tu należy polegac na chłodnej kalkulacji-szacujesz ile może ci zostac z obrobienia danego kawałka i albo wchodzisz w biznes dzierżawy albo nie.

owszem-taki system dopłat i ogólnie polityka agrarna jest zła, bo jest-promuje najmniejsze, niedochodowe "gospodarstwa", czyt posiadaczy morgów i blokuje ekspansywnych rozwojowych rolników.

i jeszcze co do samej zawiści i zazrdości-chyba najwredniejsze cechy charakteru, które do niczego nie prowadzą, prawda?

Opublikowano

Komu się nie opłaca to się nie opłaca. Na wiosnę dwa lata temu brałem udział w przetargu gminnym na dzierżawę ziemi do wzięcia ogólnie było około 100 ha udało mi się wydzierżawić 8 ha za cenę 1900zł za hektar dopłaty biorę ja podatek płacę ja. Ziemia to II klasa i trochę IIIA mam też kilka dzierżaw gdzie obrabiam polę za dzierżawę. Ale szczerze to wolę dać 1500 zł za hektar i brać dopłaty samemu niż obrabiać ziemię za dopłaty.

Opublikowano

To że każdy inaczej postrzega tego typu dzierżawy to nic dziwnego. Ja też np gdybym miał siać tylko zboże na dzierżawach to za nic nie opłacało by mi się płacić coś ponad dopłaty, bo to poprostu mija się z celem a dokładął bym sobie tylko pracy, poprostu przy innym profilu produkcji z 1 ha można uzyskać więcej, chociaż nie zawsze bo np ten rok z cenami dął nieźle popalić, ale czasem poprostu się opłaca.

Opublikowano

Zgodzę się z tobą dodam i dodam na przykład, że jeden z moich konkurentów na 40 ha zasiał cebulę i nawet nie miał za co dzierżawy zapłacić bo ten rok był pokrętny. Zawsze trzeba brać pod uwagę wszystkie aspekty.

Opublikowano
Komu się nie opłaca to się nie opłaca. Na wiosnę dwa lata temu brałem udział w przetargu gminnym na dzierżawę ziemi do wzięcia ogólnie było około 100 ha udało mi się wydzierżawić 8 ha za cenę 1900zł za hektar dopłaty biorę ja podatek płacę ja. Ziemia to II klasa i trochę IIIA mam też kilka dzierżaw gdzie obrabiam polę za dzierżawę. Ale szczerze to wolę dać 1500 zł za hektar i brać dopłaty samemu niż obrabiać ziemię za dopłaty.
Też tak zrobiłem, płacę podatek+1200 ale mam umowę i ja składam o dopłaty wniosek.

I to jest nauuczciwsze rozwiązanie. Obrabianie u kogoś za parobka jak za niemca to bycie parobkiem a tutaj niedawno ktoś pisał o szacunku dla rolnika i jego pracy ;)

Opublikowano (edytowane)

A co za różnica jeśli o dopłaty składa wniosek właściciel a gdy robi to sam rolnik i oddaje mu je później w formie z góry ustalonego czynszu? Bo dla mnie bez różnicy a jeszcze gorzej jeśli czynsz będzie większy niż dopłaty bo Euro będzie słabe.

Edytowane przez StasiekS
Opublikowano

dla ciebie nie ma żadnej a dla mnie jest bo poświadczasz nieprawdę, problem jest z tymi dopłatami ze środków PL bo coś tam dryszczeć zaczynają, robisz za parobka, ktoś ma nienależnie KRUS a robi za taksiarza. Ja już nie raz się nie zastanawiałem czy całości nie dać komuś w ten sposób (tylko u mnie głąby przez 5 lat będą uprawiać bez nawożenia a później zostawią i będę musiał zaczynać od nowa).

Opublikowano

owszem-taki system dopłat i ogólnie polityka agrarna jest zła, bo jest-promuje najmniejsze, niedochodowe "gospodarstwa", czyt posiadaczy morgów i blokuje ekspansywnych rozwojowych rolników.

i jeszcze co do samej zawiści i zazrdości-chyba najwredniejsze cechy charakteru, które do niczego nie prowadzą, prawda?

można to i odwrotnie tłumaczyć. Chłopi ze swoimi morgami byli wcześniej a jak dopłat nie było to takich rozwojowych i ekspansywnych też było niewielu.

Każdy system dopłat i kwotowania jest zły.

Co do zawiści i zazdrości to akurat się zgadzam w 100%

Opublikowano

Teraz także prawdziwych rozwojowych nie ma. Bo za połowę ceny i prawie darmowym kredytem każdy kto chciał nowy ciągnik to kupił. Pytanie czy jak się skończy PROW dalej będą się rozwijać czy zostaną na tym poziomie co teraz.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tylko że Ukraina nie wejdzie do UE w ciągu 20 lat :)

Pytania czy Unia dożyje. smile.gif

Opublikowano

A co za różnica jeśli o dopłaty składa wniosek właściciel a gdy robi to sam rolnik i oddaje mu je później w formie z góry ustalonego czynszu? Bo dla mnie bez różnicy a jeszcze gorzej jeśli czynsz będzie większy niż dopłaty bo Euro będzie słabe.

Różnica jest taka, że jak wykazuje do agencji, że zbieram faktycznie to pole to w moim przypadku mogłem sobie pozwolić na większy ciągnik z modernizacji gospodarstw rolnych. A tak to takie nieoficjalne dzierżawy nie wchodzą w grę. Po za tym jak mam podpisaną umowę dzierżawy i właściciel chciałby sprzedać ziemię to mam prawo pierwokupu. Jeśli co roku w nią inwestuje to nie chciałbym, żeby ktoś mi wlazł w drogę, a tak ktoś poświeci pieniędzmi w oczy i za rok nie będziesz ty tego obrabiał tylko może twój sąsiad.

Opublikowano
Różnica jest taka, że jak wykazuje do agencji, że zbieram faktycznie to pole to w moim przypadku mogłem sobie pozwolić na większy ciągnik z modernizacji gospodarstw rolnych. A tak to takie nieoficjalne dzierżawy nie wchodzą w grę. Po za tym jak mam podpisaną umowę dzierżawy i właściciel chciałby sprzedać ziemię to mam prawo pierwokupu. Jeśli co roku w nią inwestuje to nie chciałbym, żeby ktoś mi wlazł w drogę, a tak ktoś poświeci pieniędzmi w oczy i za rok nie będziesz ty tego obrabiał tylko może twój sąsiad.

Ja dzierżawiąc ziemię mam podpisywane umowy dzierżawy ale o dopłaty nie składam, tak samo jak i nie płacę podatku. Mam gołą ziemię. A że nie korzystałem z PROW to nigdy nie była mi większa ilość ziemi na papierze potrzebna. A że właściciel łamie prawo to już inny problem...

Opublikowano (edytowane)

czysta prowokacja. Dochód 4 tyś z uprawy żyta :lol: Być może ale nie liczni

Nie dodali że strukturalna jest na 10 lat a za 5 czy 6 klasę podatku nie ma

Edytowane przez saszeta