Skocz do zawartości

Zbiorniczek wyrównawczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam Fendta 311 LSA Turbomatic rocznik 1985. Traktor posiada przedni TUZ, do którego zaczepiony jest maszt od widlaka i po opuszczeniu go po jakiejś chwili przez zbiorniczek wyrównawczy oleju do hydrauliki został wyrzucony olej i mam takie pytanie czy nakrętka od odpowietrznika powinna być dokręcona czy powinna być luźna? Proszę o porady i co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Załączam zdjęcie zbiorniczka wyrównawczego.

post-35654-0-68110500-1318357353_thumb.jpg

Opublikowano

Korek powinien być dokręcony. Zdarza się to tobie za każdym razem czy tylko ten jeden raz? Sprawdź poziom oleju hydrauliki w zbiorniku bo mi się wydaje że go masz tam za dużo i ci go wybija, a po pierwsze to nie jest zbiornik wyrównawczy.

Opublikowano

Dzisiaj znowu wyrzucił olej i to dosyć dużą ilość, a w tym zbiorniczku było około 3cm oleju. To w takim razie co to jest na tym zdjęciu, które zamieściłem i jaki stan tego oleju powinien być, czy w tym ,,zbiorniczku" powinno być widać olej i jak tak to ile ma go tam być. Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

A ten wyrzucony olej jest spieniony? Jeśli tak, to gdzieś zasysa powietrze(pompa, przewody na ssaniu) i zapowietrza układ. Po odkręceniu korka nie ma tam jakiejś miarki?

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

To nie jest żaden zbiorniczek od oleju do wspomagania.

Mam taki sam w fendt 308 LSA z 86 r. Przez ten zbiorniczek nalewa się olej do hydrauliki ciągnika. U mnie jest w nim taki filtr przez który olej zlatuje dalej do zbiornika z olejem hydraulicznym i uważam że nie powinien w nim zostawać olej bo wtedy był by go nadmiar w obiegu. A na olej w skrzyni biegów jest oddzielny zbiornik i nalewa się do niego z tyłu ciągnika przy zaczepie jest miarka razem z korkiem. Możliwe że ten zbiornik jest po to aby po prostu wygodniej było nalewać olej do hydrauliki bo nie trzeba wtedy podnosić zbiornika z paliwem. W okolicy jest sporo fendtów w takim wieku i ten zbiornik (co na fotce) jest tylko u mnie a więcej u nikogo go nie ma.

Opublikowano

Dzięki wielkie Rafczyk, twoja odpowiedź była taka, o którą mi chodziło, z tym że w moim Fendzie w tym zbiorniczku nie było filtra i nie wiedziałem nawet że on tam ma być dopiero pojechałem do mechanika i on powiedział, że tam powinien być filtr. Teraz założyłem filtr i będę robił próbę. Mówisz, że w Twojej okolicy jest więcej takich Fendtów i, że nie mają tego zbiorniczka to ja im współczuje przy nalewaniu oleju.

Opublikowano

no ja też he. Mój fendt jest z turem i gdyby nie ten zbiorniczek to byłby wielki problem z nalewaniem oleju bo za ramą od tura nie mogę nawet do końca odchylić zbiornika paliwa. A w swoim fendcie w zbiorniku oleju hydraulicznego powinieneś mieć miarke poziomu oleju to sprawdź czy go przypadkiem nie jest tam za dużo.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam Fendta 311 LSA Turbomatic rocznik 1985. Traktor posiada przedni TUZ, do którego zaczepiony jest maszt od widlaka i po opuszczeniu go po jakiejś chwili przez zbiorniczek wyrównawczy oleju do hydrauliki został wyrzucony olej i mam takie pytanie czy nakrętka od odpowietrznika powinna być dokręcona czy powinna być luźna? Proszę o porady i co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Załączam zdjęcie zbiorniczka wyrównawczego.

Zapewne tak się dzieje, bo kiedy nalewałeś olej lub inna osoba do hydrauliki to Tuz był w górze bądź tylny podnośnik i wtedy kiedy sterujesz na opuszczanie, siłowniki obsiadają i wypychają nadmiar oleju ten zbiornik, też tak miałem.

Nalewałem olej jak były podniesione pługi, a kiedy opuściłem je cały silnik był zalany. Staraj się wlewać olej jak siłowniki będą w wciśnięte.

Edytowane przez Juzek
Opublikowano

no ja też he. Mój fendt jest z turem i gdyby nie ten zbiorniczek to byłby wielki problem z nalewaniem oleju bo za ramą od tura nie mogę nawet do końca odchylić zbiornika paliwa. A w swoim fendcie w zbiorniku oleju hydraulicznego powinieneś mieć miarke poziomu oleju to sprawdź czy go przypadkiem nie jest tam za dużo.

Chodzi ci o miarkę w tym dużym zbiorniku pod czerwonym korkiem, tak? Bo jeśli tak to trzeba by było chyba zbiornik od paliwa podnieść.

Opublikowano

Możliwe,że jak nalewałem olej po pierwszym wyrzuceniu oleju ramiona były w górze ale przedni TUZ był opuszczony, bo siłowniki przedniego TUZa są innego działania bo jak sprawdzałem ile oleju jest w tym zbiorniczku maksymalnie to druga osoba podnosiła przedni TUZ i oleju w zbiorniczku ubywało natomiast jak było opuszczane to oleju przybywało i w czasie pracy masztem ramiona tylne były opuszczone i jedną paletę udało mi się przetransportować bez problemu natomiast podjeżdżając pod drugą wyrzucił olej. Dzięki za odpowiedź Juzek.

Opublikowano

Nie wiem jak jest w Twoim fendcie ale u mnie to wystarczy wyjąc takie 2 bolczyki i bak z paliwem można łatwo odchylić na lewą stronę bo jest na takich dwóch zawiasach

U mnie też jest na zawiasach tylko chcąc odchylić zbiornik trzeba by odkręcić tłumik, bo ja mam tłumik przeciwiskrowy i mam poprowadzony z boku.

Opublikowano

No to tak, wtedy nie da rady. U mnie tłumik wyjmuje się bardzo szybko tylko rama od tura przeszkadza.

Miarka oleju powinna być z góry tego zbiornika hydraulicznego pod śrubą albo takim czerwonym korkiem. U mnie niestety jej nie ma ale w fendtach co są okolicy w większości jest ta miarka

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź Rafczyk, tak myślałem, że właśnie pod tym korkiem będzie ta miarka, a co do tłumika to wystarczy odkręcić trzy śrubki i tą pionową część można zdjąć.