Skocz do zawartości

Jaki pług, obrotowy czy zagonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę mi się przypomniało ze studii apropo oporu stawianego przez pług , i tak we wzorze Goriaczkina nie uwzględniając kształtu i kątów natarcia lemiesza i odkładnicy, rodzaju gleby, zwiększenie szerokości orki powoduje proporcjonalny wzrost oporu, natomiast prędkość jest w kwadracie, czyli zwiększenie prędkości dwukrotnie powoduje wzrost oporu czterokrotnie. Sam orałem zagonówką 4x35 Kvernelanda na resorze, teraz kupiłem Rabewerka obrotowego 4x35 na zabezpieczeniach sprężynowych i przyznaję, że do zagonówki nie wrócę. Pozdrawiam

Opublikowano

Co za różnica, obrotowy czy zagonowy na opory jakie stawia pług? Dobiera się odpowiednią szerokość orki i typ odkładni do danej gleby i mocy konia pociągowego. Wadą zagonowego jest ta bruzda na polu ( i to jest jego największa wada), natomiast zalety to prosta budowa, lekka konstrukcja ( choć dobrze aby pług swoje ważył). Jak ktoś ma bardzo wąskie pola to ze względu na tą bruzdę lepiej obrotowe, no i wszelkie niekształtne lub bardzo szerokie pola.

Dla kolegi @piotrekm1987 - jaki to zetor, jak starszy to możesz mieć problemy z podnośnikiem przy obrotowym. Ja bym Ci polecał tak czy tak 3 skibowy pług, tylko 3x16" ( 3x40cm). Wiem że zetor 7245 ma problem z lekkim lemkenem obrotowym 3x35 - no jeszcze daje radę ale na ciężkiej ramie to już zapomnij.

Opublikowano

Witam

Czytając jaki rodzaj pługa wybrać nikt nie poruszył kwestii kosztów utrzymania obrotowego względem zagonowego....jak na to się zapatrujecie lub jaką macie w tym temacie wiedzę?

Opublikowano (edytowane)

Koszt utrzymania... Lemiesz w pługu zagonowym i obrotowym tej samej firmy wytrzyma tyle samo. W obrotowym wymiana części roboczych liczy się x2 ale i dwukrotnie więcej nim zaorzesz. Koszty wzrastają gdy siądzie obrotnica - jeszcze łożysko pół biedy ale jak się urwie oś...

Co do zwiększonej paliwożerności ciągnika w przypadku orki pługiem obrotowym: dajmy na to że na 1ha ciągnik wychla 3l paliwa więcej - 15zł. Jako że orzemy raz koło razu eliminujemy minimum 2 bruzdy. Jak wiadomo w bruździe zawsze marniej rośnie bo a to śnieg zalega, a to ziemia słabsza. Owe 15 zł to na dzień dzisiejszy 20kg pszenicy. Myślę że spokojnie plon wzrośnie o 20kg gdy skasujemy "doły" na polu.

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem na próbę kvernelanda ab100 4 skiby , splanie miałem 11 l hektar , kupiłem obrotówkę 3-skiby kverneland spalanie takie jak w czwórce , ale czas zaorania ha nie zmienił się bo jeżdżę ok 8-8.5 Km na godz . Komfort pracy obrotowym bez porównania..

Odnośnie utrzymania , mamy mokrą jesień więc orka lekko idzie , zaorałem prawie 20 ha i dłuto zużyło się dosłownie poł centymetra . W komplecie z kvernelandem dostajesz 6 lemieszy zapasowych i 6 dłut , jest to wliczone w cene ale taki mają chwyt . B)

Edytowane przez vicia1223
Opublikowano

Przejąłem gospodarstwo po teściu który orał grudziądzem i pierwszy rok Ja też orałem tym pługiem ale kiedy kupiłem większy traktor to pora była zmienić pług i teść namówił mnie na obrotówkę z demobilu z niemiec teraz widzę jaka różnica w kosztach utrzymania (kosmos) i zastanawiam się nad kupnem zagonowego polskiej produkcji bo nie przemawiają do mnie argumenty jakości orki, jak tu pawelolo111 policzył za wiele się nie traci na tej bruździe a i czas orki wydłuża się jedynie na zagonach chyba że zagon też zrobi się np. w skład......teraz rodzi sie pytanie jeśli zagonowy np. produkcji polskiej to jakiej firmy wybrać?