Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ;)

Mam pytanie ile potrzeba ha łąk dla około 10krów??

połowe będe robił na siano a drugą na sianokiszonke :)

Łąki te są nawet młode....

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano

aha bo kolega @marcin z małopolski mówił mi że z jednego ha można wyżywić zielonka(kiszonką) w ciągu roku 3krowy ;)

Ja planowałem mieć tak z 4ha i 4ha kukurydzy oraz 4ha zboża :) co wy na to??

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano

Panowie akurat odpowiedzi w tym pytaniu nie da sie sprecyzować. gdyż jest łąka i łąka. a łąka łące nie równa. wiec jak z ha łąki zrobisz rocznie od 70 - 100 bel to jest super. Ala jak u mnie np. z ha rocznie zrobisz 30-40 bel to trochę trzeba tej łąki. wiec jest ciążo jednoznacznie określić ile potrzeba łąki. dlatego Karol12 napisz jaki masz łąki jaką wydajność roczną. itp. wtedy cokolwiek bedzie można dokładniej ci doradzić

Pozdrawiam Balzak

Opublikowano

właśnie niemam jak określić wydajność bo one są teraz nie obrabiane ,ponieważ teraz jeszcze gospodarzy wujek(już niedługo) a on te łąki podawał w dzierżawy.... ale jak ja się za to wezme to wtedy będzie dobrze ;)

Ale nie jest najgorsz wydajność z tego co widze co koszą dzierżawcy.....

A trawy są młode.... tylko jedną będe musiał zaorać i jeszcze raz zasiać bo jest ona strasznie stara i ta trawa z niej to tylko na siano :)

A więc tak dokładnie określić nie moge...

A to tez chyba zależy od tego jaka prasa i jak dobija tak?? i podobno słyszałem że jak sie robi siano to dużo składników pokarmowych odchodzi przez roztrząchanie kilkakrotne czy to prawda??

I jeszcze ostatnie pytanie czy da się karmić krowy tylko sianem, burakami i kiszonką z kukurydzy a i jeszcze zapomniałem o ospie z zboża?? Czy po takim posiłku krowa rasy Simentaler da dziennie około 10-20litrów mleka??

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano

Napewno jak dasz jej Pełnoporcjową pasze to da więcej. a z tym oraniem łąk to ostrożnie. bo jak masz nie odpowiednie podłoże i zaorasz to już może ci łżką nie urosnąć. Najpierw próbuj zrobić podsiew systemem bez orkowym. i zobacz jaki będzie efekt.

Pozdrawiam Blzak

Opublikowano

Aha to mówisz że lepiej nie orać tej łąki??

A pasze pełnoporcjonalne czyli jakie??

Sorry że takie głupie pytania niektóre zadaje ale jestem młodym rolnikiem (przyszłym)

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano

wróce do poprzednich postów: ja mam w sumie 23 sztuki bydłą i zawsze sieje 2ha kukurydzy na kiszonke+ 3.5 ha łak na siano+ 15 ha zborza+ na jesien ziemiaki przebrane i zawsze mi wystarcza a nawet zostaje mi ok 3-4ton zborza i kilka rolek siana ale to dobrze bo po żniwach mieszam stare zborze z nowym zeby krowy sie przestawiły... ;)

Opublikowano

Jeśli chcesz otrzymywać duże plony z łąki to proponuje Ci zasiać rajgras włoski, przy sprzyjających warunkach daje tyle samo paszy co kukurydza. I wtedy zamiast kukurydzy możesz siać więcej zboża dla opasów karmionych intensywnie (jeśli będziesz prowadzić taką hodowlę)

Opublikowano

ja tam krowie teraz daje w wiekszosci trawe,troche siana,buraki ku dojeniu obsypane szrotką i ma lajtowo ponad 20l na dzień,tyle tylko że ona jest teraz po wycieleniu.No a na te 10 szt to powinno ci starczyc te 5ha łaki.

Opublikowano

ja będe prowadził hodowle krów mlecznych.... tylko niektóre byczki zostawie na opas i słabsze jałoszki ;)

To mówicie zasiać włoski rajgras?? ma największy plon??

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano
chyba Sułtańska ;) jest jednoroczna niestety tylko ale 3 razy można skosić w ciągu roku i rośnie wysoka i masy z ha jest sporo... :( ale to zalezy wszystko od łąk...od ziemi tzn..

Sudańska...

Opublikowano

Na 15 krów i około 10 -12 sztuk młodzieży 12 ha łąk, ale z 5 -8 ha kosze po ludziach, no ale same siano robie, właściwie to własne łąki by wystarczyły ale zawsze może się trafić kiepski rok lub susza i musze mieć zapas dobrego siana