Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba dwa lata temu byłem na szkoleniu Hazery i był specjalista z Nowej Zelandi - podawał kalkulacjie i cene którą satysfakcjonuje Nowozelandzkich producentów. Było to 0,25 zł/kg w dowolnym porcie na świecie. Czyli cena wyprodukowania, załadunku i np. transportu z Nowej Zeladni do portu w Roterdamie... Wyliczone dla średniorocznego plonu 50 t/ha. Facet twierdził, że w tej cenie (lub wyższej) producenci chcą kontraktować cebulę. Tak wygląda to przez pryzmat rolnictwa gdzie nie ma dopłat, średnia wielkość gospodarstwa to ponad 300 ha, a średnia plantacja cebuli to rzkomo ponad 100 ha. Ja podpisał bym umowę po 0,4 zł/kg z gwarancją. równomiernego odobioru od połowy sierpnia do grudnia np. po 100 t/miesiąc. Niestety nieznalazłem nikogo kto by chciał zakontraktować na takich wrunkach.

Niektórzy liczą 100 ton hiszpana po 10 groszy i też się mieszczą w kosztach. Tylko w rzeczywistości nawet z hiszpana 100 ton rok w rok nie idzie uzyskać.

 

Opublikowano

wojtas nie wiem z czym masz problem jak oni sprzedawali po 7gr to ja miałem i tak cene 45gr na worek tylko moj odbiorca liczy sie z tym ze gdy w zimie bedzie nawet - 30 stopni i 2 metry śniegu to towar bedzie gotowy na ustalony termin bo dla niego nie jest sztuka handlowac w dniu lub miesiac po zbiorach tylko przez caly pozbiorczy sezon takze handluje z nim na zasadzie wspolpracy a jesli pytasz dlaczego nie kupilem z wolnego rynku towaru i nie sprzedałem dalej to odpowiadam Ci że po pierwsze nie jestem handlarzem tylko producentem a po drugie i mysle ze najwazniejsze to jest to ze nie mieliscie panowie cebuli w super jakosci tylko przykry towar dla przemyslu ktory nie liczy sie na rynku hurtowym.

Opublikowano

Pewnie mój problem polega na tym że pojmuje dlaczego Twoi debiutanci odwozili towar po 7 groszy, zresztą nie tylko Oni i nawet w niższych cenach.

Tak na pewno masz racje w kwesti jakości cebuli jeśli na dzień dzisiejszy mam oferty na 0,35 zł luz na Tirze za moją cebule, a potencjalny nabywcy doskanale wiedzą dlaczego czekam ze sprzedażą - jak co roku zresztą.

Jeśli o coś Ciebie pytam to tylko o to dlaczego jesteś taki arogancki, gdy większość z Nas ma problem sprzedać cebule po godziwej cenie.

Opublikowano

Kolego nie jestem arogancki poprostu mam swoje zdanie. Ale naprawde gdybysmy usiedli przy piwku napewno bysmy sie dogadali i sie juz tak nie stresuj. A jeśli chodzi o problem ze sprzedaża to poprostu taki sezon i walka producentów o jaka kolwiek odstawe za jak to oni mówia ''' co łaska ''''. Ludzie którzy sa w cebuli rok lub dwa niszcza caly rynek swoja bezmyslnoscia a handlarz wykorzystuje to i taki jest temat

Opublikowano

Ale mamy wolny rynek, nikt nie każe Tobie siać cebulę skoro za mało zarabiasz i zacząć się zajmować czymś bardziej dochodowym. Sam wiesz że z rzepaku czy zboża nie zostaje dużo to jak zarobi na cebuli 3 tysiące to jest wniebowzięty a dla nas to mało a oni myślą żeby siać pół gospodarki rok później bo się dorobią. A jak nie ma cebuli to przyznaj się że ty też wykorzystujesz tego handlarza tylko że ty raz na 5 lat a on pozostałe 4 :D

Opublikowano

kolego tylko chciej zauwazyc ze ja nie narzekam ja nie mam problemu z towarem a tym bardziej z cena jaka otrzymuje tak jest w warzywnictwie ogolnie teraz na porze ciagne handlarza ile moge i wszystko sie wyrowna a w kolejnym sezonie zarobi sie na innej roslinie i jest ok

Opublikowano

ja mam zimówkę z siewu przed mrozami sczypior miał 15-20 cm długści i zgrubienia wielkości szyjki od ołówka i wieksze, największy mróz jaki był u nas to ok -15 st przy gruncie bez sniegu wiec tez sie obawiam, aczkolwiek narazie wszystko jest skute przez mróz wiec cieżko cokolwiek stwierdzić :)

Opublikowano

Lepiej poczekać aż puści , bo może się okazać ,że nie ma co zasilać :)
A tak na poważnie , według mnie od razu jak "przyjdą" cieplejsze dni. Zależy jeszcze od tego jak cebulka wygląda. Jak jest słabo ukorzeniona -lepiej poczekać do marca i zasilić formą saletrzaną. Jak dobrze- można od razu amonową, lub amonowo- saletrzaną.

Opublikowano

Poczekaj do marca. W tym okresie jeżeli cebula po azocie ruszy z wegetacją będzie bardzo podatna na przemarzanie i nawet -5-8st C może ją wymrozić zwłaszcza jak powieje wiatr. Co do formy saletra amonowa. Druga dawkę możesz jara mila gdybyś podejrzewał braki potasu.  

Opublikowano

jak tam wasze zimówki wyglądają? u mnie tzn południowo-zachodnia wlkp dziś poszedł azot na cebulkę

Jeszcze trudno stwierdzić co z zimówek będzie w moim rejonie( ok.Krakowa). O ile te z siewu sie zazieleniły już ,to te z dymki bardzo słabo ruszają. Wydaje mi sie że bedą bardzo mocno przerzedzone a niektóre do zaorania. Trzeba poczekać jeszcze.

 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez belarusek
      Czy może ktoś z was przeprowadzał takie badanie gdzie i ile kosztowało? O takie badanie poprosił jeden z moich odbiorców bo będą mieć kontrolę sanepidu.
    • Przez Cbe1508
      Witam . Koledzy pomóżcie:) gdzie moge kupić symulator wzrostu o nazie KELPAK niech ktos poda jakiegos linka albo cos . Chciałbym zastosowac go na cebuli ozimej Szukałem i nic nie moge znajść
    • Przez weasprox
      Witam
      Mam pytanie czy ktoś z Was stosował, stosuje Pyramin w cebuli dymce ? Jeżeli to w jakiej dawce ?
      Ps. Jeśli temat w złym dziale prosze o przeniesienie ( jest to mój pierwszy temat)
      Z góry dzięki
    • Przez szop01
      Witam wszystkich mam problem.
      Mianowicie żołknie szczypior przy cebuli i cebula przez to wcale nie rośnie.
      Co zrobić?
       
      Pozniżej Załączam zdjęcie.


    • Przez Lowca131
      Witam, mam do zaoferowania nasiona cebuli więcej informacji pod nr telefonu 606971792.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v