Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilku moich sąsiadów zasiało cebule we wtorek 11 03 , rekord jak na nasze strony , ja czekam cierpliwie do normalnego terminu czyli około początku kwietnia.

Opublikowano

I ty wierzysz, że to jest faktycznie marshal z 2008 roku?Sześć lat od zakończenia produkcji? To jakie musiały być jego zapasy.Rozumiem rok, dwa lata, ale nie sześć.A nie jest to czasami przepaczkowany sarfun, albo zabarwiony talk? A jak jest popyt, to jest i "marshal".

Opublikowano

I ty wierzysz, że to jest faktycznie marshal z 2008 roku?Sześć lat od zakończenia produkcji? To jakie musiały być jego zapasy.Rozumiem rok, dwa lata, ale nie sześć.A nie jest to czasami przepaczkowany sarfun, albo zabarwiony talk? A jak jest popyt, to jest i "marshal".

niektóre sklepy sprzedają ten środek nieoficjalnie, nakupili za dużo a że im nie schodziło to tak sprzedają

Opublikowano

Wiem o tym, też tak mogę go nabyć, ale się boję. Przecież to był w zasadzie jedyny środek owadobójczy do zaprawiania skutecznego nasion cebuli i nie tylko.I tak na cjłopski rozum po prostu ciężko mi uwierzyć, że to jest prawdziwy marshal.A to oczym pisałem wyżej to są fakty, a nie jakieś przypuszczenia.Niedawno zakończyli produkcję któregoś betanalu,znajomy kupił taki betanal "nieoficjalnie".Betanal okazał się pokostem.

Opublikowano

może ktoś pomoże w uaktualnieniu tematu , na chwilę obecną siałem tyklo marchew , pietruszkę i burak czerwony , oraz sdzimy ziemniaka , wszystko w areałach ok 0,5h ilości które potrafię sprzedać w własnym zakresie , ale w tym roku chciałbym zasiać dodatkowo cebulę i posadzić selera bo jest mi to potrzebne do uzupełnienia oferty , może ktoś będzie tak miły i w kilku punktach napisze ,

-jaki nawóz i dawki stosoawć przed siewem,

-jaką odmianę cebuli polecacie ( raczej nasiona polskie , holendry wychodzą dość drogo ),

-czy stosuje sie po siewie dodatkowe nawożenie nawozami ,

-na co stosować opryski: chwasty , grzyba , jakieś zarazy owady i ewentualnie jakie

- jak wygląda sprawa obcinania szczypioru przed kopaniem ,czy po kopaniu i zbiorze, ręcznie ,

-Może jeszcze coś pominełem , będę wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki , cebulę chcę siać na polu po marchwi i pietruszce , w areale ok 0,5 h ,

Wysiew planuję zlecić siewnikiem pneumatycznym .

,

Opublikowano

nawożenie wyjściowe npk 120-80-180 odmiana zależy jaką cebule potrzebujesz, czy masz możliwość nawadniania , kupujący itp. herbicyd najlepiej roundup przed wschodami zaś galigan, criptic, lentagran zależy jakie chwasty są na danym polu.

Opublikowano (edytowane)

nuprid w jakiej dawce?

Daje 100/10kg

Ktoś ma doświadczenie w stosowaniu substancji -prosulfokarb ?

Edytowane przez adiss
Opublikowano

W zaleceniach jest napisane że pendimentaline stosować bezpośrednio po siewie, czyli ile max? dzień, dwa, trzy:)?? Chciałbym rano posiać cebulę a w południe opryskać. Po południu zapowiadają już deszcze... Może lepiej zrezygnować z 1 oprysku?