Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej powiedzcie ci sie dzieje jak podczas koszenia byd przejade np. 400m moj kombajn sie zapowietrza myslałem ze to wina filtra ale niestety nie co moze sie dziac POMOCY bo juz nie wiem co robic wiekej cazsu przebywał z tyłu kobajnu niz kosze a slnik perkins 4 cyl.POMOCY

Opublikowano (edytowane)

przed pompka jest filterek w śrubie co idzie paliwo do pompki tam sie troszke zatykało a jak go wyciagałem to z dwie godziny był spokoj a potem to samo a gy mi sie zostało z 20 l paliwa to tlko raz sie zatkało a gdy spadywał z obrotów to w wekrztu zalilajacym szło powietrze

Edytowane przez raf21
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Siema rok temu miałem podobny problem z moim fergusonem 520. Po przejechaniu kilkuset metrów kombajn się zapowietrzał i jak się okazało w zbiorniku pełno syfu i było trzeba go wyczyścić :D Zobacz może masz brudny zbiornik

Opublikowano

a koledzy a co sie stało dzis kosiłem jako tako i w penym momencie rozdzielacz do podnoszenia przyspieszenia itd zaczął sie sam cofac i wszstko sie podnosi i przyspiesza sam

Opublikowano

:blink: `mialem podobny problem przy perkinsie wyrzuć ten szklany odstojnik i załóż w to miejsce filterek plastikowy wstępnego czyszczenia i masz problem z głowy, ja cały układ bym nie długo wymienił i nic. A tak już parę lat i nic poza okresową wymianą filterka cena 7 zł :lol:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

mfy szit dla mnie nie dosc ze nie czysto kosza to sie psuja

wasyl przestań głupoty gadać... znowu jakaś bajka, mój mf chodzi jak zegarek, na polu nic nie wyrasta po żniwach a zboże jest czyściutkie... także chyba sąsiedzi ci głupot nagadali

Gość Profil usunięty
Opublikowano

na codzien robie mf38 takze ty masz jakiegos dobrego ale 38 to szit i powaga

możliwe jeden kombajn jest zadbany i wszystko w nim gra jak powinna a drugi non stop sie sypie... prawda.... seria 38 to dużo nowszy moj to stary 77 rok musze mu tylko heder kupic ok 4m bo 3 to za duzo objazdów jest no i do kuku przystawka by sie przydala :D mama na oku tylok podjechać spr... i kupic hhe

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Weź sprężarkę i przedmuchaj kranik na początku... jak objawy zapowietrzania miną tzn, że masz brudny zbiornik a jeśli nie to trzeba szukać dalej

Opublikowano

problem sie rozwiazał znalazłem na pompie paliwa jeszce jeden mały filterek z ktorego wciagalo taka mala uszczelke po wyciagnieciu jej i wyczyszczeniu załozeniu nowej juz nawet nie pomysłal sie zapowietrzyc

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez wesoly
      Witam

Postanowiłem założyć nowy temat, gdyż mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie udzielić jakiejś pomocy lub chociaż dobrej rady. A teraz do sedna sprawy.

Posiadam Claasa domiantora jak w temacie pierwszy sezon z silnikiem Perkinsa 1006.6T o mocy ok. 160 KM. I zwracam się z ogromną prośbą do osób, które posiadają także taki sam model silnika w swoich kombajnach. PRoblem jest natury eksploatacyjnej gdyż uważam, że bardzo dużo pali mi ten kombajn. Dodam, że pełny przegląd został zrobiony przed sezonem wszelkie smar, oleje, filtry zostały powymieniane na nowe oryginalne części. Silnik jest naprawde utrzymany nienagannie, klawiatura zaworowa czysta, żadnych nagarów itp, itd. Co do paliwa to nie wiem jakie ono jest ale chyba w naszym kraju to nikt tego nie wie, od dawien dawna na nim jeżdżę Bizonem i innymi maszynami więc nic tu do zarzucenia nie mam. Jedyną sytuacją, która może pomóc komuś w ewentualnym zdiagnozowaniu problemu to były przypadki schodzenia z obrotów i jakiejś takiej dosłownie kilku sekundowej nierównej pracy silnika a po chwili wszystko wracało, te wachania obrotów były na silniku bez obciążenia i można je było zaobserwować oczywiście tylko z zewnątrz, bo w kabinie cisza. Nie wiem może tak ma być, moc niby jest bo jak się hydrostat machnie do przodu na maksa to tylko jęk i w fotel wbija. Nie wiem ile tym kombajnem można wykosić za bardzo w godzine ale tak orientacyjnie mogę powiedzieć, że ok 8 ton pszenicy jakiś 1,20 ha tak mniej więcej i 20 litrów ropy tylko strzeliło na dodatek bez sieczkarni. Na jesień pokusiliśmy się o wymontowanie pompy paliwowej i o sprawdzenie wtryskiwaczy i "doktor" powiedział, że wszystko jest dobrze pomapa dawkuje odpowiednio, wtryskiwacze mają dobre ciśnienie i nie leją i tak teraz przeszła zima i kombajn stoi i czeka a my razem z nim.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za jakieś sugestie
    • Przez MasterRol
      Witam. Mam problem z kołami wariatora młocarnia w Claas Dominator 108 SL. Tzn na tym wyższym jest wyciek przec co spada prędkość obrotów Młocarni. Przy okazji zauważyłem że ten Dolny wariator zatrzymał się w jednym miejscu jak na zdj.... Może na ktoś pomysł co się stało. No i ewentualnie jak to rozebrać bezpiecznie. Pozdrawiam

• Przez Rolnik12344
      Witam 
      Posiadam claasa dominatora 98sl i mam mały problem.
      Przy gwałtownym pchnięciu hydrostatu kiedy kombajn jedzie pod górę wydaje się jakby silnik tracił moc i kombajn przygasa, jeśli spokojnie popycham dźwignie kombajn chodzi normalnie. Myślałem nad elektro-zaworem, zapowietrzonym układem, strata ciśnienia na pompie lub silniku hydraulicznym i zawalonym filtrem. Dodam że olej wymieniony został przed żniwami.
    • Przez janek884
      Do sprzedania 
      Dominator 118 SL maxi 1992r. Heder 6m z 1999r na grubym ślimaku, kosa na śrubki. Silnik V6 mercedes 270 koni. Zadbany, klimatyzacja sprawna. Kamera cofania, poziomowanie hedera w joysticku. Hydrostat. 2 kosy boczne elektryczne. Elektroniczny dokładny pomiar prędkości. Oświetlenie Led 9 szt. Zawsze garażowany. Cena 133 tysiące. Dolnośląskie 57-160. Tel 500132349

• Przez andru13
      Mam problem z grzejacym sie silnikiem OM 421 V-ka merca w mojej 108 SL moze macie jakies sugestie co moze byc przyczyna tego zjawiska???
      dodam tylko ze wymienilem juz nawet chłodnice na nowa ale to nic nie pomoglo.Z góry dziekuje za pomoc może byc na gg pod numer 7813665 pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v