Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koszenie jeczmienia rozpoczete..plon calkiem niezly a nawet bardzo dobry jeczmien odmiana Stratus pryskana odzywkami i jeden zabieg srodkiem Artea jestem bardzo zadowolony

bez wpadek sie nieodbyło,jutro ciag dalszy..dalej jeczmienie

Opublikowano (edytowane)

U mnie już też żniwa ku końcowi się zbliżają. Wczoraj skosiłem 1,5 ha pszenżyta a plon no cóż na 4 tonową przyczepę weszło wszystko i jeszcze sporo można było włożyź na nią (no cóż taki rok). Natomiast mieszanka (owies-jęczmień) sypie o dziwo dobrze i miejmy nadzieję, że jutro uda się skosić resztę oczywiście o ile wymysł polskiej myśli technicznej o nazwie Z020 będzie również jutro spisywał się tak jak przez ostatnie 2 dni B) .

PS.: Jaką odmianę pszenżyta ozimego polecacie bo te co skosiłem pójdzie całkowicie w przemiał.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Dziś kosiłem u siebie. Zyto sypało bardzo dobrze, na oborniku 3t, bez obornika 2-2,5t/ha, pszenżyto zawód zupełny 2t/ha albo i mniej. Jutro wykoszę na lepszej ziemi pszenżyto tam powinno być lepiej. Poza tym pszenżyto porośnięte, żyto w śladowych ilościach. Słomy praktycznie brak. Ale co się dziwić, kwiecień, maj, czerwiec praktycznie bez deszczu, pszenżyto pryskałem odzywkami, efekt był wizualny, w plonie tego nie widać. Ogólnie starałem się dać najlepsze nawożenie, ale żadne nawożenie nie zastąpi wody.

Opublikowano

wczoraj poszło 2,3ha muszelki plon około 7,5-8t/ha, gdyby popadało w czerwcu może zachaczyłbym o dwu cyfrówkę ... jutro może poleci 7ha muszelki i ostki... jak bedzie pogoda

Opublikowano

to sie liczy tak 4m x 2m x ,7m = 5,6m3

gestosc pszenicy ~750kg/m3

czyli wejdzie Ci 750kg/m3 x 5,6m3 = 4200kg

tyle mniej wiecej Ci wejdzie, zalezy jakie bedzie geste w rzeczywistosci i jaki czubek usypiesz ja mam przyczepe 400#190#75 i wchodzi 5200kg pszenicy więc z tymi obliczeniami jest coś nietak.

Opublikowano

Wreszcie udało się coś wykosić. poszedł prawie cały jęczmień, wyszło chyba ponad 5t/ha i wiekszość pszenicy prawie 7t/ha. Może to nie dużo ale u mnie to naprawde wynik doskonały. wcześniej jak ojciec dbał o zboże to dobrze jak było 4t/ha pszenicy. Troche koleiny po kombajnie się robiły. Jutro kolej na resztkę jęczmienia, drugą odmianę pszenicy i łubin. Może damy rade

Opublikowano

ja chyba zaczne jutro w pszenicy, bo jak narazie jakies niedojzale wydaje sie to zboze... Dzisiaj moze skosimy na oróbe pszenzyto, zeby juz je szło suszyc albo cos z nim zrobic bo porosło dosc zdrowo...

Jak ustawic Bizona do omłotu porosnietego pszenzyta ?

Opublikowano (edytowane)

ja kosiłem wczoraj i przedwczoraj oraz jadę dziś puki pogoda jest bo od jutra nadają deszcza a mieszanka czeka. Zboża porosły więc trzeba będzie ich więcej wysiać bo połowa nie zejdzie - nie zejdą te co mają już kiełki. Co do plonu to pszenica na liściach ściętych z buraków ( 6 ton/ha) na grochowinie 5 ton/ ha. Jak na woj. lubelskie i ziemie klasy 3,4,5, to dobrze

Edytowane przez piotrb14
Opublikowano

U mnie żniwa dopiero ruszyły. Sam mam niewiele do skoszenia - ledwie 0,5ha mieszanki, ale jak pogoda pozwoli jestem umówiony na poniedziałek, bo dopiero 2 dzień pogody..

Jesteście w ogóle zadowoleni ze żniw?

Swoją drogą, jeżeli macie foto, wideo i chcecie się pochwalić na Facebooku (liczę, że zobaczą to nie tylko rolnicy, ale i inni docenią to piękno ;) - założyłem stronę, gdzie można wrzucać materiały ze żniw: https://www.facebook.com/#!/pages/%C5%BBniwa-2011/194136993979199

Opublikowano

wszyscy tu pisza ze maja 7lub 8 ton z ha pszenicy no cuz my z wielkopolski jak maja z ha 5 ton to super dzis kosilismy pszeniczke gestosc jak w tamtym roku a plon ok 5 ton a ok 8 bylo w tamtym roku sam kosze i wiem ludzie maja ok 3 tony

Opublikowano

Nie ma czego zazdrościć, może i lubelszczyzna w tym roku osiąga wysokie plony, ale co z tego skoro oziminy to wszystko "paszówa". Gdyby z jare sie jeszcze wyrobiły na konsumpcje i sypały jak ozime, to może te żniwa nie będą takie najgorsze.

Opublikowano

I po żniwach. wykaszone wszystko nawet łubin. Może nie był zbyt suchy ale jest rozsypany cienką warstwą w magazynie, grubość nie pszekracza 20cm, mam nadzieję że sie nie zagrzeje i doschnie. Bałem sie zostawić go dłużej żeby się nie wysypał.Nie dał rewelacyjnego plonu ale jakieś 2t/ha myślę że będzie. To i tak dobrze zwarzywszy na uszkodzenia herbicydowe późniejszą susze gdzie zrzucał kwiaty itd... ale jest cudowne stanowisko na pszenice

Opublikowano

Pszenżyto wykoszone, z IV klasy 5t/ha spodziewałem się że będzie ciut lepiej. Słoma powożona, tylko został owies. Ale z słoma jest katastrofa, nie pamiętam takiego roku aby było tak mało, słomy to jest ok 30% co było zawsze.

Opublikowano

u mnie pszenica ozima na 4a i 4b klasie na jednym polu powyzej 4 ton na drugim troszke ponizej. ale zdziwila mnie pszenica na polu po burakach plon około 5,5t az nie wierze ze to mozliwe w tym roku . dzis moj kombajnista połozył 9 ha u mnie i 4 ha na zarobku , wczoraj z kolei 8 ha u ludzi i 6 ha u mnie. wczoraj było super koszenie bo rosy nie było młocilismy do 2 w nocy.zostało mi do skoszenia 20 ha . jutro planuje skosic połowe tego o ile wytrzyma pogoda.

Opublikowano

większość z Was kończy a u mnie nie bardzo da się wjechać.. zboże suche, ale grunt nie.

generalnie jak czytam Wasze raporty żniwne ;) wygląda na to, że jest całkiem nieźle. graty zadowolonym :)