Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moich stronach koło tarnowa nikt jeszcze nie kosił,od 15 lipca praktycznie cały czas leje szkoda gadać.Na moich polach 50% zboża leży a to co stoi to już zaczyna w kusiach kiełkować :( .Dzisiaj sie wk***iłem i wykosiłem kosą troche gnijącego zboża i dałem kurą, przynajmniej sie nie zmarnuje :lol: Doradźcie koledzy czy mam kosić w tym tygodniu jak bedzie pare dni pogody i suszyc na przyczepach i na plandekach. Czy czekać na pogode. Jedyne pocieszenie że kupilem własny kombajn. Bo w mojej okolicy to doprosić sie kombajnisty nie można bylo żeby przyjechal,tylko jeżdził najpierw tam gdzie miał konkurencje a do nas na sam koniec żniw jak już wszystko miałem wymłucone przez dziki. ;[ .Wiec doradźcie co mam robić ?

Moim zdaniem poczekaj , skoro itak już straciłeś jakiś procent zbiorów (zresztą jak kazdy) to przynajmniej zbierz suche , bo jesli zbierzesz mokre to przeżucanie na przyczepie nie wiele da - do d*py taka robota poprostu ...

Opublikowano

u mnie zaczęło w końcu świecić słoneczko i ładnie wieje więc pewnie jutro rusze w pszenice, dzisiaj z ręki miała 19%, ale jak świeci i wieje to schnie aż strzela.

... i wszystkim życzę takiej pogody.

Opublikowano

Na ten tydzień zapowiada się dobra pogoda, więc kombajn zamówiony na czwartek. Wokół Poznania skoszono może 30-40% zasiewów, miejscami jeszcze stoi rzepak...

Opublikowano

U nas skoszone wszystkie rzepaki w okolicy no i od dziś piękna pogoda od rana na prawdę ładnie schło, ale nie mam się z czego cieszyć moja pszenica wcześnie dochodziła i efekt jest taki, że już porasta w kłosach więc mimo tego, że zadbałem i tak będzie paszówka...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Kujawsko pomorskie dzisiaj kosili rzepaki i 7,7% ja ruszam jutro w rzepak

Opublikowano

Ja się szykuje na sobote .......jeśli od środy będzie ładna pogoda a ma być i 28" stopni to w sobote atakuje pszenice , u sąsiada porosła trochę w kłosie u mnie gdzie nie gdzie.W Małopolsce ten rok jest na ziemniaki na zboża niestety nie :(

Opublikowano

Witam 10 min temu zjechałem z pola rzepak ekstra!! jaka wydajność i wilgotność nie wiem jutro będę wiedział znajomy dziś odwoził to 10% i 2t/ha na gorszych kawałkach. Jutro planuje spróbować zboża zobaczymy co z tego wyjdzie:) W końcu trochę ładniej szkoda że tylko do soboty:(

Opublikowano

no nareszcie słonko od rana tak bardzo przez wszystkich oczekiwane ..... jak tak dzisiaj poświeci i jutro to myślę że koło czwartku ruszę w pszenicę jak się w końcu dojrzała... a grochy zostawię a później bo więcej słońca potrzebują na wyschniecie...

także życzę wszystkim najdłużej pięknej słonecznej pogody na żniwa.... abyśmy wszystko mogli zebrać

Opublikowano

Chomik w grochu to wystarczy aby stronki nie były mokre czyli jak u Ciebie swieci słonce i wieje wiaterek to po południu smiało wjezdzaj w groch.... ja u siebie skosiłem 13 lipca gdzie ok 10% było jeszcze zielonego.... co roku tak robię ;p

Opublikowano

@pawel6485 tylko co ja później zrobię z tym grochem???? wczoraj po południu jak były chmury cały dzień to groch się w palcach gniótł dzisiaj to on ma z 18 procent.... ja go muszę skosić jak będzie koło 13 żebym mógł go przechować a trochę tego może być bo mam 15 ha grochu więc na przyczepach go nie postawię żeby sechł potrzebne będą na pszenicę...

Opublikowano

Sciana wschodnia Podlaskie u nas od ponad miesiaca leje prawie dzien w dzien szok raz było 3 dni pogody to poszły jęczmienie ozimy my skosilismy tez jary na szczescie był suchy. Reszta nie ruszane ludzie juz powoli wariuja kosza mokre i woża do suszarni szok dawno nie pamietam takich żniw zboze zaczyna juz porastan w kłosach o grzybie nie wspomne... Na szczescie w tym tygodniu ma byc ładna pogoda wiec moze jeszcze nie bd tak źle jak uda sie wszystko skosic.

Opublikowano (edytowane)

@pawel6485 tylko co ja później zrobię z tym grochem???? wczoraj po południu jak były chmury cały dzień to groch się w palcach gniótł dzisiaj to on ma z 18 procent.... ja go muszę skosić jak będzie koło 13 żebym mógł go przechować a trochę tego może być bo mam 15 ha grochu więc na przyczepach go nie postawię żeby sechł potrzebne będą na pszenicę...

23 lipca wykosilismy jakies 1,5 ha grochu- do wczoraj trzymalismy go troche w garazu troche na przyczepie. Dwa razy odwiany, nie grzeał się- ale wczoraj zdecydowalismy ze wywieziemy do skupu bo nie damy rady go dosuszyc. Na skupie mial 18% (po półtora tygodnia leżenia). Plon to 3930kg sprzedane i jakaś nie cała tona zostawiona na siew. Cena 800 za tone na teraz kasa. Jeśli kasa za miesiąć to 850. Za dosuszenie gość pobiera 50 zł od tony. Ale patrząc dzisiaj na pola z grochem to dobrze ze go wykoslilismy- nie dość że rośnie to położył się i zaczyna się otwierać. Poza tym nic innego nie koszone.

Aha jeszcze jedna sprawa nie wiecie ile kosztuje groch paszowy? bo mój poszedł niby jako konsumpcyjny (gość robi z niego kasze i do wojska też oddaje ponoć)

Edytowane przez grzepo
Opublikowano

ja na razie się nie przejmuje. mój siewnik się rozsypał i późno wszystko siałem. gościu posiał z miesiąc wcześniej mieszankę to owsa już nie widać?

@krono21 lało u Ciebie dzisiaj rano?

Opublikowano

Wczoraj bez deszczu ale cały dzień pochmurny, dzisiaj słonko zaświeciło ale około 14 deszcz kropnął, sąsiad w pszenice wyjechał w ten deszcz po już nie ma co dać świniom :huh: Wczoraj widziałem dwóch gości jak jechali samochodami z workami, na targu tydzień temu mieszanka zbożowa owies-pszenica-jęczmień ponoć po 120zł za 100kg była kupowana ;)