Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja miałem kośić dzisiaj ale w nocy delikatnie popadało więc lipa z koszenia. Ale jak sie wkur... to jutro nie będe patrzył czy suche czy wilgotne. Dzsiaj od samego rana zachmużenie, czasami słoneczko wyjźy ale nie pada, gdyieś bokiem przechodzą burze bo słychać grzmoty.

Opublikowano

Panowie , ale macie suszarnię albo coś zeby wysuszyć to zboże (ci którzy mówią ze będą kosić mokre) ?

Ja miałem dziś coś ukosic ale z raa jedna burza i juz po planach , a przd chwilą przeszła następna burza z gradem i silnym wiatrem - połamało kilka drzew , zboża położyło :unsure:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dzisiaj wyjechałem w żyto objechałem raz w koło i dalej nie koszę bo mokre jeszcze jest <_<

Opublikowano

@pawlus224 z jakiego rejonu Lubelskiego jesteś ? Co sie dzieje z tą pogodą? Już było tak ładnie a tu znowu pompa z nieba. Szlak czlowieka może trafić.

Opublikowano

w Lubelskim rzepak skupuję Bodaczów, Zakrzew com agra, elewar w Krasnymstawie, zakłady zbożowe w Zamościu ale to raczej wszystko południe województwa, a tu ktoś pytał o okolice Lubartowa.

Akurat woziłem dzisiaj swój rzepak do Bodaczowa kolejek dużych nie ma ale ze 4 godz trzeba odstać podstawowa cena 1900 zł netto

Opublikowano

A od jakiego procentu wilgotności skupują ? <nie orientuję się>

@ovi - okolice Łęcznej ;) Nic nie poradzimy :( Ja tylko współczuję rolnikom którzy mają te 15 ha zboża a nie mają kombajnu , bo teraz jak słońce zaswieci to kazdy będzie chciał kosić "już i teraz" :unsure:

Pocieszam się tym ,że kilka sezonów już jeden rolnik się nie wyrabia wykosic zbóż ale zawsze po żniwach jest pogoda i wtedy kosi , czasem porośniete ale suche ;)

Opublikowano

kiedyś kupowali do 7% a za każdy rozpoczęty procent powyżej 7 potrącali 2 % z ceny teraz weszły od tego roku normy unijne i skupują 9% a powyżej 9 potrącenia są tak jak poprzednio....

Opublikowano

od początku sierpnia ma się poprawić pogoda

Jeśli to co piszesz sie sprawdzi, to zboża będą takiej jakości że szkoda gadac ...

A wogóle, jak przyjdzie od razu pogoda, dopiero w sierpniu, to o kombajn będzie walka..

Opublikowano

Dziś w ekoradio mówił że dopiero w sierpniu się wyże dopchają nad europę to może będzie słonko, tylko ma być bez upału. U mnie nic nie ruszane bo leje codziennie. A woda na polach stoi to nim to wyschnie to znowu będzie lało.

Opublikowano

Gmina Kościan Woj Wlkp. :

Zboża:

OD 2 dni nie pada i chwała za to za parę dni kombajny wyruszą.

Ziarna już co nie które twarde.

Ziemniaki:

Z moich ziemniaków mało zostanie. Wszystkie zalane. Liście schną od nadmiaru wody :/

Buraki:

Buraki są rekordowe u mnie piękne i duże. Będzie ok 1 przyczepy :/

Opublikowano

w sąsiedniej wsi to widziałem już pokoszone pszenżyto i pszenicę ale to do gościa na suszarnie dawali od razu :P 17 lipca jak wracałem z poprawin z siostry wesela to widziałem pokoszone żyto w jednym miejscu :) jak na żwirownie kąpać się jechaliśmy we wtorek po weselu to też widziałem pokoszone pszenżyto i żyto :) u nas też byśmy zaczynali powoli ale pogoda nie pozwala na to :(

Opublikowano

W Lubartowskim znowu leje ;[ jak nie w nocy to w dzień przelotne opady deszczu. Niby zapowiada się pogoda od niedzieli to może coś się ruszy ze żniwami tylko kiedy to wszystko wyschnie...

PS: wczoraj na trasie Lubartów-Parczew widziałem pole, a na nim snopki :rolleyes:

Opublikowano

kolega młócił we wtorek zawiózł gościowi 12 ton do ryb w środę uzgodnili się na 700 zł ,choć teraz trochę żałuje że sprzedał bo już takiej jakości z tego co na polu stoi nie umłóci bo już porasta czarna słoma woda stoi i nie wiadomo kiedy się wjedzie w to błoto dawne pilskie

Opublikowano

U mnie było słońca a teraz znów leje <_<

Jezdziłem dziś na Elizówke to w dwóch miejscach pszenica wykoszona ;)

Tata był w mieście i spotkał rolnika któremu wczorajsza burza wymłóciła 5 ha rzepaku :( był u burmistrza pytać czy może liczyć na jakies ulgi lub kredyt klęskowy to mu odpowiedziano ,że dla kilku rolników którym został rzepak nie będzie ogłaszał klęski w gminie ;)

Opublikowano

i tak to właśnie jest z tymi rzepakami i tą naszą władzą..... jedna burza i możesz nie mieć co młócić... u mnie też był grad w ostatni czwartek ale przyjechali na drugi dzień z ubezpieczenia i uznali 15 % strat a pomimo tego sypał 4 i powyżej 4 ton/ha.... na całe szczęście była dzisiaj u mnie pogoda cały dzień i skończyłem już z rzepakiem jutro stół odpinam i ruszam w groch za parę dni....

a co do pogody to tak szczerze mówiąc tylko ten na górze wie jak to będzie kiedy pogoda kiedy deszcz..... mam nadzieję że skoro pozwolił żeby wszystko urosło od wiosny to pozwoli też i zebrać....