Skocz do zawartości

jakie firmy mają najlepsze siewniki do kukurydzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

potrzebuje instrukcje do gaspardo sp 520, 4-rzedowy z podsiewaczem, czy ma ktos taki sprzet i podpowiedzaiłby cos na temat ustawiania wysiewu lub jakies cenne wskazówki na co zwracac uwage.

pozdrawiam.

• Like 1
Opublikowano

znalazłem w internecie instrukcje ale do Nowego i nie wiem czy bedzie ona odpowiadac do mojego akurat. mam jeszcze pytanie-robiłem próbe siewu na twardym podłozu i sprawdzałem czy w odpowiedniej odległosci ziarna wypadują i okazało sie ze sa przepusty, wiesz moze jaka jest tego przyczyna??? z góry dzieki za podpowiedz

Opublikowano (edytowane)

sprawdz czy masz takie same ilosci zebów na przekładniach łancuchowych od koła dalej. napewno inna jest tabela i ustawianie dozownika nawozów. ja mam niby taki jak trezba ale mam inne przełozenie niz w instrukcji i musze trszke z proporcji prezliczac zeby dobrez wyszło. miałem plan wyminic 2 koła zebate i łancuszek zeby było jak w tabeli ale jakos tak zostało :) Co do tego ze przepuszcza to czy miałes odpowiednie obroty wom? czy zgrarniak nasion dobrez ustawiony wzgledem wielkosci ziarna ( im wieksze ziarna tym zgarniak mnij agresywnie na otwór w tarczy) albo masz podjechane tarczki i lewego powietrza łapie. Jak chcesz wysiac miedzy 95-100tys ziaren kuku sredniej wielkosci czyli porcja około 15-16kg to ustaw odległosc na około 12,5-13cm przy rozstawie 75 dobrze wychodzi u mnie i u kuzyna co tez ma gaspardo sp520

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

no własnie ilosc zebów troche sie rózni.a w jaki sposób sobie przeliczasz te proporcje? obroty wom miałem 1500obr/min i tak do konca nie wiem czy takie sa dobre, a wakuometra nie ma wiec nie wiem jakie cisnienie jest tak do konca. Co do zgarniacza to róznie próbowałem a Ty jak zazwyczaj ustawiasz? ( teraz zostawiłem na "6" ) Ogladałem tarcze i uszczelke no i toche sa juz przytarte myslisz ze to moze byc przyczyną?

Opublikowano

a czy jest taka mozliwosc ze weze podcisnieniowe sie zapchna i a słabo przysysa ziarno i wtedy sa przepusty czy raczej nie ma takiej mozliwosci?

Opublikowano

czytałem w instrukcji o tej uszczelce i na niej jest taki wskaznik zuzycia no i niby te moje nie sa jeszcze tak mocno przyjechane(chyba). zrobie jescze jedna próbe i dam wieksze obrtoty moze lepiej bedzie łapac ziarno.

Opublikowano

kolego "biały 2005" a ty długo masz juz swój siewnik i ktory masz rocznik i w ogóle jak ci sie sprawuje ,czy jakies awarie sie zdarzają i jak z dostepnoscia czesci do tego sprzetu?

Opublikowano

swój mam 2 lata teraz bedzie 3 sezon. nic nie dołozyłem do niego. czesci sa na zamówienie przez np salide sporo maja na magazynie podstawowych czesci. teraz musze zamówic jedno koło zebate od napedu dozownika plastikowe bo pekło pod koniec sezonu i to tyle.

Opublikowano

znalazłem goscia ktory robi takie tarcze do siewników punktowych cena całkiem niezła w porównaniu z orginałem ale czy warto taka podrabianą kupowac?

Opublikowano

Kolego, tarcze zrobić to żadna filozofia. Na laserze wypalasz i za 30zł masz jaką chcesz, niczym się nie różni od oryginału. Materiał też taki sam, blacha nierdzewna. Problem może się pojawić dopiero przy otworach poniżej 1mm.

Opublikowano

zrobiłem jak mówiłes,przestawiłem zgarniak i dałem wieksze obroty i od razu całkiem lepej prawie zadnych przepustów. A mam jeszcze pytanie co do ustawiania wysiewu nawozów bo w tabeli jest podana wartosc w kg/dm3 -a jak to na hektar przeliczyc?

Opublikowano

Jakbys miał instrukcje to bys obczaił :) Najpierw sprawdz sobie jaka gestosc ma twój nawóz. dodam ze fosforan amonu jedna fabryka tylko inne partie i różnica nawet do 20%. Ja to robie tak ze biore słoik litrowy. Nabieram nawozu i waze ile ten litr wazy i wtedy mozesz ustawic przeliczjac według wzoru, ale najpier sprawdz przełozenia czyli jakie masz koło przy kole napedowym jakie na wałku i jakie sa miedzy wałkiem a wałkiem od napedu mechnizmu wysiewajacego. Jesli masz inaczej niz w tabeli to juz wyzsza szkoła jazdy przeliczanie przełozen i proporcje :)

Opublikowano

Kupiłem nowe weże,nowe tarcze i uszczelki i teraz jest naprawde git. A dzis rozpocząłem sezon śiałem u znajomego i było ok. Mam jeszcze pytanie,bo mam jakis licznik przy siewniku wydawałoby sie ze to licznik ha ale pokazuje jakos inaczej niz to co zasiane i teraz nie wiem czy trzeba to jakos przeliczyc jeszcze czy poprostu jest cos uszkodzony jak myslicie?