Skocz do zawartości

jakie firmy mają najlepsze siewniki do kukurydzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gaspardo jest dużo ,jest to dosyć tani siewnik ,utrata wartości tej maszyny o czymś świadczy,w precyzji wysiewu nie ma tam żadnej rewelacji,gaspardo odradzili mi przedstawiciele z firmy która handluje nasionami ponieważ rąbią poletka doświadczalne i tam gdzie były poletka siane gaspardo nasiona są nierównomiernie rozmieszczone,może rolnicy nie potrafią tego dobrze ustawić choć sam widziałem plantacje posianą nową maszyną prosto z od dilera ustawioną przez kogoś z firmy to nie podobało mi się to w ogóle.A prędkość pracy 12 km/h jak podaje producent trzeba między bajki wsadzić.

Opublikowano

kolego ja szukam opini użytkowników a nie piszesz opinie że gdzieś coś widziałeś albo ktoś ci mówił że widział osobiście u mnie sieje siewnik gaspardo i mniej więcej wiem o co z nim chodzi ale szukam opini użytkownikow a może coś innego by mi polecili szukam siewnika nowego w cenie do 70 tys 

Opublikowano

gaspardo jest dużo ,jest to dosyć tani siewnik ,utrata wartości tej maszyny o czymś świadczy,w precyzji wysiewu nie ma tam żadnej rewelacji,gaspardo odradzili mi przedstawiciele z firmy która handluje nasionami ponieważ rąbią poletka doświadczalne i tam gdzie były poletka siane gaspardo nasiona są nierównomiernie rozmieszczone,może rolnicy nie potrafią tego dobrze ustawić choć sam widziałem plantacje posianą nową maszyną prosto z od dilera ustawioną przez kogoś z firmy to nie podobało mi się to w ogóle.A prędkość pracy 12 km/h jak podaje producent trzeba między bajki wsadzić.

w takim razie co?

Opublikowano

Kongskilde Demeter Variosem 2 , tańszy od gaspardo i bije na głowe precyzją wysiewu, jest lżejszy i dużo tańsze części zamienne , tarcze jeżeli nie siejesz na piasku wystarczają na 1,5- 2 tys ha, a w gaspardo po 400-500 trzeba zmieniać,ale krzysiu kupuj gaspardo jak ci sieje łądnie to kupuj tylko inox.

Opublikowano

http://www.kongskilde.com/pl/pl-PL/Agriculture/Soil/Seed%20Drills/Pneumatic%20precision%20Drills/VARIOSEM#

Kongskilde Demeter Variosem 2 , tańszy od gaspardo i bije na głowe precyzją wysiewu, jest lżejszy i dużo tańsze części zamienne , tarcze jeżeli nie siejesz na piasku wystarczają na 1,5- 2 tys ha, a w gaspardo po 400-500 trzeba zmieniać,ale krzysiu kupuj gaspardo jak ci sieje łądnie to kupuj tylko inox.

http://www.kongskilde.com/pl/pl-PL/Agriculture/Soil/Seed%20Drills/Pneumatic%20precision%20Drills/VARIOSEM# ?

Opublikowano

Ja odpowiadałem użytkownikowi Sunf, jeżeli ktoś zainteresowany Gaspardo mt to piszcie wiadomość do użytkownika richtik, gaspardo stoi na placach w całej kraju dziesiątki,nic tylko brać i nawet są atrakcyjne formy finansowania.W gaspardo musisz ustawiać zgarniacz wewnętrzny do danej partii nasion, a to wymaga otwierania sekcji. Weź rób doświadczenia odmianowe gdzie każda odmiana to inna wielkość ziarna.Kolka dogniatające V i talerze można wziąć w opcji w Kongskilde.Nie ma tylko bocznych kół kopiujących.

Opublikowano

Jaki siewnik według was najlepszy do 100 tys? Oczywiście nowy, 6 rzędowy. Z tego co wiem to gaspardo około 72 tysięcy netto, kuhn 88, a monosem nie wiem czy w 100 się zamknie. Jednak jak z opiniami?  Aktualnie sieję monosemem, jestem zadowolony, jednak różnica w cenie 30 tys między gaspardo a monosemem, daje powód do zastanowienia. 

Opublikowano

Szukam siewnika do kukurydzy, rzepaku i buraków taki w 3 w 1. Myślę  z nowszych typów (talerz + redlica szopkowa z dodatkową sekcją 4+1 oczywiście regulowane) ale używki.

Cena  do 100 tyś. brutto. Żeby za dożo nie ważył z Big bagiem do 1500kg.

Opublikowano

no to masz wymagania, poszukaj chyba coś włoskiego pewnie będzie, siał mi buraki mater mackiem nawet to sieje nieźle ,ale redlicy uniwersalnej nie polecam.

Opublikowano

Jak ustawić znacznik przy siewniku do kukurydzy rolmasz na środek ciągnika? Mam cztery rzędy rozstaw 75 cm. Muszę wysunąć znacznik tyle ile od środka + 75 cm by mieć na środku?

Opublikowano

zajedź na równe pole ustaw cięgła boczne żeby siewnik był równo na boki i w poziomie ,weź metrówkę przejedz kawałek zrób nawrotkę i stań tak żeby między przejazdami było 75 cm odstępu ,opuść znacznik tak żeby wyszedł ci na środek poprzedniego przejazdu i cała filozofia 10 minut roboty.

Opublikowano

najpierw sprawdź czy mają taką możliwość być ustawione na środek ?, jak masz ustawione na koło to podziel rozstaw kół przez 2 i tyle wysuń znacznik

Opublikowano

witam planuję kupić siewnik pneumatyczny 4 rzędowy do fasoli jaś, kukurydzy i do rzepaku w cenie do 6 tyś.

Do fasoli jest polecany nodet pneumasen lub Hassia, możecie napisać na co zwrócić uwagę przy szukaniu i kupnie 

siewnika? Która z tych dwóch marek będzie lepsza? i tańsze części?

co powiecie o tych modelach:

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-do-kukurydzy-hassia-4-rzedy-podsiewaczami-pneumatyczny-niemie-CID757-IDitmmd.html#df5dc984df

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-do-kukurydzy-hassia-4-rzedy-z-podsiewaczami-pneumatyczny-CID757-IDeqZAf.html#df5dc984df

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-pneumatyczny-nodet-pneumasem-iikuhndo-fasoli-kukurydzy-CID757-IDek5G5.html#b6ca85fb9a

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-do-kukurydzy-nodet-CID757-IDgRLFw.html#efec5cfc75

Opublikowano

witam, czy są tutaj użytkownicy nowych siewników gaspardo? jak się sprawują?? szuka uniwersalnego siewnika do buraków i kukurydzy i mysle o tej prace. Jakies opinie? bądź inne propozycje?

Opublikowano

Witam. Planuje zakupić siewnik do kukurydzy Amazone ED 451-K, 6 rzędowy. Jaką macie opinie na temat tego siewniczka? i czy lepiej wybrać z wysiewem talerzowym czy redlicowym?

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)