Skocz do zawartości

Prasa rolująca z nożykami do siankokiszonki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zapytać o coś takiego jak w temacie. Mam zamiar zkosić żyto na kiszonkę i będę to robić orkanem, jednak nie w tym rzecz. Dziś dowiedziałęm się że można by zrobić to za pomocą prasy rolującej z nozykami do sianokiszonki co to są te nożyki i czy każda prasa rolująca je ma (a przynajmniej nowsze czy to mają). W naborze prow napisałem na prasę rolującą (warfama zminenno komorowa)

Opublikowano

Nie każda prasa ma noże nawet nowa

po pierwsze musi mieć rotor ale jak ma rotor to nie musi mieć noży a jest ich 15-25 sztuk 15 sztuk to minimum lepiej żeby było 25 sztuk

dzięki nożom jest wiesze zagęszczenie beli

Prasa z nożami jest znacznie droższa od zwykłej

Opublikowano

Nie każda prasa to ma i jeśli nie będzie to prasa z rotorem i nożami w wyposażeniu to nie będziesz tego miał i raczej już się nie da doposażyć. Ale to nie strata ja robiłem w tamtym roku żyto prasą zwijającą welger bez noży i dało rady tylko że musisz to żyto podsuszyć i to dosyć długo trwa. No i potem się trudniej rozwija jak nie masz noży. Orkanem jest szybciej i taniej.

Opublikowano

za 90 brutto masz new holland br6090 stałokomorowa z rotorem nożami 15 siatką szerokimi kołami,jednym słowem na wyspasie i jesli tyle kasy masz to ja bym tą brał dołożył troszke ze swoich i wziął nh a nie jakies waframy ale to tylko moje zdanie

Opublikowano (edytowane)

oki pewnie żebym wziął tylko że mam dokładnie 77 tyś. netto i w prowie muszę brać hcyba nowe maszyny ?

ten nh fajny jednak za drogi stary 2009 ok 125 tys. !!!!

a tak z innej beczki ile suszycie trawę na sianokiszonkę tzn. ile dni jak bardzo przesuszone

Edytowane przez aster453
Opublikowano (edytowane)

czyli tak na pół max wysuszone nawet mniej

ja będę zaczynać przyodę z sianokiszonką siano to trzy cztery dni musiało schnąć :) :rolleyes:

sorki dalje ciągnę co znaczy wypompować beczkowozem powietrze z czymś takim się spotakłem w postach na forum tzn że po owinięciu beli trzeba zniej wyciągnąć powietrze ?

Edytowane przez aster453
Opublikowano

Jak się owija owijarką to wtedy nic nie trzeba wypompowywać

Tylko nie którzy wkładają bele do takich worków to wtedy trzeba wypompować choć słyszałem że nie którzy nie wypompowują

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Piotrass
      Witam. Będę podpisywał wniosek na ochronę środowiska na prasę zwijająca i jeszcze planuje szybki zakup na żniwa albo poczekać i zimą kupić ale mam kilka wycen i propozycji maszyn z placu.  Będę prasował wyłącznie słomę 2500 balotów rocznie aktualnie posiadam nh br6090. Doradzcie. Zastanawiam się nad Fendt rotana 180 netto wersją bez noży a 195 tys z nożami dostępne na placu odpowiednik MF te same pieniądze. Jest kilka takich maszyn w okolicy. Mchale V6 750 też kilka w okolicy jest. Cena 195 tys ale ciężko znaleźć już coś gdzieś są ale za 205 tys. Nh roll belt 150C za 187 tys też w okolicy kilka jest takich pras. Myślałem jeszcze nad Krone pasowa jest jedną sztuka niedaleko mnie. Znajomy handlowiec namawia mnie na Claas variant 560rc w cenie 190tys. Tak naprawdę wszystkie prasy w podobnej cenie około 200 tys. Tylko która według was najlepsza może ktoś ma z tych modeli i coś szczerze powie bo takto każdy chwali swoje w większości 
    • Przez Belarus820
      Witam

Proszę mi o udzielenie informacji na temat prasy rolującej GALLIGNANI.

Czy nadaje się ona do sianokiszonki.
      Z góry dzięki.
    • Przez Karol193
      Witam! 
      Potrzebuję opinii i rady jaką prasę zwijającą kupić i co wziąć pod uwagę przy wyborze. Do tej pory pracowałem Sipmą farma II.  Którą z tych trzech pras byście wybrali? Mchale f 5500, New Holland Roll Belt 150 czy Kverneland 6716. Wiem że to są trzy zupełnie inne i różniące się  prasy ale akurat te mnie interesują. Dodam że robię ok 1200 bel słomy , ok 100 suchego siana, ok 900 sianokiszonki i ok 100 kiszonki z łubinu i sadareli.  Kto może niech się wypowie i doradzi.
      Pozdrawiam!
    • Przez Franciszek_Gajewski
      Witam
      Aktualnie jestem w trakcie robienia modelu prasy feraboli ff55h, jeżeli ktoś takową prasę posiada, prosiłbym bym o pare fajnych fotek pod prostym kątem, i z ukrytych zakamarków, z góry dziękuję :)
    • Przez solo65
      Witam. Tak jak w temacie, szukam prasy rolującej do 75 km. Prasa głównie będzie prasowała siano i słomę. Budżet ok 15tys zł.
      Pasówka czy łańcuchowa? Polska czy zagraniczna? 
  • Dodaj nową pozycję...
v