Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Zamontowałem nową instalację elektryczną do C 360 3P. Generalnie wszystko działa oprócz ładowania i manometru ciśnienia powietrza. Manometr jest nowy, połączony przewodem miedzianym do złącza przy butli. Na manometrze jest jedno złacze konektorowe, do kótrego jest podłączone jego podświetlenie.

Powiedzcie mi czy w tej instalacji pneumatycznej powinien byc jeszcze czujnik ciśnienia powietrza? Nie wiem gdzie podłączyć przewody tzn. jedne ich końce podłączyłem do skrzynki bezpiecznikowej i do kontrolki a gdzie podłączyc drugie?

Pozdrawiam

maxreif

Opublikowano

Czy tu jest mowa i instalacji elektrycznej, czy pneumatycznej, bo już się pogubiłem...

"czy w tej instalacji pneumatycznej powinien byc jeszcze czujnik ciśnienia?"

Czujnikiem jest ów manometr.

Opublikowano

Kolego, oczywiście chodzi mi o obie instalacje bo są ze sobą powiązane. Jak pisałem z instalacji elektrycznej wychodzą dwa przewody tj z bezpieczników i z kontrolki ciśnienia. Ich drugie końce przeciez gdzieś muszą być podłączone, ale gdzie? Pewnie w czujniku ciśnienia.

Jak też pisałem czujnik ma złącze gwintowane i jak rozumiem podłącza się tam przewód z powietrzem oraz jedno złącze na konektorek do którego podłączona jest żarówka podświetlenia manometru. W związku z tym gdzie podłączyć owe dwa przewody z instalacji elektrycznej?

Na schemacie elektr. ciągnika widać, że wychodzą one z czujnika ciśnienia ale w moim czujniku nie ma takiego miejsca gdzie mógłbym to podpiąć.

Opis z opakowania czujnika to: M60T/05.

Opublikowano (edytowane)

W ostatniej wypowiedzi mylisz pojęcia czujnika ze wskaźnikiem.

Wskaźnik ma wyjście na gwint M14 i łączysz go rurką przy butli z TYM trójnikiem.

Oryginalnie przewody elektryczne są podłączone do czujnia spadku ciśnienia.

Jeśli takiego nie posiadasz to dokładasz jeszcze jeden trójnik i wkręcasz TEN czujnik.

Sam wskaźnik jest mechaniczny i musi działać,jeśli nie działa to pewnie trójnik przy butli .jest zaślepiony

Edytowane przez asharot
Opublikowano (edytowane)

No widzisz Kolego, wielkie dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie problemu. Teraz wiem czego mi brakuje w instalacji pneumatycznej :rolleyes: Jeszcze raz dzięki i przepraszam że tak marudzę ale ciągnik mam bardzo krótko i jeszcze nie wiem co i jak.

Pozdrawiam

maxreif

Edytowane przez maxreif
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

W ostatniej wypowiedzi mylisz pojęcia czujnika ze wskaźnikiem.

Wskaźnik ma wyjście na gwint M14 i łączysz go rurką przy butli z TYM trójnikiem.

Oryginalnie przewody elektryczne są podłączone do czujnia spadku ciśnienia.

Jeśli takiego nie posiadasz to dokładasz jeszcze jeden trójnik i wkręcasz TEN czujnik.

Sam wskaźnik jest mechaniczny i musi działać,jeśli nie działa to pewnie trójnik przy butli .jest zaślepiony

Nie trzeba dokładać żadnego dodatkowego trójnika, jak się nie myle to 360-3p ma oryginalnie w trójniku przy zbiorniku powietrza dodatkowe wejscie żeby wkręcić czujnik spadku cisnienia powietrza, połączony z kontrolką sygnalizuje spadek cisnienia po niżej 4 at,podłączenie:jeden przewód z bezpieczników do kontrolki, drugi z kontrolki do czujnika a drugie wyjscie z czujnika do masy ciągnika i wszystko w temacie.

Edytowane przez MAT912