Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ten bęben jest tak sprawdzony że nie trzeba go reklamować w każdym claasie oprócz lexionów można go znaleźć i mimo to ludzie którzy kupują nawet używane kombajny sie nie skarżą nie wiem w czym może być gorszy wytłumacz skoro wiesz lepiej...

Dokładnie, skoro CLAAS stosuje taki bęben w wielu swoich kombajnach od długiego czasu to chyba oznacza, ze jest odpowiedni i efektywny...

Opublikowano

Ażeby być uczciwym w swoich słowach, polecam porównać jeszcze szybkość obrotów bębna w w Claasie vs. reszta świata. Dopiero wtedy możemy dyskutować o jakości omłotu..... z którego Claas słynie, prawda?

pozdrawiam

no wlasnie tak jak piszesz posiadam avero 240 i jakosc omlotu super moze tez przez APS a co do wielkosci bebna i samej gardzieli patrzac na to to po dwoch latach urzytkowania kombajnu musze powiedziec ze jak on to lyka ???? wrecz nie do wiary a fakt niezaprzeczalny

Opublikowano

Miałem okazję jeździć Avero 160 (odpowiedznik Avero 240 tylko bez APS, z miejszym zbiornikiem na ziarno i mocą nie 197kM a 158kM) i tak naprawdę wszyscy co widzieli ten kombajn, jego gardziel z góry go skreślali. Jest ona bardzo wąska ale i długa. W Tucano mamy gardziel na szerokość dwóch listew wciągających w Avero na szerokość jednej a mimo to przy plonie 6-6,5tony robił 1,3ha/h można było jechać szybciej, ale tego się nie oszuka, wtedy straty już były.

Opublikowano (edytowane)

Qutlecik mógłbyś rozwinąć w jakiś sposób teorię którą głosisz? ;DBartek tak dla porównania tckiem przy plonie ok.6t z ha,zrobiłem spokojnie ok.1.5ha/h.Więc wydajność porównywalna ;)

CLAAS w tym roku ustanowił nowy rekord świata w koszeniu zboża, więc może to być rozwinięcie tej teorii... :)

Adrian napisz jeszcze ile średnio jechałeś i jakie straty były(jeśli były ;) ), i jeszcze jakie było spalanie, jeśli pamiętasz.

Edytowane przez rower56
Opublikowano (edytowane)

Hmm..wiesz co spalania nie pamiętam.Straty na poziomie,przy ustawieniu czułości czujników na ok.50% straty bardzo rzadko wchodziły na drugą kreskę ;) Szybkość w zależności od plonu,od 5 do 8 km/h.

Qutlecik ale tak jakbyś mógł trochę uargumentować to było by fajnie.. ;D

Edytowane przez adrian300895
Opublikowano

no to powiem że mój claas który nie jest już najnowszy :( co roku połyka 30 hektarów i nie miał zadnej poważnej usterki, a jedyną naprawą była wymiana korbowodów , ale było to poprostu wymuszone czynnikiem eksploatacjii :rolleyes:

Opublikowano

Witam panowie :)

Mam duży problem.. Licze na to że mi pomożecie go rozwiązać.

Planuje zakupić w tym roku kombajn zbożowy. Już wiem że będzie to najprawdopodobniej nowa maszyna ale mam dylemat.. Nie wiem który będzie lepszy, Avero 240 czy Tucano 320. Wszystkie informacje co podają dealerzy posiadam już, natomiast nie wiem jak wygląda to w praktyce.

Prosiłbym was o podanie mi mocnych i słabych stron tych dwóch maszyn.

Opublikowano

@qutlecik- czasem tak bywa :rolleyes: , z wyposażenia to można chyba wziąć sieczkarnie słomy, kamerę cofania, Auto-Contur, szersze opony i szerszy heder. W Avero jest dużo rzeczy w standardzie i jest trochę mniej opcji do wyboru. :)

Opublikowano

CLAAS w tym roku ustanowił nowy rekord świata w koszeniu zboża, więc może to być rozwinięcie tej teorii... smile.gif

Mógł byś wrzucić jakiś link,bo nic nie mogę znaleźć o tym.

@qutlecik- czasem tak bywa :rolleyes: , z wyposażenia to można chyba wziąć sieczkarnie słomy, kamerę cofania, Auto-Contur, szersze opony i szerszy heder.

Ale kamerę cofania to chyba każdy montuje już sobie jak się nie mylę,czy claas oferuje oryginalne kamerki za dopłatą?

W Avero jest dużo rzeczy w standardzie i jest trochę mniej opcji do wyboru. :)

W standardzie nie ma chyba nic innego,co wyróżnia go spośród innych marek na rynku co rower czy się mylę? We wszystkich nowych kombajnach jest wyjściowe wyposażenie standardowe na podobnym poziomie,a każdy dokupuje to co uważa za stosowne jak np.wózek czy sieczkarnia ;)

Opublikowano (edytowane)

@adrian300895 a więc tak:

co do rekordu wejdź na stronę CLAAS`a ...

CLAAS oferuje oryginalne kamery - PROFI CAM

według mnie wyróżniać może go np. klimatyzacja automatyczna... :)

wyposażenie wyjściowe może i jest na podobnym poziomie, ale np. ilość dostępnych opcji często się różni w maszynach różnych marek.

@Bartek60001- to czy jest w standardzie chyba zależy od firmy, która sprzedaje maszyny, ale dokładnie nie wiem.

Edytowane przez rower56
Opublikowano (edytowane)

Rower, w Claasie jest coś takiego jak konfigurator maszyn, i w nim masz zawarte wyposażenie standardowe i to za dopłatą, wiec na 100% sieczkarnia jest w standardzie. Oczywiście można go zdemontować wtedy troszkę kasy zleci w dół

Edytowane przez Bartek60001
Opublikowano

Forumowicze, byłem na polagrze, oglądałem Claas Avero 160. Podoba mi się maszyna. Świetna widoczność. W porównaniu z Fendtem i Fergusonem Claas jest lepszy. Chciałbym się spytac: avero ma 4 wytrzasacze?, Cena, Nadawałby się do kukurydzy?