Skocz do zawartości

Pług jaki wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze o pilną odpowiedz potrzebuje pług 5 skibowy obrotowy proszę o opinię jaki wybrać ? Do wyboru firmy takie jak VOGEL AKPIL BOMET ewentualnie inne propozycje jakie zabespieczenia itp. prosze o pilna odpowiedz.chodzi oczywiscie o nowy Pług

Opublikowano

W tym roku miałem przyejmność pracować pługiem - Pottinger servo 45 Plus .

Pług idealny. Świetnie kryje, wytrzymały. Płynnie ustawiana szerokość podczas pracy co jest świetne przy odorywaniu jak i oczywiscie przy ciagłej pracy. zabezpieczenia hydrauliczne oczywiście z ustawianą twardoscia. Naprawde polecam. Mam bardzo dobre zadnie o nim. :P

Opublikowano

Pług ma pracować z zts 16245 wiec mysle ze da rade jesli chodzi o ziemie to sa to raczej słabe ziemie ale lepsze tez są kwotę która zamierzam wydać tu jestem jeszcze niezdecydowany chodziło by mi o dobry pług za niewielki pieniądze a w sprawie kamieni to kamień to rzadkość ale zdarzaja sie

Opublikowano

Tylko poco przepłacac jak niema kamieni a za urzywany pług na zabezpieczeniu nonstop to okolo 10 tys. wiecej trzeba wydac :rolleyes:

za 10 tuś to 5-skibowego na kołku nie kupisz a co dopiero nonstop

ja polecam vogel&noota takiego posiadam, na kołku

orze lekko, zmienna szerokość orki,lekka konstrukcja i taki zetor taką 5 na pewno poradzi i z podnoszeniem nie będzie miał problemów a z ciężkimi 5 może mieć kłopoty

Opublikowano

Widze że ten ciągnik ma cięzkawo dymi jak parowóz pewnie cięzkie ziemie a na dodatek za mokro ale to tylko moje zdanie. a co do kupna pługa 5 skibowego do zetora to chyba tylko zagonowy bo z obrotowym nie da rady podnośnik kilku krotnie kupując na zachodzie pługi widze ze Ursusy i zetory nie dają rady szczególnie jak olej sie zagrzeje, zdarzyło sie że jak olej sie zagrzał w zetorze to za nic nie chciał opuścić pługa.Ja osobiście mam MF 127KM i orze lemkenem na Vario(zmienna szerokość orki w czasie pracy)gdzie udźwig podnośnika ma 6500kg pług waży około 1200kg i musze na przedni TUZ dawać obciążenie bo przud sie podnosi a zetory maja max udźwig 6100kg, i jeszcze jedno im dłuższy pług tym ciężar wiekszy wiedz jesli 5 obrotowa to tylko półzawieszana inaczej nie dasz rady. Ale to tylko moje zdanie.Pozdrawiam

Opublikowano

Widze że ten ciągnik ma cięzkawo dymi jak parowóz pewnie cięzkie ziemie a na dodatek za mokro ale to tylko moje zdanie. a co do kupna pługa 5 skibowego do zetora to chyba tylko zagonowy bo z obrotowym nie da rady podnośnik kilku krotnie kupując na zachodzie pługi widze ze Ursusy i zetory nie dają rady szczególnie jak olej sie zagrzeje, zdarzyło sie że jak olej sie zagrzał w zetorze to za nic nie chciał opuścić pługa.Ja osobiście mam MF 127KM i orze lemkenem na Vario(zmienna szerokość orki w czasie pracy)gdzie udźwig podnośnika ma 6500kg pług waży około 1200kg i musze na przedni TUZ dawać obciążenie bo przud sie podnosi a zetory maja max udźwig 6100kg, i jeszcze jedno im dłuższy pług tym ciężar wiekszy wiedz jesli 5 obrotowa to tylko półzawieszana inaczej nie dasz rady. Ale to tylko moje zdanie.Pozdrawiam

fakt, w tym miejscu to akurat ma bardzo ciężko, ponieważ jest tam straszna glina, a pług ustawiony jest na 4x44 ale kawałek dalej to idzie sobie spokojnie więc 16245 na lekkich ziemiach z 5 da sobie radę

jak by dostał taki pług jak mój tylko 5 skibowy to raczej by go podnosił bez problemów, ja mam grubera z unii 12 łapowego w trzech rzędach, coś takiego jak robi lemken i jest dużo cięższy od pługa a może nawet jest dłuższy, bez obciążnika z przodu to zdarza się, że unosi przód i hydraulika daje radę, nic się nie zacina