Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma taki dylemat: mam budynek 12x4 wjazd z jednej strony. I zastanawiam się jak go zagospodarować?? Czy zrobić jeden wielki kojec na głęboka ściółkę na 40-50 sztuk czy może mniejsze kojce na płytka ściółkę ?? Ze zgarniaczem obornika.

Opublikowano

Witam ma taki dylemat: mam budynek 12x4 wjazd z jednej strony. I zastanawiam się jak go zagospodarować?? Czy zrobić jeden wielki kojec na głęboka ściółkę na 40-50 sztuk czy może mniejsze kojce na płytka ściółkę ?? Ze zgarniaczem obornika.

Mam podobną sytuację, tyle tylko, że mój budynek ma wymiary 33x10 m, i posiada dwie bramy wjazdowe w szczytach (ściany 10m). Problemem jest to, iż wysokość tego budynku przy kalenicy wynosi 5m, posiada dwuspadowy dach a wysokość ścian bocznych to zaledwie 2m. Jakie rozwiązania sugerujecie???

Opublikowano

Zrób taki wjazd żeby dało rade wjechać ciągnikiem z turem i wyżucic obornik a jeśli nie będziesz trzymał świnek to wykorzystujesz budynek do innych celów np garaż, czy jeden kojec to zależy od obsady i cyklów czy będziesz mógł zapewnić pełną obsadę

Opublikowano

Głęboka ściółka to same plusy, mniej pracy przy usuwaniu obornika wywozisz jak sprzedasz świnię wtedy czyścisz kojec i następny rzut, ścielenie słomy jak wstawisz balot to zrobią to za ciebie :D, przy modernizacji tuczarni obecnie raczej w rachubę wchodzi albo głęboka ściółka albo ruszta, o płytkiej się nie wypowiadam bo nie posiadam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez marian508
      Witam serdecznie czy ktoś może posiada namiary na firmę lub osobę która montuje silosy lejiwe z okolic powiatu Leszczyńskiego. Do ustawienia jest silos lejowy 70ton wraz z podajnikiem
    • Przez qkohe155
      Jakie poidła dla tuczników wam się lepiej sprawdzają? Smoczkowe czy miskowe, a jak miskowe to jakie - żeliwne, nierdzewne okrągłe, nierdzewne owalne, duże, małe? Mam na myśli wiadomo, żeby świnie umiały z tego pić, ale też żeby nie robiły powodzi.
      W tej chwili mam miskowe - część żeliwnych, część nierdzewnych okrągłych w 2 rozmiarach i często jest tak, że świnie albo pijąc z miski puszczają ciągle wodę, albo w ogóle puszczają dla zabawy. A niby się mówi, że to smoczkowe powodują większe straty.
      Jeszcze inna kwestia jakie dany smoczek ma otwory do regulacji - niektóre mają je tak duże, że nawet na najmniejszym leci za szybko i trzeba ustawiać np. w połowie, albo jeszcze zaworem skręcać.

EDIT:
      Jestem ślepy - jak ktoś może to proszę przenieść tu: 

• Przez Szymon122
      Witam,
      prowadzimy krótkie badanie wśród rolników i hodowców dotyczące poganiaczy typu grzechotka. Chcemy sprawdzić, które modele są najczęściej wybierane, jak długo wytrzymują oraz jakie cechy są dla Was najważniejsze przy zakupie.
      Ankieta jest anonimowa i zajmuje ok. 2–3 minuty. Wasze odpowiedzi pomogą nam lepiej dopasować produkt do realnych potrzeb gospodarstw.
      👉 Link do ankiety: Poganiacze grzechotka – wybór i użytkowanie
    • Przez adaskupodkarpacie
      witam posiadam stare budynki i chciłabym sie dowiedziec jak likwidujecie ubytki w posadzkach np w chlewniach czy wylewacie nowa czy stosujecie jakies srodki typu unigrunt bo wiadomo gnojowica robi swoje prosze o wasze sugestie PZDR
    • Przez qkohe155
      Macie jakieś sprawdzone sposoby, czym pomalować deski w zastawie do tuczarni na głębokiej ściółce, żeby świnie nie gryzły? 
      Poprzednia zastawa ze sosny wytrzymała 23 lata, z tym że świń nie było cały czas, a ostatnie kilka lat była co chwile łatana blachą. W innych kojcach trzymają się lepiej, ale ta była jakaś słabsza. Nowa zrobiona ze świerku wyciętego parę lat temu.

• Dodaj nową pozycję...
v