Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

Czy rozsianie siarczanu amonu na wilgotne, zamarznięte rośliny spowoduje poparzenie ?? pytam z uwagi na fakt iż będziemy go stosować pierwszy raz wiosną w rzepaku ;)

Tzn w siarczanie ile jest przyswajalnej siarki ??

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano (edytowane)

W farmerze wyczytałem żeby zastosować siarczan amonu, mocznik, saletrę na drugą dawkę natomiast na pierwszą RSM lub saletrę. Myślicie ze 300 kg/ha saletry na jeden rzut to za dużo ??? na kolejną by poszedł siarczan amonu 200 kg/ha oraz saletra ok 150-200 kg w zależności od kondycji rzepaku

Edytowane przez rafto
Opublikowano

przedplon pszenzyto plon 4t, klasa 4b, 1, 5t CaO pod orke, 10t obornika na sciernisko, opady trudno powiedzieć bo nie mierzylem, ale mysle ze zs duzo nie wymylo, obsada 80 roślin/m2, grubosc szyjki od 1, 2-1, 6 plantacja wysiana bardzo gęsto, nie skracana a mimi to orzekroj korzenia nie wskazuje narazie na jakiekolwiek uszkodzenia mrozowe

Opublikowano

Zasiałem Visbiego, pod korzeń dostał ok 30T obornika, 350kg opti compleks 9,5, 25 25. pryśnięty toprexem plus bor i mangan i odżywka i tytanit. Jak na razie wygląda że przeżył w dobrej formie. Na wiosnę chciałbym dać 350kg saletrosanu na start a później 200kg saletry. Oprysk na chowacza plus toprex 0,5l odżywki plus bor i mangan. Można do tego zabiegu dodać np 20kg mocznika na ha plus siarczan magnezu 8kg czy za dużo będzie? Chciałbym dodać jeszcze jakiegoś stymulatora do tego zabiegu chyba zdecyduje się na asahi. ale nie wiem czy nie za duża mieszkania jak na jeden zabieg bo nie chciałbym uszkodzić rzepaku. Celuje na plon 4t a ży się uda zobaczymy.

Zasiałem Visbiego, pod korzeń dostał ok 30T obornika, 350kg opti compleks 9,5, 25 25. pryśnięty toprexem plus bor i mangan i odżywka i tytanit. Jak na razie wygląda że przeżył w dobrej formie. Na wiosnę chciałbym dać 350kg saletrosanu na start a później 200kg saletry. Oprysk na chowacza plus toprex 0,5l odżywki plus bor i mangan. Można do tego zabiegu dodać np 20kg mocznika na ha plus siarczan magnezu 8kg czy za dużo będzie? Chciałbym dodać jeszcze jakiegoś stymulatora do tego zabiegu chyba zdecyduje się na asahi. ale nie wiem czy nie za duża mieszkania jak na jeden zabieg bo nie chciałbym uszkodzić rzepaku. Celuje na plon 4t a ży się uda zobaczymy.

przepraszam że 2 razy to samo, ale korzystam z tel. i nie byłem pewny czy się wysłało .

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał asahi daje dobry efekt na uszkodzonych plantacjach tak jak było w ubiegłym roku.Daj saletrosan na zamarzniętą glebe i skróć toprexem na poczatku wybijania w pęd razem z odrzywkami .Toprex zachamuje wzrost i pobudzi pedy boczne do rozwoju

Opublikowano

Koledzy chciałem sie doradzić co siać po rzepaku jesienią dostał 350 kg polifoski 6 jakaś odżywkę z yary skracany toprex. Rzepak zielony nie ma żadnych przebarwień.Moje pytanie co teraz wiosna za nawóz stosować mam saletre kedzieżyńską nie wiem czy siac coś z siarka czy może kizeryt ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v