Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam byłem w szoku jak mi kartę pokazali czym pryskają. Na drugi dzień zrezygnowali z Wuxalu P bo coś nie tak było. Ale po parę set ha dziennie pryskają, na dwa opryskiwacze, 8 tyś i 6 tyś l.

pewnie im się dysze zapychały, odżywki fosforowo-potasowe gryzą się z siarczanem.

Opublikowano

ja w tamtym roku jak pryskałem fungicydem z Wuxalem fosforowym to mi końcówki zalepiało, śmietana się robiła... a niby mówią że można mieszać i piszą nawet o zwiększeniu właściwości buforowych :mellow:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To ile tego azotu będzie? ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

O tym zadecyduje Kłos senior. :P

Jaki plon zakładacie?

Opublikowano

Tak myślałem, ze o to zapytasz.

O plonie rzepaku powiem dopiero, gdy go skoszę, sprzedam i będą pieniądze na koncie. Na razie nie mam zamiaru zapeszać. :)

Przed rzepakiem jeszcze kwitnienie, tworzenie łuszczyn i gradobicia, których mam nadzieję, nie będzie.

Coś nie pyknie i całe AF będzie się ze mnie zbijać.

• Root Admin
Opublikowano

udało się dziś przelecieć zarówno rzepaki jak i pszenice.

Polecieliśmy fungicydem, borem, siarczanem magnezu i mocznikiem.

Rzepak dostaje chwile odpoczynku - kolejny zabieg to pewnie będzie insektyd jak się pojawi słodyszek.

190kg azotu dostał w nawozach stałych, koło 30kg dostanie w płynnych tak więc na spokojnie jest 220kg.

Teraz wszystko w rękach pogody.

Opublikowano

U mnie:

4 marca 430kg/ha Saletrosan

27 marca 300kg/ha Saletra

Resztę N i innych odżywek zapodamy dolistnie. :)

o kuchnia, to pojechaliscie szeroko :o :o

ja na ojca krzycze, ze za duzo N daje, bo 220 kazal wysypac.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Rzepak na tone nasion bierze jakieś 50kg azotu, przyjmuje się, że wykorzystanie nawożenia mineralnego azotem przez roślinę jest na poziomie 55%.

Opublikowano

dostalem wiadomosc od swojego dystrybutora ze dursban (insektycyd) waży sie z borem zwrócił uwage zeby nie mieszac

Tak jak napisał wcześniej jack83, zmień dystrybutora,bo jakoś w zeszłym roku my mieszaliśmy i nic niepokojącego się nie działo.

Daros, losktos, redek - polecam sobie przeczytać http://msdssearch.dow.com/PublishedLiteratureDAS/dh_0895/0901b80380895d37.pdf?filepath=pl/pdfs/noreg/011-07004.pdf&fromPage=GetDoc

I będzie wszystko jasne :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jaki plon zakładacie?

Zawsze zakłądałem 4t a gowno z tego było ... ledwo 3t średnio udało sie wyciagac :)

Opublikowano

W zeszłym roku na jednym polu, stanowiącym 1/3 powierzchni całego rzepaku wyciągnęliśmy 4,5t/ha - siew 28.08.2010.

Na reszcie plon wyszedł 3t/ha, ale siew 12.09.2010. Termin siewu jak widać, miał bardzo duży wpływ na plon. Na jesieni 2010 rzepak miał bardzo trudny rozwój w przeciwieństwie do jesieni 2011.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v