Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zawsze inne plonowanie będzie na poletkach doświadczalnych o szerokości kilku metrów i długości kilkunastu metrów niż na polu o powierzchni od kilku do kilkuset hektarów. Wioskę obok jest stacja doświadczalna i widzę czasami jak jadę motorkiem się przejechać jak tam wygląda cały proces i mogę powiedzieć że nie ma nawet o czym gadać.

Opublikowano

Też można popatrzeć na wyniki plonowania roślin podawane przez coboru np. pszenica na poziomie a1 nie ma problemu z osiągnięciem 8÷9t. W rzeczywistosci aż tak kolorowo nie jest.

Opublikowano
54 minuty temu, koniu napisał:

zawsze inne plonowanie będzie na poletkach doświadczalnych o szerokości kilku metrów i długości kilkunastu metrów niż na polu o powierzchni od kilku do kilkuset hektarów. Wioskę obok jest stacja doświadczalna i widzę czasami jak jadę motorkiem się przejechać jak tam wygląda cały proces i mogę powiedzieć że nie ma nawet o czym gadać.

W opolskim ODR poletko ma 3m x 4m , a więc z samego efektu brzegowego plon jest zawyżony

Opublikowano

na tym filmie chyba jest część robiona RSM a część saletrą i gościu pokazuje jaka jest różnica na plus po RSM. A wszyscy wiedzą że aplikacja RSM jest dokładniejsza w porównaniu do granuli. Także tam gdzie poszedł RSM rzepak jest ,,ładniejszy" z brzegu pola, pytanie jak jest w środku. Równie dobrze może być też inna obsada o kilka sztuk i może być efekt podobny. Jednak patrzę na to z przymkniętym okiem.

Opublikowano

Noo raczej, tym bardziej widać że to z kasy Grupy Azoty i tak miało zapewne wyjść aby promować RSM. Myślę, że na poletka za kasiorkę Anwilu będzie dokładnie na odwrót.

Opublikowano

No panowie dziękuję za wypowiedzi są przekonywujace i mam wyje... sieje dalej swój saletrosan a jajogłowi mobowania przez firmy azotowe niech sobie gadają co chcą. Zresztą ta sama sytuacja jest że ŚOR każdy przedstawiciel twierdzi że jego środek najlepszy, najtańszy i najskuteczniejszy i dużym błędem jest kupić zamiennik tańszy z innej firmy a życie okazuje się że pisze zupełnie odwrotne historie

• Like 1
Opublikowano

pewien doradca sprzedawał nawozy dolistne Agroleaf i były najlepsze. Teraz sprzedaje nawozy Intermag i nie ma nic lepszego. Tak jest ze wszystkim. Ja w zeszłym roku przeszedłem na tańszą chemię m.in Innvigo i plony były na takim samym poziomie jak przy droższej chemii np. Syngenty. Różnica jest taka że w portfelu zostaje 20-40zł a czasami więcej na każdym zabiegu, a przy 100ha gospodarstwie to sporo.

Opublikowano

syngenta nie ma swoich zakładów chemicznych i zleca produkcję środków firmom zewnętrznym , invigo pewnie też więc może być tak że jedna i druga firma bierze z jednego zakładu chemicznego.

RSM zawsze bedzie gorzej wykorzystywany i będzie miał większe straty jak saletra . Jedyna zaleta RSM do dokładność aplikacji .

Opublikowano

Przy nawozach w granuli też nie można narzekać na dokładność bo rozsiewacze też są coraz bardziej dokładne jeśli chodzi o normę wysiewu, szerokość jak i wysiew przy granicach pola. Także w nawozie płynnym i w granuli każdy znajdzie wady i zalety patrząc na swoje gospodarstwo.

• Like 2
Opublikowano

Może zaczyna juz brakowac składników. U nas tam gdzie ktoś skromnie dał pod korzeń to też fioletowe rzepaki. Jakby nie patrzeć, wegetacja trwa, w rzepaku nowe przyrosty korzeni, pszenica się krzewi, a późne siane w grudniu są w fazie szpilkowania.

Opublikowano
Dnia 30.01.2018 o 13:58, piotr30piotr napisał:

RSM zawsze bedzie gorzej wykorzystywany i będzie miał większe straty jak saletra . Jedyna zaleta RSM do dokładność aplikacji .

Chyba sobie żartujesz? 

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, Tomek90 napisał:

Chyba sobie żartujesz? 

mówię całkiem poważnie i nie jest to jedynie moja opinia ale także niezależnych doradców rolnych. saletra przy normalnej wilgotności gleby jest szybciej dostępna od RSM .

Opublikowano

Chodziło mi o ogólne zalety RSM. Co do dostępności nie wiem trudno mi się wypowiadać, mój agronom też preferuje saletrę, ale sporo praktyków twierdzi że dla nich RSM jest na 1 miejscu pod tym względem. Przykładowo przy dokrzewianiu poprzedzają sporą dawką N (100kg) i z szpilki na dywanik nie problem. 

btw. rozsiewacz nigdy nie rozłoży tak jak równomiernie jak opryskiwacz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Zależy jaki rozsiewacz i jakie końcówki w opryskiwaczu

Co by nie było rogi polane przy rsmie, bez nakładek. Zresztą każdy musi podejść indywidualnie. Przykładowo u mnie magazynowanie RSM zajmuje całe nic, cysterna sama rozładuje a bagsy trzeba ciągać. 

Opublikowano
26 minut temu, AleksanderX napisał:

koniu mam pytanie czy sól potasową po pszenicy ozimej już możno wysiać bo warunki dobre bo po rzepaku już wysiany

Nie pomogę bo nie wiem. Nigdy nie nawoziliśmy ozimin wiosną jeśli chodzi o PK. Duże przedsiębiorstwo z okolicy coś sypie od poniedziałku na rzepaki i pszenice.

Opublikowano

nie wiem czy czerwone czy białe. Wiem że coś rozsiewają. W zeszłym roku siali kizeryt jakieś 3 tygodnie przed azotem. To pewnie w tym roku robią to samo, chyba...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v