Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał:

moze głupio zapytam ale czy po strączkowych w plonie głównym można później rzepak zasiać

można jak najbardziej, tylko jak jesteś z lubelskiego to pewnie masz dobra ziemie, wiec możesz sobie zasiać rzepak po zbozu, a po strączkowych zboze...ale jak tam wolisz...

• Like 1
Opublikowano

Czy dostępność magnezu dla rzepaku będzie zależna od tego w czym go wprowadzimy, czy będzie to granulowany siarczan magnezu np. Kiserit, czy np. wapno magnezowe. Chodzi mi o podanie magnezu na wiosnę. 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, marulekk napisał:

moze głupio zapytam ale czy po strączkowych w plonie głównym można później rzepak zasiać

Zostawało mi jeszcze trochę rzepaku - posiałem po grochu :)

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, loquito napisał:

Czy dostępność magnezu dla rzepaku będzie zależna od tego w czym go wprowadzimy, czy będzie to granulowany siarczan magnezu np. Kiserit, czy np. wapno magnezowe. Chodzi mi o podanie magnezu na wiosnę. 

Teraz kiseryt(tzn wiosną) a wapno magnez owe jak skosisz rzepak

Opublikowano
2 godziny temu, master20002 napisał:

Kiedy ruszacie z solą na rzepaki? Mnie trochę kusi pogoda, tj. przymrozki, ale z drugiej strony jak nie przetrwa zimy?

Jeśli masz pola równe jak stół to można by było zaryzykować ale niewiadomą jest ile jeszcze może spaść śniegu więc po co miało by to gdzieś spływać w dołki z wodą podczas puszczania pokrywy. 

Opublikowano

Rozumiem takie gdybanie gdyby to chociaż luty był, a to dopiero początek stycznia a was już d*pa pali. Takie ilości wody która jest cały czas, ciągłych opadów deszczu raczej więcej wymyje jak zostanie do startu wegetacji na dobre. 

Opublikowano

Rzepak potrzebuje teoretycznie tyle samo a moze i wiecej potasu co azotu. Więc sól po to by nie brakło potasu. Niektórzy zamiast zwykłej soli podają korn kali czyli dodatkowo siarka i magnez.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, globus512 napisał:

Rozumiem takie gdybanie gdyby to chociaż luty był, a to dopiero początek stycznia a was już d*pa pali. Takie ilości wody która jest cały czas, ciągłych opadów deszczu raczej więcej wymyje jak zostanie do startu wegetacji na dobre. 

Wymyć czy zmyć? Sprecyzuj to.

@loquito niby tak, ale my nigdy nie stosowaliśmy potasu na wiosnę. W NPK idzie ~100K i słoma na 10 lat może raz zbierana. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v