Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

zauważyłem dzisiaj że w ciągniku w zetorze mam załorzony rozrusznik planetarny mógłby ktoś powiedzieć jak taki chodzi dodam że jest mniejszy niż w r11 z c330 a i jak taki ma się do tego z reduktorem,i jeszcze na którym silnik lepiej i szybciej odpala. ile taki dobry rozrusznik może kosztować ten z reduktorem. A i przeglądałem wujka google i tak co wpisuje planetarny to wyskakuje mi taki te nowe małe co bendiks jest poniżej a gdzie indziej że jest to typ rozrusznika któy bendiks ma na równo z wirnikiem, także o co chodzi. B)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli to nie jest Magneton to długiej żywotności mu nie wróżę. Takie cuda po 280-350zł wytrzymują po dwa lata.

Powiem Ci tak... jeżeli będziesz miał sprawny oryginalny rozrusznik to dużej różnicy nie zauważysz...ale jednak na plus tego z przekładnią. Tylko jeśli porównać żywotność to w takim przypadku oryginał jest najlepszy.

W wysokie mrozy żaden nie będzie dobry bo niestety ale silniki zetora ciężko palą na wysokim mrozie.

Nie ma sensu inwestować w rozrusznik z przekładnią... lepiej wymienić tulejki i szczotki w oryginalnym a na zimę zamontować grzałkę cieczy do bloku. Powinna być w każdym jednym fabrycznie montowana bo jedynie to rozwiązanie eliminuje problem rozpalania w niskich temperaturach. Po godzinie grzania w tem - 10 odpala od tzw "strzału"

Opublikowano

ten co mam załorzony to magneton orginalny chodzi od nowości. chpodzi mi oto na jakiej zasadzie taki planetarny chodzi czy bezpośrednio z wirnika czy ma jakieś coś po drodze, dodam że zaskoczyła mnie zima w tym roku i koło 10 grudnia było -20 nad ranem i stał w garażu nieogrzewanym a chciałem przejechać do przechowalni i tak wsiadłem myślałem że wrzyciu nie zaskoczy ale obróciłem silnik pare razy bez gazu później gaz i dwa razy i i odpalił na wszystkie gary także byłem zaskoczony, i włąśnie ciekawi mnie bo kończy mi się w ciapku r11 już słychać jak się tucze i nie wiem czy remont czy jednak kupić nowy i teraz czy planetarny czy z przekładnią oczywiście w gre wchodzi czeski magneton ewentualnie jubana litewski

Opublikowano

W magnetonie jest przekładnia,na wirniku mały tryb współpracuje z dużym połączonym z zębnikiem.Dzięki temu wirnik kręci się szybko i pobiera mniej prądu.Już to naprawiałem ,wysiadł elektromagnes,poza tym rozrusznik potrafi omykać przy uruchamianiu w niskich temperaturach.Wg mnie jest to nie trwała konstrukcja .

Opublikowano

Te rozruszniczki szybkoobrotowe są idealne do ciągników które palą od strzału, a taki zetorek który musi troszke pokręcić to lepiej włożyc normalnego. A w sprawie c-330 to jak ci pali dobrze czy tak jak zetor?

Opublikowano

ciapek pali od strzała kupiłem tulejki i nowy wirnik wyczyściłem obudowę poskładałem i jest ok. ciapek bestia bez problemu na - 20 łąpie z odprężnikiem świece żarowe gitara, założony alternator i wreszcie mam doładowane akulumatory na ful, dodam że zalany płynem, tata mi mówił że raz w zimie ale to już ze 25 lat temu było - 30 a mieli cegłe wozić 360 za żadne skarby a ciapek kopyto i wio.