Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,zacząłem się rozglądać za ciągnikami Deutz Fahr serii dx o mocy pow 100hp.Chciałbym się dowiedzieć czy silniki tych ciągników występowały tylko w wersji chłodzonej powietrzem czy były także wersje chłodzone cieczą.I mam jeszcze jedno pytanie czym różnią się od siebie DXy oznaczone np. Dx110 od Dx np.6.10,Bo moc niby ta sama.Z góry dziękuje :D.

Opublikowano

No więc tak...

te serie Deutz'ów występowły tylko i wyłącznie z silnikami chłodzonymi powietrzem :D

Co do różnic to Dx 6.10 jest poprostu młodszą wersją Dx110 różnią się chyba głównie przednim mostem oraz szczegółami w kabinie oba mają po ok. 100KM jak chcesz coś większego to rozejrzyj się za DX120 lub 6.30

Opublikowano

niema co się bać silników chłodzonych powietrzem jeśli pasek i wentylator jest w dobrym stanie to nie da się go zagrzać nawet w najciężyszch warunkach, przecież inzynierowie poważni to wymyślali, pozatym te silniki projektowane są z większą tolerancją na rozszeżalność cieplną mogą mieć tendencję do lekkiego brania oleju (bardzo znikomego) co jest absolutnie normalne gdy silnik jest jeszcze zimny, więc teoretycznie jest to silnik który trudniej zarżnąć od silnika chłodzonego cieczą, chyba że peknie pasek a ty nie zobaczysz kontrolek od temperatury i wskaźników to wtedy cudów niema

Opublikowano

Części są dośc łatwo dostępne np. w sklepach Grene z resztą na Allegro też ich nie brakuje ;)

A o chłodzenie powietrzem to się niemartw mój przez prawie 4 lata ani razu nie miał z tym problemu :P

Opublikowano

witam ja mam dx 90 z 82roku to bardzo wygodna mocna i ekonomiczna maszyna i z pewnością cięrzko jest go przegrzać myślę że 105 czt 110 to szczeguły raczej skup uwage na tym aby wybrać w jak najlepszym stanie ciągnik który ma nascie lat

mi się to udało

Opublikowano

witam..potrzebuje opinii o tym ciagniku, jak z awaryjnoscia moze jakies słabe punkty.... jakie ma wyposazenie...tzn co mechaniczne a co elektryczne...ja komfort pracy i widocznosc w kabinie...czy przełożenia skrzyni biegów zadowalaja... miałby pracowac z agregatem podorywkowym 2.6, uprw-siewnym 3,0 i plugiem 4x40.dzieki z góry za wypowiedzi

Opublikowano

Jak będzie miał te 100km to z tymi maszynami da sobie radę. U wuja pracuje z podobnymi i chodzi fajnie. Mocnym punktem DX 110 jest właśnie silnik, jest wytrzymały. Komfort pracy też jest dobry, kabina jest przestronna i 2 osobowa. :)

Opublikowano

ja pier**le co za zal nie ma szyberdachu i nie kupuje ale sa skrzynie wytrtzymałe smigaja ze az miło muj ma 8tys mtg i smiga deutz to dobre ciagniki nie kupuj zadnych same lamborghini bo to złomy tylko sie sypia ale deutz sa ok.

Opublikowano

@habra co ty sie tu rzucasz powiedz...nikt nie napisał ze jak nie ma szybra to nie kupuje wiec twoj wywód pozal sie Boze jest calkowicie bez podstawny. czytaj ze zrozumieniem lepiej

Opublikowano

Oba dośc ładnie wyglądają na pierwszy rzut oka...

Dx6.30 ma ładnie "wygłaskany" pedał sprzęgła co może świadczyc o dośc pokażnym przebiegu...

Na mój gust ten dośc dobrze wygląda jak na swój wiek:

http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=deutz+dx120+1982&category=78208&buy=0&clear_cookie=0&listing=0&postcode_enabled=0&state=0&order=t&price_from=&price_to=&view=gtext&change_view=1

Opublikowano (edytowane)

a jak jest ze spalaniem, pytam bo ciężkie czasy, jakie mają pompy wtryskowe rzędowe czy rotacyjne, no i czy wtrysk paliwa jest bezposredni czy posredni? Ja mam mf i nie narzekaam ale mysle o ciagniku o mocy 110-130KM.

no i jeszcze czy dużo w nim elektroniki??

Edytowane przez wsiok
Opublikowano (edytowane)

W takim do około 87r. prawie wcale nie ma elektroniki ;) a o spalaniu na razie nie mogę nic powiedzieć bo dopiero 2tyg. temu przyprowadziłem sobie takiego DX-a ale ogólnie to fajne ciągniczki :rolleyes:

Edytowane przez emillo1212
Opublikowano (edytowane)

@emillo1212 jaki model kupiłeś?

Elektronika była w niewielkim stopniu zazwyczaj w większych modelach tj. Dx 6.50 miały PowerShifta a w niektórych można spotkac EHR ale to już rzadkośc...Deutz-Fahr-DX-650-899173.jpg?height=600&width=800&quality=80

Edytowane przez MgrLukash
Opublikowano (edytowane)

Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach Deutz'a DX 6.30 ,6.10 lub 6.05, aby później nie żałować.

Edytowane przez wsiok
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinWoos
      Witam posiadam taki problem ze podnosnik po zgaszeniu silnika opada, prawdopodobnie z powodu niskiego stanu oleju moje pytanie jest takie gdzie jest bagnet lub cos innego zeby sprawdzic poziom oleju I jaki olej dolac? Wybaczcie ze zadaje takie pytania ale jestem zielony w tej dziedzinie
    • Przez hiper81
      mam problem z prawidłowym pomiarem temperatury oleju w silniku. Wskaźnik się ustawił na MAX... wymieniłem czujnik, i mam wrażenie że odczyty nie są prawidłowe bo dość szybko licznik zaczyna wskazywać maksymalną temperaturę. Szukam przyczyny dalej... 
      Rezystancja czujnika rozpoczyna się na pokojowej temperaturze od ok 1,8 kOhm i leci w "dół" w miarę ogrzewania czujnika. 
      Czujnik uszkodzony ma rezystancje w temperaturze pokojowej ok 7,5 kOhm - zakładam że uległ uszkodzeniu skoro nowy ma niższą. 
      ALE.. 
      w liczniku wymieniałem również żarówkę od kontrolki i musiałem go zdemontować i otworzyć - na jego płytce jest przełącznik nie dostępny bez rozebrania - ale nie ma opisu od czego on jest - to jest jedyny przełącznik na tej płytce elektronicznej licznika. 
      Macie może wiedzę co to? 

Nie zrobiłem zdjęcia - ale rozbiorę ponownie i zrobię fotkę, na ten moment pokazuje tylko jaki to typ licznika (znalazłem w necie wygląd) - ale mój ma "nie cyfrowy" wskaźnik motogodzin reszta wygląda tak samo. 
      https://pl.aliexpress.com/item/1005004460813453.html

• Przez asus921
      Witam.
      Co moze byc przyczyna wycia hydrauliki? Swieci sie kontrolka od hydrauliki i wyje. Podnosnik dziala normalnie. Jak deliktnie nacisne na sekcje to wycie ustepuje, jak cofne dzwignie to wyje. Olej dolalem, bo bylo malo, ale podnosnik i wyjscia hydrauliczne dzialaja normalnie tylko na luzie cos wyje jakby sie jakis zawor zacial?
      Ciagnik nie uzywany 2 lata, potrzebny teraz na kilka godzin do podciagania przyczep. Stal i sie zepsul xD.
    • Przez daizor
      Tak jak w temacie kompletna serwisów-ka w języku angielskim.

Instrukcja do pobrania :
      http://www.wrzucaj.com/518069

Proszę o wciśnięcie "głosuj na post do góry"
      W sprawie hasła do archiwum pisać na PW
    • Przez arty
      Jak prawidłowo używać tzw sprzęgło pięciominutowe WOM w ciągniku Deutz/Same/lamborghini?

Mam z lewej strony dźwignie z pozycjami - Wałek WOM zależny od prędkości jazdy/luz/wałek zależny od obrotów silnika.
      Aby przełączyć dźwignię z luzu na zależne od prędkości jazdy mogę to zrobić przy pracującym silniku - nic nie zgrzyta - aby przełączyć z luzu na zależne od obrotów murze zgasić silnik bo w przeciwnym razie jest zgrzyt.... (sprzegło pieciominutowe cały czas wyłączone). Aby wałek zaczął się obracać muszę jeszcze przekręcić elektryczny przełącznik....  -nie znam sie na tym ale to chyba to sprzęgło pięciominutowe.... - tym też wyłanczam WOM np na nawrotach...
      Gdzieś słyszałem ze  aby nie zużywało się jakieś tam łożysko powinno sie po skończonej pracy z WOM wyłączyć sprzegło pieciominutowe - właczyć luz na dzwigni i następnie sprzegło pieciominutowe znow przelaczyc na pozycję załączone tak jak w trakcie pracy WOM. Nie wiem czy ta instrukcja dotyczy konkretnej marki czy w ciagnikach SDF też powinno sie tak robić???

• Dodaj nową pozycję...
v