Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak miałem etz 250 to spoko 10l paliła a ts350 ponad 10l to zależy w ilu sie jedziło i po jakiej drodze

a 2-3l to skuter o pojemności 50 cm pali

Mi też etz 250 paliła 10 litrów a w porywach nawet więcej a w terenie to nawet sobie nie wyobrażam ile by pociągła z baku, ale wsk 125 naprawde malutko mi pali i to byle czego. Kiedys mi brakło wachy to kupiłem w sklepie denatury i dojechalem do domu B)

Opublikowano
Mi też etz 250 paliła 10 litrów a w porywach nawet więcej a w terenie to nawet sobie nie wyobrażam ile by pociągła z baku, ale wsk 125 naprawde malutko mi pali i to byle czego. Kiedys mi brakło wachy to kupiłem w sklepie denatury i dojechalem do domu B)

a ile wsk wyciągniesz km\h bo moja wyciągałem to z 85

Opublikowano

Pisałem już wcześniej że mam rame od MZ TS więc umnie max to około 70 bo zębatka jest duża z tylu. Ale kiedyś miałem oryginalną i silnik znalazlem po tacie nowy w garażu to szła na nim 90 km/h. Kombinowalem kiedyś troche i zakładałem przy silńiku zębatke od wsk 175. Szla ciut lepiej ale sporo lepiej przyspieszala, tylko ze w dwie osoby słabo szła B)

Opublikowano
Pisałem już wcześniej że mam rame od MZ TS więc umnie max to około 70 bo zębatka jest duża z tylu. Ale kiedyś miałem oryginalną i silnik znalazlem po tacie nowy w garażu to szła na nim 90 km/h. Kombinowalem kiedyś troche i zakładałem przy silńiku zębatke od wsk 175. Szla ciut lepiej ale sporo lepiej przyspieszala, tylko ze w dwie osoby słabo szła B)

samemu to nie frajda jedzić, u mnie ts to zawsze we 2,3 żeby za wache sie zwróciło,ale mi sie zdaje ze na mz więcej ludzi wejdzie chyba dłuższe ma siedzenie

Opublikowano (edytowane)
są różne junaki, 5 litrów benzyny na 100km to nie wiem czy jawie 50 wystarczy

a jaka pojemność przy tym junaku masz

hej w junaku M 10, mam 350cm,a to że jawa pali 3xtyle co juncyk to się zgodze.

Kolego Intruder masz oryginalnego Junaczka czy coś przerabiałeś ?

----------

A moja WSK 125 to max 3 litry pali i to p opolnych drogach ostro dostając po dupce B) .

w 90 procentach oryginał m10.

Edytowane przez andrzej2110
łączenie postów
Opublikowano (edytowane)

Hehe kiedys kolego benzyna była na kartki i np. na wsk125 to byś dostał z 10 litrów na miesąc a jak wyjezdziłeś w tydzień to pozosta.łe 4 tygodnie na piechotke B)

zbędny cytat
Opublikowano

MZ paląca 10l/100km ?? To musiała mieć zapłon i gażnik do regulacji, albo nie umieliście wykorzystać silnika w tym motorku. Jak miałem pierwszą MZ ETZ 150 to paliła mi też około 10l, po regulacji zeszło do 4,5l, a gdy zacząlem wykorzystywać obrotomierz spalanie spadło do 3,5l. Kolegi MZ ETZ 250, którą dużo jeździłem paliła około 4l do 4,5l.

Z WSK jest to samo, jak się jeździ z przepustnicą na max otwartą też mało nie spali, ale jakoś mam 2 wsk'i i na spalanie nie nażekam.

Junak jak najbardziej sie zgodze że mało pali, ponieważ ma silnik 4-suwowy w którym paliwo jest w całości spalane, a nie tak jak w 2-suwie gdzie cześć mieszanki idze do tłumnika.

Opublikowano
MZ paląca 10l/100km ?? To musiała mieć zapłon i gażnik do regulacji, albo nie umieliście wykorzystać silnika w tym motorku.

Silnik w moim motorku był tak extremalnie wykorzystany ze nigdy całego sezonu nie przeżył. A przy takim wykorzystaniu uwierz mi kolego 10 litrów wypić to pestka dla etki.

Opublikowano
Silnik w moim motorku był tak extremalnie wykorzystany ze nigdy całego sezonu nie przeżył. A przy takim wykorzystaniu uwierz mi kolego 10 litrów wypić to pestka dla etki.

Czyli piłowanie silnika. To sie zgodze 10l spali, ale nie mów ze MZ dużo palą, bo każdy silnik który bedzie miał maksymalne obciażenie spali dużo.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście zgadzam sie. Myślałem poprostu że wszystcy jeżdżą etkami ostro. Silniki etz lubią obroty, choć nizbyt długo dają sie katować. Najpoważniejsza moja awaria przy etz 250 to pęknięcie korbowodu. Caly silnik rozwalony B) . To sie stało na 3 biegu, przy 100km/h czyli obroty baaardzo maksymalne B)

Zajrzyjcie koledzy na stronke www.szrotteam.pl i zobaczcie co można robić na najbardziej "wiejskim motorze" wsk 125 lub poszukajcie ich na youtube wpisując "szrotteam".

łączenie postów
Opublikowano

Też spaliłem sprzęgło prubójąc jeździć na jednym kole. Pozatym to pękł mi korbowód i rozwalil cylinder, sprzęgło obracało sie na stożku, łańcuch rozerwał prawy karter silnika tak że skrzynie było widać, pościnane zęby w skrzyni biegów, złamany przodek, zgnieciony bak, lampy i kierunki to nielicze nawet. A juz najsłabszy punkt etz to półka na zegary. Mala gleba i po półce, nawet kierunki sie tak nie tłukły B) B)

Opublikowano

Ja w swojej MZ wkręciłem silnik na około 10500 obr/min i uzwojenie na wirniku sie rozwineło B)

Silnik MZ lubi obroty to fakt ale w zakresie od 4000 do 6200obr/min.

Opublikowano

To ja raz miałem fajną przygode B) . Z fajki wykruszyła sie ta zapineczka i nie trzymała sie świecy. Jechalem około 100-ówki i nagle silnik zgasł. Wiedziałem juz o co chodzi więc sięgnołem pod bak i zlapałem za fajke żeby ją założyć. Niestety przewód miał mocne przebicie. Chyba wiecie co sie stało B) . Odrazu kupiłem nówke sztuke B) B)

Opublikowano

Hehe tak szarpnołem zeby sie "uwolnić" że wyrwałem cały kabel z cewki. Na szczęście jakoś sie utrzymałem bez wywrotki ale ręka mi tak zdrętwiała że musiałem z 10 minut masować żeby czucie odzyskać B)

Opublikowano (edytowane)

najlepszy wiejski motor to komarek z małą przyczepką "ryksza" nie ma lepszej frajdy jak jechać komarem przez wieś heheeh ;):););) B) :)

lit
Opublikowano
na wieś najlepsze ENDURO... ja mam SUZUKI DR 125 którego chce sprzedać bo na autko kasy mi trzeba...kumpel ma KTM lc4 640 DIABEŁ

zgodzę się z Tobą,10 dni temu kupiłem KTM lc4 400, zaje.isty sprzęt na wioche.