Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja kiedyś woziłem warzywa tyle że ja mam starszego tdd z silnikiem 4 litrowym, u mnie w transporcie na motogodzinę wychodziło coś około 10 litrów, może ciut więcej, ale ciągałem zazwyczaj po 2 przyczepy, powiedzmy po 5 ton na każdej. dużo zależy od obrotów jak poniżej 2000 to o wiele mniej, a jak powyżej 2200 to już ciągnie jak smok

Opublikowano

Witam. Piszę bo stoję przed wyborem ciągnika i interesowały mnie 3 zetor proxima plus 105 nh td5050 i case jx95 i powiem , że ja już sam zbaraniałem i nie wiem , który wybrać który z nich najmniej pali bo wiadomo jakie ceny ropy i , który doradzacie jeśli chodzi mi o wytrzymałość i do którego są najtańsze części?

Opublikowano

poleciłbym ci NH TD5050, sam posiadam ten ciagnik, jest zwinny i pali nie wiele, kabina dość komfortowa z dobrą widocznością, to jest praktycznie ten sam ciągnik co Case JX, a co do Zetora to spalić trochę lubi ;)

Opublikowano

zacznijmy od tego że Case JX 95 i NH TD 5050 to to samo tylko w innym ubranku, a jeśli ma to by ciągnik główny to bierz Proximie ponieważ jest cięższa od Case i NH tylko spalanie bedzie więsze w Zetorze <_<

Opublikowano

co myślicie o new holand t5030 zastanawiam się jeszcze nad zetorem proaksimo 8441 new holand jest tez o 10.000 tyś tańszy od zetora

Opublikowano (edytowane)

A więc poniżej przedstawię dlaczego bardziej warto kupić Zetora i Farmtrac niż case i new holland

bo

-masa

-kabina (co to za kabina w której nie mieści się wygodnie 2 osoby i nie tylko case i new holland ale i valtra deutz) (w zetorze to siedzenie jest wygodniejsze)

-pneumatyka (bynajmniej w zetorze) co to za ciągnik w Polsce bez pneumatyki, potem każdy mówi że za każdy bajer do zetora trzeba płacić (jak i w jd) ale bynajmniej ma pneumatykę bo do case i NH trzeba za nią wybulić i wtedy cena będzie większa niż zetora

*co do skrzynie w Zetorze to koszt 1300zł i jest 20P4T co w zupełności wystarcza, ponadto wzmacniacz i bieg pod obciążeniem (i bez tego bym przeżył ale jak jest to się przyda)

EDIT

rewers też jest w skrzyni 12/12 ale mi nie potrzebny

Edytowane przez zeno
Opublikowano (edytowane)

każdy ciągnik ma swoje wady i zalety, ja np. mogę powiedzieć, że NH będzie lepszy, bo jest zwrotny(Zetorowi trochę tego brakuje), oszczędny(z czym u Zetora jest kiepsko), a co do kabiny, to mi pasuje taka jaka jest w NH, ma dobrą widoczność i tata nie będzie mi się do ciągnika wpychał:lol: :P

każdy będzie chwalił swoje i taka kłótnia nie będzie miała końca, jak pisałem każdy ciągnik ma swoje wady i zalety...

Edytowane przez zetorek1607
Opublikowano

Ale dajmy na to jedziesz z pola a idzie kolega ze szkoły to do New Hpllanda załadujesz to jedno osobę ale jak idzie 3 osoby to raczej nie a do zetora tak

Zalało ci drogę na boisko masz 200m więc bierzesz 6 do kabiny 2 na zadnim zaczepie, 1 na masce 1 na dachu i lota zetorem a do NH to byś załadował max 3 do kabiny ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 

• Dodaj nową pozycję...
v