Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeżeli łączysz te sruby i kręci to oznacza ze wina jest po stronie cewki bo jak sie te dwie sróby zetknie to włącza go sie z pominięciem cewki . proponuje jak kolega wyżej rozebrać i wyczyścić

Opublikowano

rozrusznik wyczyściłem i wymieniłem elektromagnes raz łapie a raz nie, jak naciskam na przycisk to tylko wyrzuca ale nie kręci już mnie wkurza ;[

Opublikowano

było czasami tak że za mały skok bendixs miał po zamontowaniu(wieniec dalej nie puścił,w jelczach często,odlewy nie zgrane)to docinaliśmy uszczelki z tektury i problem znikał.to tak jako ciekawostka ;) i z czym się można spotkać i jeden ze sposobów.

Opublikowano

Co to znaczy wyrzuca?

Jeżeli to to oczym myślę to napewno masz rozwalony zębnik lub będyx jak kto woli

Nowy lepszy kosztuje 100 zł

Ja już pożegnałem się z tym rozrusznikiem wrócił stary tradycyjny

Opublikowano

Kolego "mazak" wymontuj rozrusznik i zrób próbę na "sucho" jeżeli będzie działał poprawnie to zrób tak jak napisał kolega "wiesmag" lub podłóż podkładki grubości około 1mm na śruby pomiędzy rozrusznik a obudowę sprzęgła.

Opublikowano

Z tego co piszesz to ja wnioskuję że masz zaśniedziałem styki w elektromagnesie, on spełnia dwie role jedną to pomaga wyrzucić bendix a druga to pełni funkcję przekaźnika dużego prądu i mi to wygląda na zanieczyszczone styki. Odkręć ten dekielek gdzie są przymocowane śruby z prądem, pod tym jest taki miedziany płaskownik który po naciśnięciu startu łączy te dwie duże śruby wyczyść właśnie te miejsca stykowe i złóż, i powinno działać.

Opublikowano

witam :) mysle ze tutaj moge napisac :) taką informacje ;)najpierw zapytam :)czy kupowaliście kiedyś szczotki do rozrusznika R11?? jesli tak to jakiego koloru?? powiem wam tyle ze u mnie przez dwie szczotki rozrusznik nie dawał rady zakrecić 3 garami (3011) a szczotki były nowe i sie okazało ze szczotki do d..y były takie szare nie wiem jakies podruby gadałem z elektrykiem i w sklepie juz ze sprzedawaca juz gadalismy i juz tych szcoztek nie ma ( przedtem go ten elektryk poinformował i pow zeby te szczoitki sobie wsadził...) patrzcie co kupujecie!!! :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja do c330 naprawiałem wirnik w rozruszniku szczotki co 2 miesiące aż kupiłem rozrusznik

z reduktorem lepiej kreci i mniej prądu potrzebuje teraz mam spokój z 3 lata.

Opublikowano

Czeska firma Magneton może i jest droga ale warto kupić rozrusznik tej firmy.Po 10 latach podzespoły wyglądają jak nowe.Świadczy to o dobrej jakości zastosowanego materiału.Tylko łożysko na wirniku wymagało wymiany.Rozrusznik kręci nawet przy słabych akumulatorach.Rozrusznik użytkowany w URSUSIE 914.

Opublikowano

witam ma takie pytanie na stronie Greene znalazłem rozrusznik z przekładnią który w opisie ma zawarte że pasuje do C-360 i do C-385 pochodne ale jak to jest możliwe bo przecież jak mi się kojarzy to C-360 ma rozrusznik z innej strony niż C-385 to wtedy nie pasowało by to wycięcie na głowicy rozrusznika

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Pasuje, pasuje mam na mysli ten z głowiczką planetarny tylko w C-360 jest tak przykręcany że elektromagnes jest na dole a w 80-tkach normalnie u góry.A w 30-tce będzie też u góry.@tomi382 a wiesz że 30-tka i 60- tka ma ten sam rozrusznik,ale masz racje że z 80-tki pasuje do 30-tki,wtedy elektromagnes w 30-tce jest u góry a w 60- tce był by na dole, mówię o zwykłych.

Edytowane przez MAT912
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Ten z głowiczką jest z wyglądu taki jak te zwykłe tylko trochę mniejszy mocowanie to samo tylko kwestia obrócenia i w 60-tce elektromagnes jest na dole jak ten zwykły w 30-tce, trochę głupio wygląda natomiast te z Twojego linku to jak się nie myle to 60-tka i 80-tka ma inne bo tam elektromagnesy są w obydwu chyba u góry ale nie jestem pewien.

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

Tak ja ten szybkoobrotowy miałem w c-385 i był przykręcony normalnie ale po tygodnu stwierdziłem że przy c-385 to on miesiąca nie wytrzyma i przełożyłem do c-360 i ten elektromagnez jest zboku i kręci ino korbowody chce urwać. Tylko że jak ten elektromagnez jest tak zboku to troche trzeba kable przedłużyć bo u mnie przynajmniej prądowy starczył a te mniejsze były za krutkie i było tzreba przedłużyć.

Opublikowano

Witam czy ma ktoś może pomysł co zrobić z moim problemem? Wygląda on tak że rozrusznik nie ma siły zakręcić kołem zamachowym... Nieraz ładnie zakręci i od razu zapali a nie raz koło tylko trochę się ruszy i staje i słychać pstrykanie z rozrusznika...

Opublikowano (edytowane)

Sparwdz klemy na akumulatorze i śrubkę mocującą przewód na rozruszniku. To klikanie to bendyks, który przesuwa tryb rozrusznika. Rozkręć rozrusznik i sprawdz czy jest czysty w środku, czy nie jest zaolejony. Bo może olej idzie do komory sprzęgła i potem na rozrusznik. Przy okazji wymień tulejki wszystkie i szczotki. Zobacz czy bendyks jest sprawny, czy rusza się dzwigienka w nim.

Przy sprawdzaniu akumualtorów sprawdz ładownie na alterantorze 13,8-14,4 bodaj ma być prawidłowo podczas pracy silnika.

Edytowane przez Biebrzak
Opublikowano

Pewnie klemy - wyczyść ,akumulatory słabe - podładuj , a może elektromagnes do wymiany jeśli tak to kup na allegro rozrusznik planetarny ten za ok 250 zł u mnie trzyma , zimą kręci dużo lepiej .