Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Niwiem czy piraxor niebyl by dobry jest tanszy od optana

Opublikowano

Bez sensu ten tilt 😏 lepiej duett star, ze wzgledu na epoksykonazol. Jakbys mial mączniaka w buraku to jeszcze a na chwoscika to bez sensu

Ja pierwszy zabieg wykonałem optanem, bo uważam, ze lepiej zacząć ochronę od strobiluryn a nastepnie użyć triazoli

Opublikowano

Tilt chciałem użyć bo mi został z t1 i tak zrobię na 1.5 h na próbę a reszta azoskrobina  0.5 plus tebu 0.8 . W  tilt mam to samo co w duett star tylko zamiast epoksykonazo  jest propiconazol i tyko zastanawiam się czy do tego dołożyć jeszcze tebukonazolu  

Opublikowano

Wycofali zprodukcji, ale sa jeszcze do nabycia. W tilt a duet nie do konca to samo... w duecie masz epoksykonazol i to on robi glowna robotę jesli chodzi o chwoscika ;)

Opublikowano
53 minuty temu, Andrju65 napisał:

Duety wycofali

Duett Ultra 497 SC sprzedają jeszcze pod inną nazwą np. Dedal 497 SC ewentualnie , Dultreks-Pro 497 SC, Intizam 497 SC

Opublikowano
9 godzin temu, Broody napisał:

Troche słabo widać na tym zdjeciu 🤔 robilea jakies zabiegi ostatnio? 

Tydzień temu azoksy + tebu. Tez mi sie wydaje że to przypalenia po zabiegu. 

Opublikowano

U mnie na calym polu zgorzel. Burak niby ładny a liscie wiedna i burak sie wywraca. Kłopot już był przy wschodach. Mimo płytkiej uprawy i zachowania wilgoci buraki wschodziły nierówno i nie było pelnej obsady. Siew na ok 2-3 cm. Nasienie leżało sobie i nawet otoczka nie pękła. W okolicy niektórzy też mają oznaki zgorzeli przy innym nasieniu ale nie w takiej ilosci jak u mnie. Co mogłoby być przyczyną takiego stanu. Jaki błąd w uprawie mogłem popełnić czy też jest to wina tego nasiona. Burak po pszenicy. Zmianowanie 4-5 lat. 

Opublikowano

Przyczyną  może być długi okres wchodzenia rzekomo burak jak wschodzi dłużej niż 2 tyg to zaprawa chroniąca siewki  ulega neutralizacji i skuteczność  ich spada 

Opublikowano

Dwa lata temu tak miałem.Polskie nasiona ,sucha wiosna ,wschody dwustopniowe ,do 4 tygodni od siewu.Zgorzel na ok 30% nasion.Odmiana chyba Finezja.Zostało mi pół jednostki więc zasiałem w następnym roku nie całe pół ha.Efekt? 50 % wschodów.Obok siane nasiona Strube ok 90% wschodu.

Opublikowano

Mi zawsze zostaje na drogi rok okolo jednostki tylko ze kws albo syngenty i wschody sa takie jak nowych

Opublikowano

Mi tez zostaje przewaznie ok 1 jednostki z poprzedniego roku i mimo ze sieje tylko odmiany polskie i stare nasiona sieje osobno to nie zauwazylem roznicy we wschodach swiezych i rocznych nasion.

Opublikowano

Bo może nie trafiliscie na takie odmiany. Ja tez to co mi zostawalo z poprzedniego roku wysiewalem rok pozniej i bylo dobrze. A teraz nawet dosiewalem buraki tym samym nasieniem co mi zostalo i w tych co powschodzily takze jest zgorzel. A dosiewalem w maju gdzie już bylo cieplo i deszcze padaly takze warunki dobre. Jakies stare nasiona mieszane z nowymi tak aby siła kielkowania wyszła i rach ciach do rolnika. Przecież nie wyrzuca. Wydaje mi się że to wina nasion i trochę warunków tylko dlaczego u mnie jest wlasnie najgorzej ze wszystkich co sieją buraki na wiosce. Tylko nikt inny wlasnie nie ma takiej odmiany jak ja i stąd moje pytanie tutaj czy ktoś taką odmiane posiada i czy ma podobny problem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v