Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja stosuje inna kombinacje 150 kg saletry (forma amonowa i azotanowa)- na start szybko działajaca na zasilenie po zimie plantacji 2-3 tygodnie puzniej mocznik (forma amidowa) - słabo sie rozkłada i potrzebuje czasu jak bedzie przyswajalny dla roslin, akurat paliwo z saletry sie skończy to wejdzie mocznik. Taka moja teoria:)

120 saletrzaku to około 28 kg N

80 saletry to tez około 28 kg N

czyli razem bedzie mniej wiecej 60 kg czystego N ... troszke mało:) moze przesunac dawke saletrzaku w miejsce saletry i na II dac mocznik:)?

Opublikowano

napewno było by lepiej tylko nie wiecz czy mi sie nie wywali. zyta mam posiane na polach po łubinie i są całkiem ładne a nie mam doświadczenia z antywylegaczem bo nigdy nie stosowałem.

Opublikowano

Na VI ci chyba nie wyłoży sie, moddusa mozna od 1 kolanka do kłoszenia sie chyba - looknij etykiete w necie, dawka pewnie około 0.3L ale to droga zabawa:D bo 1L modusa to koszt +/- 250-300 zł:)

Mysle ze zabieg tanim CCC by wystarczył:) tylko trzeba sie wstrzelić w tą faze 1 kolanka (BBCH 31), no i jeszcze combosy mozesz robic np 1l CCC+ 0,3l moddusa, albo 1.5l CCC + 0.15 modusa:) no co tam dusza zapragnie:)

A badania zrób, sam wiem po swoim ze czasem trzeba... w tym roku u mnie takie przykre to zborze ze az mnie skręca;p

Opublikowano

Życze powodzenia z stosowaniem samego CCC w życie i trafieniem w odpowiednią fazę... Praktycznie zawsze jest tak że jak pędy boczne pokażą kolanko, to pędy główne mają już 2 kolanka ;) O ile w pszenica da się trafić w dobra fazę to w życie to praktycznie niemożliwe. Moddus to droga zabawa ale warta swojej ceny, szczególnie w życie warto go zastosować.

ja sieje saletre w drugiej dawce 80 kg na ha a na pierwszą daje saletrzak 120 kg na ha co sądzicie o tym dobrze czy nie zabardzo ???

Mam nadzieje że to dawki czystego N, bo jak nie to zostawię bez komentarza.

Opublikowano

Hehe ;D ... no kolega juz wyżej napisał ze boi sie ze mu wywali, wiec to nie dawki czystego;p

A czy jest jakaś róznica miedzy stabilianem a antywylegaczem płynnym? mówie tutaj o terminie stosowania? bo ilością CCC sie różnią.

Opublikowano

A propo skracania. Co myślicie żeby zamiast CCC i moddusa zastosować Cerone 480 SL w którym substancją aktywną jest etefon? Pytam ponieważ nigdy nie skracałem żyta

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

tak wiem ze moddus ale nie ma wyjscia. w tamtym roku tez posiała tyle jak wczesniej pisałem i prawie wszysko leżało jak przyszedł większy wiatr.

A stosowałęs Fungicydy jakies? moze sie wyłozyc bo łodyga byłą zainfekowana

Opublikowano

nie stosowałem nic jak posiałem żyto jesienią tak czekało do wiosny na nawóz i potem koszenie :) tak u nas większośc ludzi robi bo nie mają na pasze dla świn a co dopiero na opryski i na takie dawki azotu tak byłem nauczony :). ale w tym roku moze się coś uda z ha uzyskać więcej . w sobote dopiero będe siać pierwszą dawke saletry tak jak pisałes 120 kg na ha.

Opublikowano

A propo skracania. Co myślicie żeby zamiast CCC i moddusa zastosować Cerone 480 SL w którym substancją aktywną jest etefon? Pytam ponieważ nigdy nie skracałem żyta

Etefon bardzo dobrze usztywnia ale ma wadę. Działa dobrze powyżej 15 stopni co praktycznie do 0 ogranicza jego stosowania w fazie I kolanka. Dlatego wg mnie znacznie lepszy na 1 kolanka będzie moddus, lepiej działa już w temp od 10 stopni, skraca i usztywni co jest bardzo ważne. Usztywnienie źdźbła w fazie liścia flagowego nie ma większego sensu jeżeli podstawa źdźbła jest "szczupła" i wydłużona.

Opublikowano (edytowane)

myślisz ze warto zaryzykować...?

Czemu nie, a o jakim polu mówimy? bo to tez będzie definiowało wielkość ryzyka:)

Kiedyś skracania trzeba sie nauczyć i moze wiosna 2014 to będzie dobry czas na to:)? CCC+moddus albo samo CCC i opór:) - ludzie dobiorą ci metodę, albo lepiej, wysłuchasz czy tez w tym przypadku przeczytasz rózne opinie i sam podejmiesz decyzje o danej metodzie:)

A zobacz jak się uda i pojedziesz np z 5tonami z ha to beda ci zazdrościć :D i pytać o porady "jakś pan to zrobił" ;D

27 z polidapu marzec- 40 siarczan amonu 34 saletra

To dawki czystego N na ha?

Polidap przedsiewnie?

Edytowane przez Atsar