Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bezpieczniejszego preparatu nie znam i raczej nic nie powinno się dziać, ale zabieg należy wykonać jak najszybciej i najlepiej wieczorem. Ale zawsze należy pamiętać, że faza rozwojowa żyta jest zaawansowana i pewne ryzyko uszkodzenia istnieje ponieważ już niestety jest późno na herbicydy.

Edytowane przez PiastOracz
Opublikowano

Może być jak również jego tańszy odpowiedniki ( z identyczną substancją czynną), ale jest dość późno jeśli chodzi o fazę rozwojową im później tym niebezpieczniej - więc czas nagli.

Opublikowano (edytowane)

Wujek polecił starane mówił,że w pszenicy już wykłoszonej pryskał na przytulie, oczywiście w zredukowanej dawce dodał, że by było jeśli będą wysokie temp to wtedy oprysk bardziej dokuczy przytulii. Oprysk oczywiście wykonany wieczorem.

Panowie czy możliwe jest aby na plantacji pojawił się już wciornastek? i czym go zwalczać? Pozdrawiam :)

Edytowane przez MieszkoI
Opublikowano

Fajnie, że Wujkowi udało się bez powikłań, natomiast nigdy nie masz gwarancji, że jak komuś udało się dwa razy opryskać rośliny w bardzo późnej fazie herbicydem lub retardantem (mam na myśli zabiegi wykonane poza rejestracją producenta) i nic się nie stało to za trzecim też będzie dobrze. Są to zawsze zabiegi ryzykowne i należy to brać pod uwagę. Jak środki byłby tka bardzo elastyczne w stosowaniu to zapewniam, że ich etykiety brzmiałby zupełnie inaczej, ponieważ producenci chemii taką zaletę szybko wykorzystują.

Wciornastek może już być i to jest dla niego odpowiednia pora. Należy go szukać w środku źdźbła, gdzie uszkadza kłos.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie kurcze kłosy, które wyjdą wyglądają jakby były przymrożone, ale po przyjrzeniu się latają w nim takie małe robaczki (ja tam się nie znam) i na necie widziałem kłos podobny i pisało, że to efekt żerowania tego gada :( czym go tanio i skutecznie zwalczyć?

Opublikowano

Po ostatniej burzy mam dwa kółka w życie ;[ ,kłoszenie za tydzień iopryskałem wczoraj antywylegaczem, mocno nienarozrabiałem ???? żyto ma około 80cm (nie wiem kiedy to wyrosło chyba spałem)

Opublikowano

Witam,

potrzebuję porady. Na T1 żyto opryskałem mieszaniną Alert + Talius. Nie wiem co wybrać na T3, aby zwalczyć skutecznie brunatną plamistość oraz fuzariozę kłosów. Chciałbym wykonać oprysk po kwitnieniu, macie jakieś spostrzeżenia?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kiedy wykonujesz oprysk falconem?

Opublikowano (edytowane)

Można opryskać żyto Falconem po kwitnieniu?

Mam zamiar jutro opryskać żyto etefonem (Cerone). Dotychczas nie były stosowane żadne regulatory wzrostu. Pytanie jaką dawkę zastosować, pełną 1l, czy może trochę niższą? Za parę dni przewiduję kłoszenie. Zyto dostało 100kg N.

Edytowane przez pasio
Opublikowano

oprysk falconem żyta powinno się wykonać od momentu uwolnienia drugiego węzła krzewienia do momentu początku kloszenia[w pszenicy do końca kłoszenia],a więc ostatni moment.Niewiem czemu kolega uparł sie po kwitnieniu.???.Falcon zwalcza rdze,septorizy,brunatną plamistość,przedłuża zwalczanie mączniaka,fuzariozy i czerń kłosów,jak dasz teraz powinno być ok.

U mnie ochrona fungicydowa w życie i pszenicy wyglądała tak.

T1-mondatak 07l/ha+bumper04l/ha+ 02 miedz

T2-falcon06l/ha+total extra3kg+ neo-activ2kg.

T3-nie przewiduje,chyba że coś wystąpi to interwencyjnie.

Co do etafonu ilość dostosuj do temperatury podczas zabiegu jeżeli np.20 stopni to 0,5l/ha,jeżeli niższa to 07. 1l to moim zdaniem za wysoka dawka w tej fazie rozwojowej żyta.

Opublikowano

Panowie a ja mam takie pytanie: czy można do oprysku na grzyba dodać coś na szkodniki np. BI 58 ?

Bo planuje taką mieszankę zrobić:

- 8 kg mocznika/ha

- 4 kg siarczanu magnezu/ha

- 1,5 l ekolistu mikro Z

- duett ultra 497 sc 0,5 l/ha

+ jakiś pyretroid, np. bi 58

Co o tym myślicie ? :)

Opublikowano

jest jakiś środek żeby żyto się nie powaliło??? ponieważ jest bardzo gęste. Siałem to żyto z myślą o kiszonce i dlatego zasiałem gęsto ale chyba je zostawię ale boje się że się połozy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeszcze się nie kłosi?

Opublikowano

Teraz to możesz albo skrócić kłos albo zmniejszyć liczbę ziaren w kłosie. Moddus można stosować do liścia flagowego, jak się wykłosiło te żyto(u mnie już tak) to już nie ma co skracać.

Opublikowano

Kamis2010

stosowałem etefon w życie po przekwitnięciu, źdźbła nie skróci, ale usztywni

zimnyLECH

szkoda pieniędzy, azot w tej fazie nie wpłynie już na plon

Opublikowano

@redek ile dawałeś tego etefonu po przekwitnięciu? Ja dałem wczoraj 0,5l/ha, do tygodnia zyto się wykłosi. Może się zdażyć tak, że będzie trzeba jeszcze raz usztywniać.

Opublikowano

dwie setki jeśli dobrze pamiętam, ale nawet dużo większe dawki nie powinny zaszkodzić, jakieś doświadczenia z późnym stosowaniem regulatorów wzrostu były robione na Demofarmach KWS, można poszukać