Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aleś doje...ał,  na Vat trzeba wiedzieć kiedy przejść. Najlepiej przed planowaną wymianą sprzętu, budową itd. jeśli ktoś nakupi nowego sprzętu a później przejdzie na Vat to rzeczywiście nie ma to sensu.

Opublikowano (edytowane)

Dorabjaj sobie te bajeczki... Masz średni zwrot 12 % i to jest  średnia norma dla wielu gospodarstw ... i niechcący napisałeś prawdę że gieee z tego masz i tyle 

Zmyślanie nic nie pomoże i tyle w temacie.. 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
5 godzin temu, stach12 napisał:

nie wiem coś tu naobliczał , powtarzam

jak sprzedałeś z gospodarstwa cokolwiek za cene netto 100 000 i jak dostałeś zwrotu za cokolwiek mniej niż 7 000 z US to twoje przebywanie na wat jest porażką

Przedstawiłem jak na tacy, że to co mówisz jest błędne. Nie jesteś nawet w stanie przeanalizować tego co ja powyliczałem.

14 minut temu, stach12 napisał:

podejrzewam że w tym roku na ryczałt wróci 100 000 słabych z matematyki watowców , bo  się po mocniejszych inwestycjach nie opłaca ciągle przebywać na wat

Myślę, że jesteś jednym z nich. Na matematyce na pewno nie uważałeś. Wracaj jak najszybciej na rr.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, stach12 napisał:

tu się szkoda skupiać , u każdego wyjdzie co innego

1 jak zasiejesz swoj materiał siewny , nie dasz nawozu masz swój nowy sprzet który nie naprawiasz to na hektat 2 wiadra ropy i 3 litry chwastoksu 50 ton gnoju i 8 ton pszenicy w skupie hahah  watu masz 20 zł. na hektar

2 jak kupisz kwalifikat , pojedziesz qwa gratem co się rozpołowi na uwrociu / bak paliwa wyleje za remont  zloma dasz 20 000  będziesz pryskal na grzyba 5 razy na chwast 3  wylegacze 3  saletry 800 kg. polifoski 500 kg jak ci to na koncu powali i do tego przyjedzie taki sam sprzet  jak twój do mlocki jak twój uprawy  , w połowie młocki się zapali jeszcze się spali  sąsiada  ciągnik dzondire  za milion i musisz mu odkupić to WATU  NALICZONEGO CHŁOPIE Z HEKTARA MASZ 700 000 albo lepiej

są to dwa skrajne wyliczenia ale możliwe

Popadasz w skrajności: policz średnią. Nie zrobisz tego, bo znowu wyjdzie Twój błąd( zauważ , że pewne słowo napisałem z wielkiej litery, ze względu na szacunek po tym jak przyznałeś się do pomyłki ).

107000 to ok.100t, czyli ok. 16ha. Nawozy ok.800x16=12800, opryski 500x16=8000, paliwo 320x16=5120, części 100x16=1600. Vat 1664+1177+368=3209. 7000-3209=3791. Więc bardzo po łebkach licząc jesteś do przodu ok. 3800 a nie 7000.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Izyth0r napisał:

Oczywiście, że nie. Nawet ci to obliczyłem. Musisz kupić coś za 30 435 netto z vatem 23%.
1. RR 107 000  - 30 435 * 1,23 = 69 565 zł tyle ma w kieszeni
2. Vat 105 000 - 30 435 * 1,23 = 67565 zł i do tego zwrot podatku 0,23 * 30435 - 5000 = 2000 zł i ma tyle samo co rr czyli 69 565zł.
Widzisz, miałeś zwrotu 2000zł i masz to samo co rr.
Ty chcesz mieć 7000zł zwrotu, no to liczymy, musisz kupić dokładnie za 52 174zł netto z vatem 23%.
1. RR 107 000 - 52 174 * 1,23 = 42 826 zł tyle ma w kieszeni
2. Vat 105 000 - 52 174 * 1,23 = 40 826 zł i do tego zwrot podatku 0,23 * 52 174 - 5000 = 7000 twój zwrot podatku, którego pragniesz. W efekcie masz 47 826zł, czyli 5k więcej jak rr.

No nie miałem czasu na to luknąć i policzyć dokładnie wcześniej  i pomyśleć o co się spieracie... a z racji tego że matematyki zawsze byłem prymusem to roztrzygne wasz spór... 

Tak jak wcześniej kolega Stach  pomylił się w obliczeniach... co i ja zauważyłem... 

Tak samo tym razem  nie ma racji  jeśli twierdzi że vatowiec musi dostać co najmniej  7000 tys zwrotu od sprzedaży 100tys netto ... co wynika z tych obliczeń  a są one  prawidłowe i logiczne...  

Jak zostało tu pokazane wystarczy  zwrotu 2000 zł z US dla vatowca 

Każda większa  suma zwrotu jak 2000 zł dla vatowca jest już  korzyścią względem bycia na RR przy tych 100tys netto sprzedaży dla jednego i drugiego.... 

Ale musi tu wydać dla zwrotu 2000 zł podobna kwotę na zakupy jak ten na rr który ma 7000 tys naliczone /rozliczone... I wtedy mają obaj to samo w kieszeni... Te 69 565 zł 

Wydając dalej te pieniądze już vatowiec zyskuje względem rr bo ten wykorzystał /rozliczył już swój zwrot.... A vatowiec ma już na + względem rr. 

Tyle tak na chlopski rozum😁 Koniec kropka. 🤔

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, stach12 napisał:

ludzie !!! ja zadnych  obiczen nie robiłem tak na chłopski rozum mi wyszło

może i nie mam racji , albo się nie rozumiemy

zaczeło się od tego że jak rolnik przechodzi na wat i ma jakiekolwiek zwroty z US  to ma korzyść z tego że przeszedł na wat

mnie się wydaje i to pisałem wcześniej że do każdej sprzedaży 100 000 netto  musi mu urząd skarbowy musi  zwrucić  watowcowi conajmniej 7 000 watu naliczonego  żeby było to korzystniejsze bycie na wat  , ja nic nie liczyłem co kupi i z jakim watem

moją teorie oparłem o to że ryczałtowiec z urzedu dostaje te 7 000 zwrotu wat jak sprzeda za 100 000

maksymalny zwrot watowca za całą wydaną sprzedaż 100 000 wynosi 23 000 zł   zakup musi być ze stawką 23 %

stawka spada o 1 % wat zwrotu jest 1000 mniej

ryczałtowiec ma brutto 107 000 i zrówna się z watowcem 100 000 netto  przy średnim zakupie z  8, 56 % wat

"maksymalny zwrot watowca za całą wydaną sprzedaż 100 000 wynosi 23 000 zł   zakup musi być ze stawką 23 %"

skąd vatowiec rolnik sprzedaje coś na 23%?

Edytowane przez gustaww
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, stach12 napisał:

ludzie !!! ja zadnych  obiczen nie robiłem tak na chłopski rozum mi wyszło

może i nie mam racji , albo się nie rozumiemy

zaczeło się od tego że jak rolnik przechodzi na wat i ma jakiekolwiek zwroty z US  to ma korzyść z tego że przeszedł na wat

mnie się wydaje i to pisałem wcześniej że do każdej sprzedaży 100 000 netto  musi mu urząd skarbowy musi  zwrucić  watowcowi conajmniej 7 000 watu naliczonego  żeby było to korzystniejsze bycie na wat  , ja nic nie liczyłem co kupi i z jakim watem

moją teorie oparłem o to że ryczałtowiec z urzedu dostaje te 7 000 zwrotu wat jak sprzeda za 100 000

maksymalny zwrot watowca za całą wydaną sprzedaż 100 000 wynosi 23 000 zł   zakup musi być ze stawką 23 %

stawka spada o 1 % wat zwrotu jest 1000 mniej

ryczałtowiec ma brutto 107 000 i zrówna się z watowcem 100 000 netto  przy średnim zakupie z  8, 56 % wat

Mi  chodzi z tym liczeniem o te 50 zl wcześniej. 

To że RR nie musi wydać to jest fakt i ma przewagę nie wydając albo wydając poprostu  mniej 

Ale jak już zacznie wydawać swoje pieniądze to ten naliczony vat znika/zeruje się  juz przy określonej kwocie w tym wyliczeniu i jest to logiczne 

Dlatego vatowiec musi wydawać i robić jak największe koszty aby  zyskiwać.... Bo tu należy zauważyć że owszem przy zwrocie tych 2000 już wydał ta sama kwotę co rr ale żeby mieć tera na + to musi dalej wydawać swoje pieniądze a rr nie musi i tyle... 

I to jest dla mnie dojenie z kaSy i temu ja jestem na rr... bo ja kombinuje aby wydać jak najmniej i żeby z 100netto zostało mi jak najwięcej w kieszeni ... A vacik kupuje bez opamiętania i robi koszty  bo na tym ten myk z tym vatem polega aby robił zakupy i wdawał a nie oszczędzał.... Bierze kredyt na duże zakupy  i odsetki zjedzą te niby korzyści i tyle.... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Mi  chodzi z tym liczeniem o te 50 zl wcześniej. 

To że RR nie musi wydać to jest fakt i ma przewagę nie wydając albo wydając poprostu  mniej 

Ale jak już zacznie wydawać swoje pieniądze to ten naliczony vat znika/zeruje się  juz przy określonej kwocie w tym wyliczeniu i jest to logiczne 

Dlatego vatowiec musi wydawać i robić jak największe koszty aby  zyskiwać.... Bo tu należy zauważyć że owszem przy zwrocie tych 2000 już wydał ta sama kwotę co rr ale żeby mieć tera na + to musi dalej wydawać swoje pieniądze a rr nie musi i tyle... 

I to jest dla mnie dojenie z kaSy i temu ja jestem na rr... bo ja kombinuje aby wydać jak najmniej i żeby z 100netto zostało mi jak najwięcej w kieszeni ... A vacik kupuje bez opamiętania i robi koszty  bo na tym ten myk z tym vatem polega aby robił zakupy i wdawał a nie oszczędzał.... Bierze kredyt na duże zakupy  i odsetki zjedzą te niby korzyści i tyle.... 

Tu się z Tobą zgadzam, ale jak napisałem wcześniej, nikt nie powinien przechodzić na Vat jeśli nie planuje modernizacji gospodarstwa. U nas Vat wchodzi w odsetki a Ty płacisz brutto i odsetki.

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Tu się z Tobą zgadzam, ale jak napisałem wcześniej, nikt nie powinien przechodzić na Vat jeśli nie planuje modernizacji gospodarstwa. U nas Vat wchodzi w odsetki a Ty płacisz brutto i odsetki.

Mój kolega który brał zwrot na modernizację i  policzył wszystkie koszty itp . To tyle zysku że zwrot mu zbilansuje  odsetki jak to wszystko spłaci.. 😁

Ja nie płacę bo nie biorę a, nowy ciągnik kupiłem już w 2009 roku bo mnie stać było przy 70 dojnych 

Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

gustaww

U nas Vat wchodzi w odsetki a Ty płacisz brutto i odsetki

jak wejdzie wat w odsetki i kredyt , to potem musi chyba i z nich wyjść , bo jak nie wyjdzie to się możesz mocno zdziwić po kontroli

jak wykup był na prywatną osobe to sprzedać mogłeś na umowe do 1 01 2021

jak na gospodarstwo to wat przy sprzedaży 23 %  jak droższy wykup przy sprzedaży na gospodarstwo  i sprzedajesz wkrótce to watu więcej do odliczenia przy sprzedaży jak niezamortyzowany    itd

jak maszyna bez wat pasowałoby żeby była tańsza jak kupiec na wat

kombinacji jest mnóstwo

Do 31.12.2021 gwoli ścisłości

Opublikowano
19 godzin temu, stach12 napisał:

panowie proszę się nie kłucić

każdy popełnia błedy i bardzo dobrze , bo żeby się z nich wytłumaczyć musi się podszkolić i o to chodzi

podejrzewam że w tym roku na ryczałt wróci 100 000 słabych z matematyki watowców , bo  się po mocniejszych inwestycjach nie opłaca ciągle przebywać na wat

malo tego w ramach walki z oszustami na watach nie ma od kogo pozyczyć faktury .księgowość coraz droższa itd

nie wiem czy wiecie , bo sam tego pewien nie jestem , księgowy według prawa ma zakaz udzielania wiedzy odnośnie korzyści swojego klienta i chyba jedyne wyjśie to iść do doradcy podatkowego który ceni się ponoć na 400 / h jak dobry

zwroty watu średnio z wszystkich pieniedzy pozyskanych z gospodarstwa łącznie z dopłatami 20 % niewykonalne 12 % możliwe  ale  się je chleb dla konia posmarowany margaryną i śpi w szopie  przez cały okres pobytu na  dobrobycie   wat a byki poi  się ropą hahaha

nie liczyłem , strzelam i twierdzę że się dużo nie myle

Czyli jednak przyznajesz sie do błedu, miałem racje powtorze jeszcze raz 

Liczysz za cały rok sprzedaż z gospodarstwa NETTO dodajesz 7 % vatu jak na ryczałcie,odejmujesz wszystek vat z zakupów, jeśli vat z zakupów jest większy od vatu ze sprzedaży to o tyle jesteś do przodu, jeśli vat z sprzedaży jest większy od vatu z zakupów , wtedy tyle jesteś stratny będąc na vacie , prościej sie nie da wytłumaczyć