Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cieszę się, poprosimy o różne inne opinie, może podpowiedzi, co Was najbardziej interesuje, z czym macie głównie problemy... Postaramy się w pełni profesjonalnie i darmowo udzielić porad poprzez doradców podatkowych.

Opublikowano (edytowane)

Thomas2135 panie z twego biura odrobinę nie doczytały chyba. Zwolnienie uwarunkowane płatnością przelewem dotyczy jedynie sprzedaży towarów w systemie wysyłkowym i sprzedaży usług. Przy sprzedaży towarów jest tak jak napisał strzymek, każda sprzedaż na rzecz nievatowców, dokonana po sprzedaży którą przekroczyliśmy limit 20 tysięcy, musi być niestety rejestrowana na kasie fiskalnej. Pozostaje mieć nadzieję że zmienią w przyszłym roku przepisy i wyłączą z limitu sprzedaż środków trwałych (prace w tym zakresie podobno trwają), bo najprędzej właśnie w ten sposób można się w kasę wpakować.

Edytowane przez Sushimon
Opublikowano

Też do końca w to nie wierzyłem, bo właśnie jest o tej sprzedaży wysyłkowej. Czasem ten język urzędowy to dla mnie bełkot. Informacja jest w dzienniku ustaw rozporządzenie ministra finansów na przedostatniej stronie w poz. 34 i 36. Jest napisane jakie czynności są zwolnione z obowiązku instalowania kasy fiskalnej.

Opublikowano

Witam koledzy jak to jest ze zwrotem podatku vat od ciagników  rolniczych sprowadzonych z zagranicy czy wystarczy sama faktura zakupu na zwrot vatu ciągnika sprowadzonego z zagranicy otuz znajomy sprowadzal ciagnik i ma problemy ze zwrotem vatu poniewaz niedostarczyl jakiegos kwitka  z kantoru z wymiany zlotówek na euro czy musi byc taki dokument ?????????????????????

Opublikowano

Witam, 

Rozmawialiśmy z Yacentym na temat uruchomienia darmowego cyklu webinariów poświęconych tematyce VATu w rolnictwie. Zabieramy się do tego już od dłuższego czasu. Planujemy takie spotkania na listopad oraz grudzień, a jak okaże się, że zainteresowanie jest duże i rozwiązujemy problemy to przygotujemy kolejne terminy. 

Na początek może takie tematy jak poniżej, ale jak macie jakieś własne kwestie, a w tym temacie jest ich sporo to proszę o sugestie i z pewnością wybierzemy te sprawiające największe problemy. Spotkania będą prowadzone przez fachowców specjalizujących się w prawie podatkowym, terminy i godziny ustalimy wspólnie pod Wasze potrzeby, każde spotkanie zajmie pewnie około 50 minut przed własnym komputerem, formuła taka jak w webinarium (prezentacja, czat, pytania, odpowiedzi w zakresie omawianego tematu), udział całkowicie darmowy, oczywiście trzeba mieć konto na agrofoto.pl  Napiszcie proszę własne opinie, czy chcielibyście tego rodzaju webinaria, jesteśmy gotowi na realizację.

Przykładowe tematy:

• Kwestia opłacalności przejścia na podatek VAT. Czy i kto może zyskać?
  • Sprawa zryczałtowanego opodatkowania. Jak odzyskać naliczony VAT, czym jest faktura VAT RR?
  • Jakie są zasady rozliczania podatku VAT?
  • Planowana inwestycja a opłacalność przejścia na zasady ogólne?
  • Czy można zrezygnować ze zwolnienia od podatku VAT, jak tak to na jakich warunkach i czy jest to opłacalne?

Chętnie bym się czegoś dowiedział na temat rozliczenia vat bo od 1 listopada jestem na vat-cie pare dodatkowych informacji napewno by się przydało :)

Opublikowano

Witam koledzy jak to jest ze zwrotem podatku vat od ciagników  rolniczych sprowadzonych z zagranicy czy wystarczy sama faktura zakupu na zwrot vatu ciągnika sprowadzonego z zagranicy otuz znajomy sprowadzal ciagnik i ma problemy ze zwrotem vatu poniewaz niedostarczyl jakiegos kwitka  z kantoru z wymiany zlotówek na euro czy musi byc taki dokument ?????????????????????

jakieś bajki znajomy opowiada, najszybciej nie posiada NIP-u europejskiego

Opublikowano

To w takim razie proszę o informacje jakie dokumenty należy przedłożyć w Urzędzie Skarbowym aby odzyskać VAT za ciągnik sprowadzony z kraju UE (Holandii).

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Po pierwsze należy kupić taki ciągnik bez vat-u!!! Rozliczyć w VAT-7 i VAT-UE, a czy zapłaci VAT od niego i jednoczesnie odzyska to zależy niestety od reginu np. u nas aby zarejestrować trzeba opłacić VAT jak od środka transportu (VAT-23) i w deklaracji wykazać ten "VAT"  dodtakowo w poz. 34. Wiem, że w nie wszędzie ciągnik rolniczy jest traktowany jak środek transportu (zależy od wydziału komunikacji) i wtedy nie trzeba w Polsce opłacać VAT-u, a więc nie ma odliczenia ponieważ się go nie płaciło.

Zapomniałem napisać, że trzeba być zarejestrowanym do transakcji wewnątrzwspólnotowych!!!!

Opublikowano

Witam przy wypisywaniu wniosku zeby przejść na vat mam 2 rubryki do wpisania  1 to nr konto rozpoczęcia działalności a w 2 rubryce nr konta osobistego moje pytanie na jakie konto będzie przychodził zwrot vat-u? i po co 2 konta?

Opublikowano

Po pierwsze należy kupić taki ciągnik bez vat-u!!! Rozliczyć w VAT-7 i VAT-UE, a czy zapłaci VAT od niego i jednoczesnie odzyska to zależy niestety od reginu np. u nas aby zarejestrować trzeba opłacić VAT jak od środka transportu (VAT-23) i w deklaracji wykazać ten "VAT"  dodtakowo w poz. 34. Wiem, że w nie wszędzie ciągnik rolniczy jest traktowany jak środek transportu (zależy od wydziału komunikacji) i wtedy nie trzeba w Polsce opłacać VAT-u, a więc nie ma odliczenia ponieważ się go nie płaciło.

Zapomniałem napisać, że trzeba być zarejestrowanym do transakcji wewnątrzwspólnotowych!!!!

Dzieki za odp.  ale w związku z tym , iz nie znam się na tym czy mógłbys mi wymienic "konkretne dokumenty" które składa sie w Urzedzie Skarbowym (oczywiscie przy zachowaniu warunków o których napisałeś); czy urzad skarbowy wymaga jakiś załączników?

Z góry dziękuję za odpowiedź/

Opublikowano

Jeśli chodzi o dokumenty po zakupie to jest to wniosek VAT-23 z załączoną kserokopią faktury, tłumaczeniem faktury, tłumaczeniem dowodu rejestracyjnego (o i le jest), do tego opłata na konto VAT-u odp. US kwoty 23% wartośći z faktury (jest na to 14 dni od dnia faktury), kwotę z faktury przelicza się średnim kursem NBP z dnia roboczego poprzedzająceco dzień wystawienia faktury. Potem otrzymuje się VAT-25 i z tym zaświadczeniem do wydziału komunikacji.

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o osobówke, która jest zarejestrowana jako cieżarowa (w dowodzie i kratka) np jakiś samochód polessingowy lub kupno od firmy?

Edytowane przez marb80
Opublikowano

Od samochodów osobowych mozna odliczyć 50% vat-u od zakupu, od paliwa nie można odliczać a od części eksploatacyjny rónież 50%, przy sprzedaży wystawiamy fakturę na stawkę 23%, którą w całości rozliczamy.

Opublikowano

Przeczytałam.

http://ddwloclawek.pl/pl/12_biznes/14515_wprowadzono_zmiany_wielu_przedsiebiorcow_musi_miec_kase_fiskalna.html

Czy ktoś może wytłumaczyć  czy ja też będę musiała mieć kasę fiskalną od nowego roku  :(  Jesteśmy z M rolnikami vatowcami.
Dorabiam sobie roślinnym sklepem internetowym ,wystawiam dowody sprzedażny (mam taki bloczek piszę ręcznie ) lub faktury na życzenie.

Sprzedaż nie przekracza 20 tys.

Opublikowano

Od samochodów osobowych mozna odliczyć 50% vat-u od zakupu, od paliwa nie można odliczać a od części eksploatacyjny rónież 50%, przy sprzedaży wystawiamy fakturę na stawkę 23%, którą w całości rozliczamy.

od lipca będzie można odliczyć 50% VAT od paliwa tak jak od części eksploatacyjnych

Opublikowano

witam przyszło dzis do mnie potwierdzenie że jestem juz podatnikiem vat ale diler mi jeden powiedział że dopiero za miesiąc będę mógł odciągnąć vat z ciągnika i bd mógł wystawić fakture czy to nie jest tak że od tego potwierdzenia mogę juz zwrot vat czy dopiero za miesiąc?