Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam otóż wziąłem się ostatnio za ustawianie kąta wtrysku w moim perkinsie, kiedy paliwo pojawia się na pierwszej sekcji to na kole zamachowym do kreski ustawienia kąta wtrysku brakuje trochę obrotu obracałem pompę w jedną stronę do końca w drugą stronę do końca no i nie da się tego kąta wtrysku ustawić tak jak trzeba. Wyjąłem pompę na stół i ustawiłem wedle zaleceń pana z filmiku do którego link podaje

Kiedy próbowałem pompę włożyć z powrotem na ciągnik klin na kole zębatym przy rozrządzie nie pokrywa się z wyciętym miejscem na klin w pompie brakuje około 30 stopni obrotu koło zamachowe ustawione na GMP. Czy jest to możliwe aby ktoś kiedyś rozbierał ten ciągnik i źle złożył to koło zębate na które nakłada się pompę? 

Edytowane przez Mrsysli
Błędy ortograficzne
Opublikowano

Wcześniej chodziło a teraz brakuje 30 stopni? Przecież to bardzo dużo nie obróciłeś czasem wałem jak nie było pompy?podejrzewam że odkreciłes tylko rewizję w pokrywie rozrządu i nie zobaczysz czy znaki na rozrządzie masz dobrze

Opublikowano (edytowane)

Tak odkręciłem tylko pokrywę i nie chodzi mi o cały rozrząd tylko o to koło zębate które jest tutaj właśnie z boku jak się oleju dolewa do którego przykręca się pompę ogólnie teraz jak odpalę ciągnik to też chodzi tylko nie tak jak trzeba słychać po dźwięku ale poprzednio też chodził nie tak jak trzeba. Wałem nie obracałem pompę ściągnąłem dosłownie na 15 minut koło zamachowe było ustawione na GMP i jak podłączałem pompę spowrotem to też było GMP bez żadnych przestawień 

Edytowane przez Mrsysli
Opublikowano

Masz rysę na pompie i rysę na bloku znak? u mnie tylko w 4p jest idealnie kreska na kresce i chodzi dobrze.twardo chodzi lekko zapalą zimny kąt za wczesny. miękko za późny na ciepło zapala na zimno gorzej.reszta silnika sprawna? Wtryskiwacze ciśnienie otwarcia luz zaworowy itd. co cię skłoniło do przedstawiania zadymienie brak mocy cięzkie odpalanie?

Opublikowano

W tamtym roku oddałem pompę do regeneracji i składał mi ten ciągnik jakiś gość nieudolny no i nie podobało mi się od samego początku jak ten ciągnik chodził słychać po dźwięku silnika że nie pracuje tak jak trzeba no i chciałem to teraz poprawić w tamtym roku sobie zlekceważyłem bo trzeba było wjeżdżać w pole kresek niestety nie mam na pompie. Zasadniczo to chciałbym tylko wiedzieć czy to koło można ustawić sobie źle czy jest taka możliwość czy składając to koło też się ustawia na jakieś kreski i raczej nie jest to źle zrobione dziwna jest to że pompa nie pasuje do tego koła zębatego jak i również ustawienie kąta wtrysku nie jest możliwe poprzez kreski na kole zamachowym więc moim zdaniem coś musi być nie tak złożone

Opublikowano

Rozrząd ma znaki i można to przestawić ale przy wymianie pompy musiał by obrócić wałem może ta regeneracja skopana czy coś sciągać pokrywe rozrządu i patrzeć czy znaki się zgrywają dużo roboty. Jakbyś dorwał skąś drugie pompę na podmianę mógłbyś porównać