Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w tomaszowie jest firma, ktora placi po 30 dniach, dodatkowo wysyla wlasny transport, ale maja duzo wyzsze wymagania co do jakosci, jesli cos jest nie tak to bez wahania odsylaja transsport na koszt rolnika

Opublikowano

Będę siał buraczki pierwszy raz i nie wiem czy anną da sie wykopać buraczki siane na płasko i czy można je ogłowić orkanem myślę zasiać z 5 hektarów ale nie wiem czy nie przyjdzie mi kopać albo ogławiać ręcznie czy może ktoś tak robi jak ja bym chciał zrobić to by podzielił się ze mną tą wiedzą

Opublikowano

ja zbieram bolkiem i idzie calkiem dobrze, troche wolno, ale ok 25-30 ton na dzien wykopie, spokojnie go oglowisz orkanem ale pozniej trzeba scinaczami poleciec i to poprawic zeby nie bylo llisci, u nas nikt nie kopie anna ale mysle ze powinno pojsc. 5 ha na poczatek to sporo, d

gdzie masz kontrakt?

Opublikowano

Kampol to taka średnia firma jeśli chodzi o płatność i przyjęcie towaru. Ma jednego plusa-mam do nich rzut beretem i tyle. Buraczki odstawiam do nich juz pare lat i z kasą zawsze byl problem. Ale na wiosne też kaski trzeba wiec moze to i dobrze, sam nie wiem.

Opublikowano

Święta prawda DARIUSZA323 z tą płatnością, jak rozmawiałem z jednym panem co wozi do kampolu że każdy płacze że na wiosnę płacą ale jak w maju kasa od nich przyjdzie to każdy mówi że przydało by się więcej.

Nam w tym roku dość wcześnie wypłacili jakoś przed święta,i około 20 grudnia za kalafior wożony w październiku.

Opublikowano

no to dobry prognostyk, ze placa wczesniej. niestety cenau nich poleciala o 2gr wzgledem ubieglorocznej. jakos nasiona nie potanialy...

Opublikowano

Z holenderskich odmian najwcześniejszy,ładnie plonuje, średnio wrażliwy na chwościka i ogólnie dobry na wczesny zbiór.Nie wiem co chcesz jeszcze wiedzieć,więcej konkretów

Opublikowano

Możesz siać tą odmianę. Według mnie najlepsza jaka do tej pory siałem. W tamtym sezonie oddała 60t/ha po wczesnych ziemniakach siana w rzędach co 70cm, strach pomyśleć co by było gdyby ziasiać ja w mniejszych odstępach  :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v