Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Mam problem w C360 ze stukajacym popychaczem, odbywa się to na wolnych obrotach. Wyjąłem wszystkie popychacze przez dekielki z prawej strony silnika,nie było problemu z wyjęciem poza jednym, jeden popychacz stawiał opór,ale dało się go wyciągnąć. Po wyjęciu okazało się że jest on trochę wytarty, wyglądało to tak jakby się nie obracał tylko dochodził do pewnego momentu i wracał z powrotem. Włożyłem nowy w to miejsce i stukanie znikło,ale po tygodniu znowu wrócił właśnie z okolic popychaczy. Czyżby coś było z wałkiem? Wygląda to tak jakby popychacz się zacinał i właśnie wtedy stuka,bo czasami  przestaje i po chwili znowu stuka. Odbywa się to tylko na wolnych obrotach i jak sie trochę rozgrzeje,na zimny nic nie stuka.

Również ciężko pali na zimnym silniku, kręcić kręci dobrze tylko jak już zapali to nie reaguje na gaz i gaśnie tak jakby paliwa nie dostawał i tak z trzy razy a potem już chodzi normalnie. Z tym paleniem myślę że to kąt wtrysku może mieć znaczenie ponieważ nie mogę ustawić na kreskach,jest minimalnie nad kreskami a pompa już maksymalnie do bloku dosunięta. 

Pompa po regeneracji,wtryski sprawdzone i ustawione.

Edytowane przez Ursuss12
Opublikowano

ciągnik twój czy go kupiłeś i tak było? z tym drugim - czeka cie rozbieranie rozrządu bo jest przestawiony na kole pompy wtryskowej a może i na kole wałka rozrządu bo to takie same koła i mogły być źle nabite znaki fabrycznie. 2lata temu się z tym mordowałem - nie można było ustawić kąta wtrysku i '60 zamulała, nierówno chodziła. kreska wypadała albo nad albo pod znakami. szlifowanie otworów fasolkowych w pompie aby ją bardziej pchnąć nic nie dawało, zmiana sprzęgiełka z ciężkiej serii (pasuje od tzw. '80 i różni się jednym zębem więcej lub mniej - nie pamiętam) lub wycinanie zęba w swoim sprzegiełku też nic. po rozebraniu rozrządu okazało się że źle były znaki nabite na kołach i mechanik tak założył - zamiast policzyć ze starych kół czy się zgadza. Co ciekawe nowe koła które kupiłem też miały źle nabite znaki ale już bogatszy o tą wiedzę złożyło się dobrze. 

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

ciągnik twój czy go kupiłeś i tak było? z tym drugim - czeka cie rozbieranie rozrządu bo jest przestawiony na kole pompy wtryskowej a może i na kole wałka rozrządu bo to takie same koła i mogły być źle nabite znaki fabrycznie. 2lata temu się z tym mordowałem - nie można było ustawić kąta wtrysku i '60 zamulała, nierówno chodziła. kreska wypadała albo nad albo pod znakami. szlifowanie otworów fasolkowych w pompie aby ją bardziej pchnąć nic nie dawało, zmiana sprzęgiełka z ciężkiej serii (pasuje od tzw. '80 i różni się jednym zębem więcej lub mniej - nie pamiętam) lub wycinanie zęba w swoim sprzegiełku też nic. po rozebraniu rozrządu okazało się że źle były znaki nabite na kołach i mechanik tak założył - zamiast policzyć ze starych kół czy się zgadza. Co ciekawe nowe koła które kupiłem też miały źle nabite znaki ale już bogatszy o tą wiedzę złożyło się dobrze. 

Jest to mój ciągnik, zrobiło się to tak z dnia na dzień. 

A z tym kątem to jak założyłem pompę po regeneracji to kąt jest zły. Nie o dużo chodzi żeby kreski się zgrały, więc na razie spróbuje wymienić sprzęgiełko na nowe. Przez ten zły kąt by tak palił?

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

to wychodzi ze pompa od nowa na stół bo cos zle ustawil pompiarz. 

ustawiasz kąt wtrysku na kapilarke na 1szym wtrysku?

Tak ustawiam na pierwszym na kapilarke. Przez ten kąt może tak źle palić?

Opublikowano

Jak bylo ok a po powrocie od pompiarza jest zle to raczej pompa na stol z powrotem.  Tez mialem sytuacje ze po regeneracji pompy, silnik ciezko odpalal, wchodzil na obroty i gasl, potem tak 2-3 razy i chodzil normalnie. Ewidentnie cos sie zapowietrzalo samoczynnie. Oddalem gosciowi i zrobil ( nie wiem co ale juz jest ok).

Z tym stukaniem- sprawdzales luzy zaworowe? Moze zawor masz podparty. 

Ps. Gdzie robiles pompe? Twoja czy na wymiane?

Opublikowano

Pompa była brana na wymiane bo padła a ciągnik był potrzebny. 

Luzy zaworowe były ustawione tak jak książka pisze. Jedynie na jednym dekielku jak się położy rękę to czuć takie uderzenia. Odkręciłem nakrętkę by sprawdzić czy przestanie,ale nic się nie poprawiło czyli nie uderza o dekielek. 

Co jeszcze można sprawdzić?

Opublikowano

tak mi przyszło do głowy - odnośnie stuków  odkręć wszystkie pokrywy na głowicach (4), odpal silnik i zobacz czy wszedzie jest smarowanie, przy okazji zobacz czy laski popychaczy nie wyklepane i drożne. A pompe bym jednak oddal i wzial druga na wymiane, bedziesz mial poglad czy na nowej pompie jest ok czy jednak wina czegos innego jak beda te same objawy.  Sama wymiana sprzegielka nie pomoże.

Pompa łatwo wskoczyła i doszla do obudowy silnika luźno? Pytam bo może źle sie ustawilo sprzegiełko i dokrecajac na sile ścieło zęba.

I jeszcze jedno- wałek pompy też się ustawia na przyrząd - pompiarz to robi, wtedy masz pewnosc (jak rozrzad dobrze złożony) że kreski sie beda pokrywały.

I ostatnie absurdalne ale możliwe - w dobra strone krecisz kołem zamachowym ustawiajac kat wtrysku ? Smieszne ale mialem przypadek ze ktos krecil w druga strone XD .  

Opublikowano

Właśnie z tym smarowaniem miałem sprawdzić,ale chwilowo brak czasu,bo też mi przyszło do głowy że może nie być smarowania. Najgorsze jest to że stuka a za chwilę nie i tak co jakiś czas. I tylko na wolnych obrotach gdy da się gazu tak na 1000 obr już nie słychać.

Pompa weszła luźno bez problemu. Jeszcze wyjmę pompę i zobaczę jakie w ogóle jest tam sprzęgiełko. 

W dobrą stronę kręcę, tam jest minimalna różnica żeby się już zgrało.

Opublikowano

moze konik juz wyklepany, żeby nie kupowac nowego na darmo a wiesz gdzie stuka podmień na chwile miejscami ustaw luzy i zobacz czy sie poprawiło. 

i jak minimalnie tylko brakuje to nie wina ze ciezko pali i gasnie - zapowietrza sie. Sprawdz to w ten sposób że na zimnym ,zanim odpalicz popompuj pompka reczna (zwroc uwage czy slychac  zawor zwrotny ). potem odpal - jak pomoze tzn ze sie zapowietrza.

Opublikowano

Tam gdzie czuć na dekielku uderzenia jest założona nowa klawiatura. A popychacz wymieniałem na innym.

Już tak zrobiłem z pompowaniem paliwa przed odpaleniem. Po drugim razie jak wcisnąłem pompkę ręczną poszło paliwo do zbiornika,przepompowałem jeszcze dwa razy i nic nie pomogło. Tak samo zapalił i po chwili zgas,w ogóle nie reaguje na gaz.

Opublikowano

przed nowa klawiatura było ok? Pytam bo nowe czesci to teraz goowno.

Z pompa jedz tam skad ja wziales - nic sam nie wymyslisz, bo jak nie reaguje na gaz to cos moze byc z regulatorem obrotów - coś spadło/zawiesilo sie. 

Opublikowano

Na starej było to samo, więc klawiatura raczej nic do tego nie ma. Z tym stukaniem to już sam nie wiem,jakby było coś poważnego to by stukało cały czas a nie tylko na wolnych obrotach i czasami.

Z pompą to jest tak, gdy padła moja była wzięta na wymiane po 5 miesiącach była oddana i wzięta druga ponieważ tamta miała przecieki. Ale na tej pierwszej co była na wymianę było to samo co na tej teraz, więc już sam nie wiem.