Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Sam pisałeś ostatnio, że dobrze by bylo jakby część wymroziło.

Ja o przymrozkach wiosennych, teraz mrozy niepotrzebne, bo żadnego pożytku z tego nie będzie, potem rośliny z wiosny słabe, na co to komu ... Aby azotu trzeba potem dokładać żeby wzmocnić z wiosny.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał(a):

Gminy szkoły po zamykane na dziś i jutro. 

W miejskich otwarte .

Północ lubelskiego pootwierane, A najlepsze że na na basen teraz pojechali w ramach wf-u

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czekaj, niech mu się śnieg stopi w tych plusowych temperaturach a potem niech przymrozi i będzie miał po zbożu a chyba wszystko ozime ma posiane. 

Toż by chciał...

Pewno ma ubezpieczone...🤭#

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał(a):

Północ lubelskiego pootwierane, A najlepsze że na na basen teraz pojechali w ramach wf-u

Bo dyrektorom i nauczycielom szkoda wykorzystać te dwa dni teraz. Wolą później sobie długie weekendy spinać tymi dniami. A tak misterny plan by poszedł w pizdu. 

Wolą dzisiaj 4ce dzieci zrobić jakieś zajęcia i to pewnie skrócone i fajnie 😂

• Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież wniosek o obszarowe przez Internet to jest wygoda w porównaniu z papierem ... Aż mnie na drgawki bierze na myśl o malowaniu tych działek czerwonym długopisem .. Teraz kilka kliknięć myszą i działka zrobiona, wniosek o dopłaty z wysłaniem z pół godziny się robi. 

No to jest wygoda,ale teraz fv przez jakieś gówno bedą wystawiane, nawet nie wiesz jaką cenę wpisze za bydło bo nie będzie papierka tylko się loguj gdzieś tam kuźwa dopiero szukaj, a miałem przypadek że źle wpisał ale miałem papierową patrzę nie tak jeszcze dobrze nie wyjechał już telefon i musiał robić korektę 

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jaka fajna? Już słońce z tydzień nie wylazło zza chmur. To jak ma być tak samo ponuro to lepiej żeby było 2 na plusie niż 10 na minusie...

A po co ci słońce? 

Fotovoltaiki nie masz solarów nie masz

Siana do suszenia  też. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No to jest wygoda, ale teraz fv przez jakieś gówno bedą wystawiane

A dla mnie to taka sama wygoda, jak przejście z wniosku papierowego na elektroniczny ... Nie będzie trzeba zbierać tych faktur papierowych, wszystko w komputerze, bardzo dobrze. Nic się nie zgubi, nie zapodzieje, same plusy takiego rozwiązania.

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał(a):

A i tak wrócił u nich kult gotówki i unikania podatków 😂

Tylko tu nic się nie zmienia, oprócz tego, że faktury zamiast trzymać po segregatorach to będziesz trzymał w systemie informatycznym ... 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

12 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie 

Cały czas będzie

Rysiek przykładałeś kiedy język do żelaza na takim mrozie?

Weź no spróbuj, to może predzej za ciepłem zatęsknisz 😆🤭

do bramy niech spróbuję jak będzie otwierał

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

-31 o 7. 

Auto odpaliło?

Głupie pytanie, ty to tam masz renifery 🤭

Edytowane przez Wełpa
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A dla mnie to taka sama wygoda, jak przejście z wniosku papierowego na elektroniczny ... Nie będzie trzeba zbierać tych faktur papierowych, wszystko w komputerze, bardzo dobrze. Nic się nie zgubi, nie zapodzieje, same plusy takiego rozwiązania.

Mam nadzieję że to pierdolnie i się wycofają z tego , tak jak ktoś tu pisał o jakimś kraju . Biorą się za ksef a nie mogą poradzić z kaucjomatami za butelki i puszki. Powinno być dobrowolnie, masz życzenie to wystawiają/wystawiasz elektronicznie nie chcesz to ma być papier 

• Like 1
Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

44 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

no mnie zastanawia co to za doktorka że jest z takim gościem ale to nie nasza sprawa ważne że są razem

handlują kombajnami ale nie bizonami😉🤭😀😀😀😀😀

Teraz to jest tam mało, kiedyś to był cały plac kombajny prasy i sieczkarnie, nawet Ursusy sprowadzone się trafiały 

Jprd ale i niektórych temperatury, południe łódzkiego skromne -15,5

owych czasów w mojej okolicy sporo sprzętu od nich było

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam nadzieję że to pierdolnie i się wycofają z tego , tak jak ktoś tu pisał o jakimś kraju.

A ja mam nadzieję, że będzie to działało, bo bardzo mi się podoba to rozwiązanie. Jak bankowość elektroniczna czy wniosek o dopłaty przez Internet, mogli by jeszcze wniosek o akcyzę zinformatyzować.

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

47 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież wniosek o obszarowe przez Internet to jest wygoda w porównaniu z papierem ... Aż mnie na drgawki bierze na myśl o malowaniu tych działek czerwonym długopisem .. Teraz kilka kliknięć myszą i działka zrobiona, wniosek o dopłaty z wysłaniem z pół godziny się robi. 

No to jest wygoda,ale teraz fv przez jakieś gówno bedą wystawiane, nawet nie wiesz jaką cenę wpisze za bydło bo nie będzie papierka tylko się loguj gdzieś tam kuźwa dopiero szukaj, a miałem przypadek że źle wpisał ale miałem papierową patrzę nie tak jeszcze dobrze nie wyjechał już telefon i musiał robić korektę 

sprzedawca (w tym wypadku kupujący) ma obowiązek udostępnić Ci wizualizacje faktury

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mnie też aplikacja powiadamia, ale jest to z 3-4 minutowym opóźnieniem. 

A temperatura zatrzymała się na -20.

Nie wiem od czego to zależy, nieraz powiadamia zaraz po użyciu karty, a czasami ta jak mówisz, 2-3 minuty.

Opublikowano
Teraz, Desperado napisał(a):

nieraz powiadamia zaraz po użyciu karty, a czasami ta jak mówisz, 2-3 minuty.

Niech teraz pójdą na samoobsługowe kasy w jakimś markecie to mogą zrobić te kilka płatności w te 2-3 minuty.

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Powinno być dobrowolnie, masz życzenie to wystawiają/wystawiasz elektronicznie nie chcesz to ma być papier 

Jeszcze większe zamieszanie.

Papierowe faktury dużo miejsca potrzebują...

A tak..w chmurze..

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja mam nadzieję, że będzie to działało, bo bardzo mi się podoba to rozwiązanie. Jak bankowość elektroniczna czy wniosek o dopłaty przez Internet, mogli by jeszcze wniosek o akcyzę zinformatyzować.

Tak, i brak gotówki za każdą truskawkę I bób 

.I każdy co przyszedł do pracy choćby na dzień, do rejestrowania i składki emerytalno zdrowotne 😂

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Tak, i brak gotówki za każdą truskawkę I bób 

W większości już tak mam, tylko jeden klient jeszcze w gotówce płaci, reszta przelewami expresowymi, zanim przeładujemy towar to pieniądze już na koncie.