Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, mam problem z kosiarką rotacyjną 1,65m. Wyremontowałem w niej wszystko, co wydawało się konieczne, tzn. wszystkie łożyska bębnów, łożyska przystawki pasowej, łożyska wałka w korycie, segery, śruby, kliny, dwa nowe talerze w jednym bębnie, nowe paski, dobrze naciągnięte, nowe nożyki, zaostrzone. Kosiarka na sucho chodziła prawidłowo, talerze górne i dolne kręciły się niezależnie od siebie. Dzisiaj pojechałem kosić. Skosiłem pół hektara bez najmniejszych problemów, po czym nagle pojawił się stary problem - kosiarka w powietrzu kręci się jak trzeba, a po opuszczeniu na ziemię pojawia się głośny dźwięk uderzania metalu o metal (nie wiem, czy to nożyki o któryś z talerzy, czy talerze o siebie) i bębny robocze wyhamowują, nożyki się chowają, paski się palą i po przejechaniu dwóch metrów kosiarka przestaje kosić, tylko ugniata trawę. Podnoszę kosiarkę, rozpędzam wałek, ciągnik podkręcam do 2000 obrotów, redukuję bieg nawet na polowy i nic to nie daje. Po opuszczeniu na ziemię natychmiast górne bębny zaczynają hamować. Proszę o pomoc, bo wpakowałem już tyle zdrowia i środków w ten sprzęt, że powinno być wszystko na tip top, a ciągle nie mogę dojść z nią do ładu.

Edytowane przez pirotester
Opublikowano (edytowane)

Jakim ciągnikiem kosisz?

Pomyślałem sobie że może coś z wałkiem ciągnika nie tak...

No ale mówisz że paski się palą...to tak jak by opór kosiarka stawia...

...dziwne to...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

nożyki nie wpadaja na siebie ? nozyk ma wpadać na dziure w sąsiednim talerzu nie na norzyk . i z kosiarkami , mi sie obie sruby urwał trzymajace wałek długi w skrzyni korpusa jedna wykrecona druga nie idzie 

Opublikowano
56 minut temu, jarecki napisał(a):

nożyki nie wpadaja na siebie ? nozyk ma wpadać na dziure w sąsiednim talerzu nie na norzyk . i z kosiarkami , mi sie obie sruby urwał trzymajace wałek długi w skrzyni korpusa jedna wykrecona druga nie idzie 

Nie wpadają, wszystkie takie oczywiste sprawy przerobiłem, zresztą pisałem, że pół hektara skosiłem bez problemów. Całą kosiarkę rozbierałem i skręcałem, śruby wszystkie podokręcane. Dzisiaj napiąłem paski do maksimum, jeden z talerzy ślizgowych odkręciłem i wstawiłem dystanse, żeby go trochę odsunąć, podgiąłem trzymaki nożowe, żeby nie zahaczały o dolny talerz i nic to nie dało. Jak katuję pierwszy bieg na 2 tys obrotów to z rozpędu jeszcze kilkanaście metrów potrafi skosić, potem znów zaczyna hałasować i nie kosi, trzeba kosiarkę rozpędzać od nowa. Zauważyłem jeszcze, że grzeją mi się tryby zazębiające przystawkę pasową z wałkiem głównym. Mimo, że kosiarka zalana olejem to tryby się powyszczerbiały. Kupię nowe i dam znać, czy coś pomogło.

Opublikowano

Jeśli borykacie się z problemami z kosiarką rotacyjną, jak opisane w temacie, może warto pomyśleć o innych inwestycjach, które ułatwią życie i dodadzą stylu Waszemu otoczeniu. Polecam zajrzeć na stronę https://balustrada-balkonowa.pl/balkon-francuski/, gdzie znajdziecie eleganckie i trwałe balkony francuskie. Są wykonane z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna, aluminium czy szkło hartowane, i idealnie łączą estetykę z funkcjonalnością. Może to nie rozwiąże problemu z kosiarką, ale na pewno doda uroku Waszemu domowi!

Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Jak ci podniesiona kręci a opuszczona nie to tylko łożyska w dolnych talerzach (ślizgowych).

Łożyska są wszystkie nowe. Przed wymianą i po jest ten sam problem.

Opublikowano
16 minut temu, pirotester napisał(a):

Łożyska są wszystkie nowe. Przed wymianą i po jest ten sam problem.

Skoro tryby się posypały, to tak jak by za ciasno spasowana...

...i nawet się zgadza...jakiś czas dobrze...się wszystko rozgrzało, rozszerzyło...i się zaklinowało.

...ciężko tak naprawdę powiedzieć z opisu...co nie tak...że aż tak

1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Jak ci podniesiona kręci a opuszczona nie to tylko łożyska w dolnych talerzach (ślizgowych).

Dolne by nie zablokowały aż tak...chyba.

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Skoro tryby się posypały, to tak jak by za ciasno spasowana...

...i nawet się zgadza...jakiś czas dobrze...się wszystko rozgrzało, rozszerzyło...i się zaklinowało.

...ciężko tak naprawdę powiedzieć z opisu...co nie tak...że aż tak

Dolne talerze kręcą się luźno, niezależnie od górnych. Sprawdzę jeszcze te nowe koła stożkowe, a jak nie pomoże to zaczynam zbierać na nową, bo niedługo osiwieję. Może jakiś detektyw chętny kupić starą i odkryć przyczynę problemu, chętnie odsprzedam.

Opublikowano
41 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jakiś czas już minął u znajomego tak było też jak kolega opisuje i o całą górę rozebrał i tam wszystko dobrze było a winne były łożyska w talerzach dolnych to u niego 3p nie mógł kosiarki 135 radzić.

Opublikowano

Podejrzewam że wiele pomogła by gruntowna weryfikacja części przy remoncie i nie tylko tych wymienionych . Zapewne gdzieś istnieje nieodpowiedni luz , uszkodzenie rowka pod seger, brak podkładek dystansowych itp. Po złożeniu pochodziło trochę dopóki się całość nie " ułożyła " ,np dopóki nie nastąpiło przesunięcie któregoś walka względem łożyska lub coś w tym stylu o czym może świadczyć uszkodzenie kół zębatych ,zapewne zmalał luz międzyzębny.  ( Rozważanie czysto teoretyczne).

Opublikowano

sie wklada kartke miedzy zebatki i patrzy czy nie jest przecieta..

u mnie po parunastu ha zebatka sie cofnela i zaczal tylny beben przeskakiwac. 2 podkladki i kosi dalej ,ty chyba trzeba wyjac jakies ,.

taka jest precyzja i jakosc czesci.

Opublikowano
11 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Podejrzewam że wiele pomogła by gruntowna weryfikacja części przy remoncie i nie tylko tych wymienionych . Zapewne gdzieś istnieje nieodpowiedni luz , uszkodzenie rowka pod seger, brak podkładek dystansowych itp. Po złożeniu pochodziło trochę dopóki się całość nie " ułożyła " ,np dopóki nie nastąpiło przesunięcie któregoś walka względem łożyska lub coś w tym stylu o czym może świadczyć uszkodzenie kół zębatych ,zapewne zmalał luz międzyzębny.  ( Rozważanie czysto teoretyczne).

Być może coś z tymi podkładkami dystansowymi pochrzaniłem, ale wydawało się, że wszystko się kręciło luźno. Tymczasem pożyczyłem kosiarkę od kolegi, bo nie ma na co czekać, póki jest pogoda.

Opublikowano

Panowie, wychodzi na to, że mieliście rację. Kosiarka od kolegi kręci talerzami slizgowymi kilka minut po zgaszeniu, u mnie zaraz staje. Czyli albo nie dałem tych podkładek dystansowych pod dolne łożyska, albo uszkodziłem łożyska przy wbijaniu, bo bardzo ciężko wchodziły. Muszę zainwestować w prasę do łożysk. A te zjedzone tryby zębate i spalone paski to nie przyczyna tylko skutek prawdziwego problemu.