Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Problem jest następujący. Podczas prasowania zapycha się podbieracz ponieważ prasa nie może zacząć kręcić bała dopiero po jakimś czasie zaczyna się kręcić. Prasa to vicon 1601

• Like 1
Opublikowano

Ja mam odpowiednik vicona 1901 ale w marce Deutz fahr RB 4.90  czyli większego modelu od 1601 lux maszyna każdemu polecam  a co do problemu to podejrzewam że masz wytarty dolni wałek w prasie napawaj na niego pręty drutu i powinno pomóż

Opublikowano
12 godzin temu, Bociek51 napisał(a):

Ja mam odpowiednik vicona 1901 ale w marce Deutz fahr RB 4.90  czyli większego modelu od 1601 lux maszyna każdemu polecam  a co do problemu to podejrzewam że masz wytarty dolni wałek w prasie napawaj na niego pręty drutu i powinno pomóż

Tak wygląda wałek 

IMG_20250730_185534_3.jpg

Czy może naciąg pasów zmienić? Poluzować albo naciągnąć ?

Opublikowano (edytowane)

Na zdjęciu wałek wygląda dobrze czyli tu problemu raczej nie ma a słoma pewnie mocna sieczka ? Pasy u mnie są sztywne i idzie elegancko jak i jęczmień tak i sztywna słoma 

Edytowane przez Bociek51
Opublikowano
4 godziny temu, Benzynek napisał(a):

Tak wygląda wałek 

IMG_20250730_185534_3.jpg

Czy może naciąg pasów zmienić? Poluzować albo naciągnąć ?

Długo masz tą prasę? Jak zamykasz komorę to trzymasz dźwignie rozdzielacza aż nabije ciśnienie na manometrze i pasy się naciągną? Ja taki problem miałem jak było mało słomy na pokosie to się też na rotorze owijalo i nie wciągało, ale pomogła szybsza jazda, tak żeby więcej materiału trafiło do komory. Może też za wolno jeździsz...

Opublikowano
W dniu 29.07.2025 o 21:18, Benzynek napisał(a):

Witam. Problem jest następujący. Podczas prasowania zapycha się podbieracz ponieważ prasa nie może zacząć kręcić bała dopiero po jakimś czasie zaczyna się kręcić. Prasa to vicon 1601

Drabinki nisko podbieraka muszą być....

Zbyt wysoko nie pomagają pobrać materiału...

To może być przyczyną zalegania materiału na podbieraku..

...nie ma za co...

Opublikowano

I tu sie nie zgodze. U mnie idzie najlepiej jak ta drabinka jest na max do góry podniesiona. Już cuda robiłem, bo na sztywno, na drucie sprężystym, różne wysokości i cały czas lipa. Tylko ja mam Gallignani, ale tak chciałem wtrącić

Opublikowano
21 godzin temu, peewee1984 napisał(a):

Długo masz tą prasę? Jak zamykasz komorę to trzymasz dźwignie rozdzielacza aż nabije ciśnienie na manometrze i pasy się naciągną? Ja taki problem miałem jak było mało słomy na pokosie to się też na rotorze owijalo i nie wciągało, ale pomogła szybsza jazda, tak żeby więcej materiału trafiło do komory. Może też za wolno jeździsz...

Jeśli mi zacznie piszczeć że zamknięta komora to puszczam. Prasa chodzi z MTZ 82 więc jak za szybko wystartuje i się zapcha to mi taśmy w ciągniku blokuje 

Opublikowano

Ja jak zamykam komorę to trzymam dźwignię hydrauliki aż nabije na manometrze ustawione ciśnienie. Przy zamykaniu klapy najpierw jest ona dociskana żeby zablokowały się zamki na komorze, a później olej trafia do siłowników od napinania pasów. Może trzymasz za krótko, pasy są luźne i nie wciągają materiału...

Opublikowano

Z tym zamykaniem komory jesz nie patrzyłem bo co chwilę pada deszcz. Na dużym rządkach słomy jest masakra a na małych rządkach jest wszystko dobrze