Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zapytanie prasa John Deere 545 za wcześnie podaje sznurek na bele. Owa prasa chodzi bez komputerka dalej, wchodzi na podziałkę na trzy i wtedy podaje sznurek.A bele powstają małe.Jaka może być przyczyna tego i co trzeba naprawić?

Opublikowano (edytowane)

Jest trochę tematów o tych prasach, JD 545, JD 550. Spróbuj poszukać, poczytać - znajdziesz odpowiedź. Przyczyną może być ustawiona za mała wielkość beli pokrętłem z suwakiem, ewentualnie źle skręcony ten mechanizm ustawiania wielkości beli - tam w pewnym zakresie powinien być luz. To się tyczy owijania hydraulicznego, jeśli jest elektryczne to nie miałem z tym do czynienia...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
2 godziny temu, wlamaj1 napisał(a):

Jest trochę tematów o tych prasach, JD 545, JD 550. Spróbuj poszukać, poczytać - znajdziesz odpowiedź. Przyczyną może być ustawiona za mała wielkość beli pokrętłem z suwakiem, ewentualnie źle skręcony ten mechanizm ustawiania wielkości beli - tam w pewnym zakresie powinien być luz. To się tyczy owijania hydraulicznego, jeśli jest elektryczne to nie miałem z tym do czynienia...

Na suwaku jest przesunięta do końca na sześć a sznurek podaje na podziałce gdy jest trzy.Wcześniej zerwał mi się pasek klinowy a po założeniu nowego zaczęły się problemy.

Opublikowano

Jeżeli masz prasę jakiś czas to powinieneś rozkminić jak to działa. Musi być jakaś przyczyna, która powoduje że dźwignia rozdzielacza zostaje wcześniej uruchomiona -  zakładam że owijanie jest hydrauliczne (zerwany pasek napędu pompy), były jeszcze elektryczne. Piszę z pamięci - ja bym odłączył cięgno od napinacza pasów do mechanizmu regulacji wielkości belki i powoli ciągnął za to cięgno patrząc co się dzieje i dlaczego cięgno uruchamiające rozdzielacz zostaje uruchomione wcześniej...

Opublikowano
39 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Jeżeli masz prasę jakiś czas to powinieneś rozkminić jak to działa. Musi być jakaś przyczyna, która powoduje że dźwignia rozdzielacza zostaje wcześniej uruchomiona -  zakładam że owijanie jest hydrauliczne (zerwany pasek napędu pompy), były jeszcze elektryczne. Piszę z pamięci - ja bym odłączył cięgno od napinacza pasów do mechanizmu regulacji wielkości belki i powoli ciągnął za to cięgno patrząc co się dzieje i dlaczego cięgno uruchamiające rozdzielacz zostaje uruchomione wcześniej...

Jestem kobietą więc nie wiem jak to działa a pisze to na prośbę mojego taty który rozkminia jak to naprawić. Dopóki pasek nie pękł działało wszystko dobrze więc serdecznie proszę o odpowiedź .😅😘

Opublikowano

No cóż, na odległość nikt Ci raczej nie pomoże. Coś musiało się poprzestawiać w tych dźwigniach i cięgnach i tu trzeba "grzebać". Mam JD550 i coś tam wiem ale podejrzewam, że nie od razu bym znalazł rozwiązanie...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Być może to właśnie wina paska , np zbyt krótki , lub przy okazji cos się poprzestawiało , skrzywiło przy mechanizmie podawania sznurka. Trzeba szukać w tym rejonie gdzie było " zaglądanie " .  Czy było przestawiane na suwaku regulatora wielkości beli  ( pokrętło nad filtrem ) ?

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
7 godzin temu, aniaa34 napisał(a):

Na suwaku jest przesunięta do końca na sześć a sznurek podaje na podziałce gdy jest trzy.Wcześniej zerwał mi się pasek klinowy a po założeniu nowego zaczęły się problemy.

Nowy pasek jest na pewno odrobinę krótszy stary był wyciągnięty trzeba zluzować napinacz tego paska od napędu pompy

Opublikowano

Jak długa powinna być owa śróba sznurek podaje ale cofa.

Screenshot_2025-07-05-13-20-03-673_com.android.chrome~2.jpg

Teraz, aniaa34 napisał(a):

Jak długa powinna być owa śróba sznurek podaje ale cofa.

Screenshot_2025-07-05-13-20-03-673_com.android.chrome~2.jpg

I jak powinna wystawać do zatrzasku (w kierunku)