Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję zakupić ładowacz czołowy, żeby trochę ulżyć kręgosłupowi 😁, i tutaj rodzi się pytanie  na jaki traktor go zamontować, mam do wyboru C-360 i Zetora 7211. Nie mam produkcji zwierzęcej także nie będzie pracował codziennie, bardziej będzie potrzebny żeby przewieźć trochę palet z ziemniakami (700-800kg), big bagi z nawozami czy raz do roku 
rozładowanie/przewiezienie palet z pelletem (najcięższe około 1100kg) i teraz tak plusy i minusy obydwu opcji według mnie:
C-360 
plusy:
- nie jest używany w żadnych pracach polowych gdzie potrzebny jest prześwit więc można by zamontować wersję z "sankami" (widziałem bodajże firma Art-Tur ma taką opcję) żeby gdzieś się nie złamał
- czeka go generalny remont, więc łatwo o wszelkiego rodzaju potrzebne przeróbki
- 7211 to główny koń pociągowy i to on będzie ciągał przyczepę np. ze skrzynio-paletami czy zbożem jeżeli tur będzie na c-360 to będzie mniej zabawy z przepinaniem. 

minusy:
- musiałbym dorobić wspomaganie i wrzucić szersze opony
- jeżeli tur nie będzie na sankach to jest potencjalnie większe zagrożenie pęknięciem

Zetor 7211
plusy:
- posiada wspomaganie
- ma bardzo dobry skręt
- jest cięższy 

minusy:
- jest to mój główny traktor w gospodarstwie więc i tak już ma co robić
- trudniej do niego dobrać szersze koła
- mimo wieku jest w zasadzie jak nowy (poprzedni właściciel pod kocem trzymał i tylko do kościoła jeździł 😁) i trochę by było szkoda gdyby coś się urwało 

Na moje niewprawione oko tak to wygląda i pytanie co byście mi doradzili, może z doświadczenia macie jakieś inne wady i zalety obydwu sprzętów?
Bardzo bym prosił też o radę jakiego tura warto kupić czy to do zetora czy ursusa (zakładam budżet na tura 10-12k, ale jak w tym segmencie nie będzie nic ciekawego to może jeszcze coś wysupłam 😄).

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

sześciedziesiątka  ma podnieść ponad tone ,

49 minut temu, polskatk napisał(a):

Nie wiem czy C360 podniesie Ci 1000-1100 kg. Jeżeli chcesz dźwigać takie ciężary to lepiej zamontuj tura w Zetorze.

Nie używałem nigdy tura więc nie wiem, i dlatego pytam tutaj, widziałem jedynie filmy na youtube gdzie nieraz podnoszą takie rzeczy, tylko pytanie jak to wygląda w normalnym użytkowaniu

Opublikowano

Jeśli nie będzie dużo używany to można zdjąć ramię. Montowałbym tylko do zetora, robiąc z głową nic nie powinno się połamać, 360 jest za lekka do byle czego trzeba by zakładać obciążenie na tył. I szukałbym jakiegoś małego tura, o krótkim ramieniu np rolmar ma niby wersję 1200kg (choć do tych 1200 trzeba będzie dociążyć mocno tył). Paletę 800kg spokojnie da radę bez dociążenia.

Opublikowano
20 minut temu, robi57362 napisał(a):

7211 to zesra się z tą tona peleton, do takich ciężarów do małego cuagnika to maszt od wózka widłowego

Da radę...tył odciążyć.

Szejsiatka ...może pęknąć 

... temu napisałem...

Zetor....i zakończyć ten temat.

Szału nie będzie....ale o czym tu pisać i się zastanawiać 

Opublikowano
4 minuty temu, raven18 napisał(a):

Jeśli nie będzie dużo używany to można zdjąć ramię. Montowałbym tylko do zetora, robiąc z głową nic nie powinno się połamać, 360 jest za lekka do byle czego trzeba by zakładać obciążenie na tył. I szukałbym jakiegoś małego tura, o krótkim ramieniu np rolmar ma niby wersję 1200kg (choć do tych 1200 trzeba będzie dociążyć mocno tył). Paletę 800kg spokojnie da radę bez dociążenia.

Akurat zakładanie obciążenia to nie problem, pytanie czy zakładając że maksymalnie będzie podnoszone te 800kg a nie 1100, to ursus da sobie radę? tak żeby trochę pochodził a nie po dwóch podnoszeniach do remontu 😆

Opublikowano

Do Zetora montuj. Jeśli założysz w c360 oś z bizona, to jakoś wytrzyma.. bo czopy ani te opony 6.00-16 nie wytrzymają obciążeń, do tego wspomaganie i dojdzie kilka tyś wydatków.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

sześciedziesiątka  ma podnieść ponad tone ,

Mam tura na szejsecie i balot wyslodki waga ok 1200 chwytakiem do bel brałem,  oczywiście z balastem z tyłu i tur po przeróbkach to był tur zwykły na linkę i teraz ma zrobioną euroramkie jest skrócony i ma siłowniki dwustonnego działania .pompa standard.

Opublikowano
26 minut temu, torq1906 napisał(a):

Akurat zakładanie obciążenia to nie problem, pytanie czy zakładając że maksymalnie będzie podnoszone te 800kg a nie 1100, to ursus da sobie radę? tak żeby trochę pochodził a nie po dwóch podnoszeniach do remontu 😆

Jeszcze raz byś zrozumiał?

Do Zetora!!!!

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, robert1226 napisał(a):

Mam tura na szejsecie i balot wyslodki waga ok 1200 chwytakiem do bel brałem,  oczywiście z balastem z tyłu i tur po przeróbkach to był tur zwykły na linkę i teraz ma zrobioną euroramkie jest skrócony i ma siłowniki dwustonnego działania .pompa standard.

https://forum.norcom.pl/uploads/monthly_2016_04/5ae1a75ebd160_c3603.jpg.64f9cc21562015aa6d4f1c29f8f80c04.jpg

Sprawdź co instrukcja mówi o wytrzymałości przedniej osi w linku powyżej, w Zetorach wytrzymałość przedniej osi to 2010kg dla prędkości do 20km/h lub 2980kg do prędkości 8 km/h

Edytowane przez jaco512
Opublikowano
23 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Do Zetora!!!!

No dobrze, powiedziałeś swoje zdanie i dzięki Ci za to, ale ja cytowałem i pytałem kogoś innego co uważa w tym temacie (bo uwaga tu zaskoczenie nie każdy musi mieć takie zdanie jak Ty a ja chcę poznać opinie różnych ludzi i użytkowników i wtedy podejmę decyzję) 

Opublikowano
1 minutę temu, torq1906 napisał(a):

No dobrze, powiedziałeś swoje zdanie i dzięki Ci za to, ale ja cytowałem i pytałem kogoś innego co uważa w tym temacie (bo uwaga tu zaskoczenie nie każdy musi mieć takie zdanie jak Ty a ja chcę poznać opinie różnych ludzi i użytkowników i wtedy podejmę decyzję) 

Czyli założysz do szejsiatki...

Oki....nie było tematu...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czyli założysz do szejsiatki...

Oki....nie było tematu...

Zbiorę opinie większej liczby użytkowników i wtedy podejmę decyzję, nie uważasz że podejmowanie decyzji na podstawie jednej odpowiedzi (i to jeszcze bez żadnej argumentacji) było by po prostu głupie? Bo Ty np. możesz się dobrze znać na temacie i mi podpowiesz dobrze, ale równie dobrze mógłby to być jakiś totalny dzban który nie ma pojęcia o czym mówi i tak sobie napisał co mu się wydaje więc statystycznie chyba rozsądniej zebrać opinie od większej grupy i dopiero podjąć decyzję? 

Opublikowano
1 godzinę temu, torq1906 napisał(a):

Nie używałem nigdy tura więc nie wiem, i dlatego pytam tutaj, widziałem jedynie filmy na youtube gdzie nieraz podnoszą takie rzeczy, tylko pytanie jak to wygląda w normalnym użytkowaniu

Podnieść oczywiście się da, ale co innego jak sobie raz czy dwa razy podniesiesz coś cięższego, a co innego jak będziesz tak robił regularnie. Jakby to były ciężary 500-700 kg to bym Ci powiedział zakładaj do C360. Nawet bez wspomagania i z normalnymi oponami dałbyś radę spokojnie pracować. Ale przy cięższych tematach to już bałbym się o C360 i wolałbym założyć do Zetora. 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, torq1906 napisał(a):

Zbiorę opinie większej liczby użytkowników i wtedy podejmę decyzję, nie uważasz że podejmowanie decyzji na podstawie jednej odpowiedzi (i to jeszcze bez żadnej argumentacji) było by po prostu głupie? Bo Ty np. możesz się dobrze znać na temacie i mi podpowiesz dobrze, ale równie dobrze mógłby to być jakiś totalny dzban który nie ma pojęcia o czym mówi i tak sobie napisał co mu się wydaje więc statystycznie chyba rozsądniej zebrać opinie od większej grupy i dopiero podjąć decyzję? 

Masz Zetora i szejsiatke...

Znasz te traktory. Wiesz co potrafią i wytrzymują...

Jak można to porównywać?

Założysz do lepszego, to i ty będziesz miał lepiej.

Założysz do polskiego ulepa, to się b dziecię męczyć ..razem z tym ...ulepem.

Opublikowano
11 godzin temu, jaco512 napisał(a):

https://forum.norcom.pl/uploads/monthly_2016_04/5ae1a75ebd160_c3603.jpg.64f9cc21562015aa6d4f1c29f8f80c04.jpg

Sprawdź co instrukcja mówi o wytrzymałości przedniej osi w linku powyżej, w Zetorach wytrzymałość przedniej osi to 2010kg dla prędkości do 20km/h lub 2980kg do prędkości 8 km/h

No i co z tego mam oś  starego typu czyli okrągło to nie to co te nowe płaskie gówno,ikola od ostrowka , jak lądowałem obornik na rozrzutnik 4 t to 6 krokodyli i pełen tak że szejseta wymiata.

Opublikowano

No właśnie słuszne spostrzeżenie, a widać że ciebie trzyma , no chłopak pisał że to będzie tur spradycznie używany i raz czy dwa razy w roku po palecie peletu zdejmie do takich prac fadroma mu nie potrzebna .

• Haha 1