Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, czy posiada ktos typowo ten model i potwierdzi ze na 1ar trzeba krecic do proby kreconej 17,5razy KOŁEM ( 18,5 korbą - 2bieg) tak jak w instrukcji. . Przejrzalem pare filmikow na yt i natknalem sie na taki komentarz pod filmikiem dla sr300 ( w instrukcji 15,5obrotow korba) wiec moze i w sr250 jest pomylka?albo i nie a wolalbym wiedziec za miesiac jak na pola sie wyjedzie.

Wg moich obliczen wychodzi ze 19,5razy KOŁEM

Screenshot_2025-02-26-12-50-26-110_com.miui.gallery-edit.jpg

IMG_20250226_132258.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Panowie, czy posiada ktos typowo ten model i potwierdzi ze na 1ar trzeba krecic do proby kreconej 17,5razy KOŁEM ( 18,5 korbą - 2bieg) tak jak w instrukcji. . Przejrzalem pare filmikow na yt i natknalem sie na taki komentarz pod filmikiem dla sr300 ( w instrukcji 15,5obrotow korba) wiec moze i w sr250 jest pomylka?albo i nie a wolalbym wiedziec za miesiac jak na pola sie wyjedzie.

Wg moich obliczen wychodzi ze 19,5razy KOŁEM

Screenshot_2025-02-26-12-50-26-110_com.miui.gallery-edit.jpg

IMG_20250226_132258.jpg

To nie jest pomyłka, ja go mam 10 lat sprawdza się co do gram 

Opublikowano

Robisz probe wg tych parametrow z pod pokrywy ( naklejka) skrzyni i wszystko pasuje po obsianiu hektara? Dzieki za odpowiedz. 

Troche czytalem komentarzy na yt pod filmikami i roznie ludzie pisali o trzymaniu normy wysiewu przez ten siewnik. 

Opublikowano
15 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Robisz probe wg tych parametrow z pod pokrywy ( naklejka) skrzyni i wszystko pasuje po obsianiu hektara? Dzieki za odpowiedz. 

Troche czytalem komentarzy na yt pod filmikami i roznie ludzie pisali o trzymaniu normy wysiewu przez ten siewnik. 

604574543 zadzwoń 

Opublikowano

Ja kręcę 37 obrotów korbą i liczę na 2 ary (żeby było dokładniej). I dodaję 10% na poślizg kół. 

Czyli jak chcę wysiać 200kg/ha to ustawiam, żeby wykręcić 4kg +10% czyli 4,4 kg. 

Zazwyczaj jest wtedy dobrze. Jakieś drobne niwelacje po przejechaniu pierwszego kawałka ale to naprawdę kosmetyka. 

Opublikowano

Piszesz o sr250? 

Mozna i na 2ar liczyc ( chyba w instrukcji starego poznaniaka tak bylo, ze dokladniej). 

Ok. Czyli ilosci obrotow korba/kolo sie nie czepiam i zakladam ze jest ok w instrukcji. 

Za miesiac wyjdzie w praniu. 

Dzieki!

Opublikowano

Docisk redlic na minimum. 

Sprężyny dociskowe mają też regulację na 3 ząbkach, to też je robisz by były najluzniej. Bo nie ujedziesz, będzie Ci się stałe zapychać na zewnątrz. 

Głębokość to już zależy od ziemi. Najczęściej 4 lub 5.

Oczywiscie mówimy tu o siewie zboża i to samym ciągnikiem c 360.

Opublikowano
22 minuty temu, ciaastus napisał(a):

Sprężyny dociskowe mają też regulację na 3 ząbkach, to też je robisz by były najluzniej.

o tym mowisz? teraz jak widac sa na samej gorze, wiec powinny isc na sam dół

obraz.png.bf239f6dc4afb79a69ae919421ab24d7.png

Opublikowano

Tak, żeby jak najmniejszą siłą dociskały. 

Na trzech skrajnych redlicach będzie się zapychać bo tam jest mało miejsca. Na dodatek po kole od ciągnika się robi taka wysepka i to akurat w tym miejscu. 

Jak pierwszy raz siałem pszenicę to myślałem, że się popłaczę. Co za gówno kupiłem se myślę. Co 50 metrów stałem bo się zapchało. 

W tym roku siałem po zlikwidowanej trawie i szedł jak burza. 😉

Opublikowano

dzięki. trzabedzie wyjechac na pole i potestowac u siebie rozne ustawienia. 

1 godzinę temu, ciaastus napisał(a):

Głębokość to już zależy od ziemi. Najczęściej 4 lub 5.

te 4-5 to jaka glebokosc mniej wiecej? sprawdzales?

Opublikowano

Optymalna. 😁

Na środku będzie 3 - 4 cm. Za kołami mniej. Ale ten zagarniacz jest tak jebitny, że wszystko zgarnie. Jego też trza na najmniejszy docisk. 

Tak w ogóle to te siewniki są robione do pracy z agregatem US. Wtedy możesz ustawić głębokość na całości równą. I docisk pewnie można zwiększyc wtedy bo masz siewnik na równym. Za ciągnikiem masz zawsze góry i doliny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ciaastus napisał(a):

Optymalna. 😁

Na środku będzie 3 - 4 cm. Za kołami mniej. Ale ten zagarniacz jest tak jebitny, że wszystko zgarnie. Jego też trza na najmniejszy docisk. 

Tak w ogóle to te siewniki są robione do pracy z agregatem US. Wtedy możesz ustawić głębokość na całości równą. I docisk pewnie można zwiększyc wtedy bo masz siewnik na równym. Za ciągnikiem masz zawsze góry i doliny. 

A masz spulchniacze za kolami?

Opublikowano

Tak. Mam. Na początku miałem po jednym. Później dokupiłem i mam teraz po 2 na koło. Tylko, że trzeba dorobić mocowanie i drugi spulchniacz cofnąć trochę bo nie ma miejsca na 2 w sr 250. Jak jeden spulchniacz jest z tyłu to też mniejsze jest prawdopodobieństwo zapchania na spulchniaczach. 

Opublikowano

Mam na razie po jednym i juz bylo je zle montowac przez te przewody od hydrauliki( akurat tam wypadala ta kostka mocujaca przewody). Wspomniales o tych grabkach,- na tej sprezynie naluźniej rozumiem?

IMG_20250302_094733.jpg

Opublikowano

Tak. U mnie ona wcale nie dociska. Ten zagarniacz jest tak ciężki, że to wystarczy. Jeszcze kąt natarcia trza ustawić ale to już wg własnego upodobania.