Skocz do zawartości

Jaki silos zbożowy najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... bo widziałem takie przez szybę autobusu jak bylem na wycieczce dla dzieci z terenów wiejskich refundowanej przez KRUS.

Opublikowano

Witam, mam dylemat z wyborem silosa zbożowego. Interesuje mnie silos, który mogę postawić na zezwolenie z gminy, bez żadnego planu. Zastanawiam się na dwoma firmami: WINKLER i MICHAŁ. Która firma lepsza ? Firma WINKLER oferuje silos o ładowności 18 ton i cena z montażem to 5200 zł, a z MICHAŁA to ładowność 16 ton i cena z montażem na tą chwilę to 5000 zł. Posiada ktoś takie silosy ? Jakie są może plusy i minusy każdej z firmy ? Jak wygląda wykonanie ? Z góry wielkie dzięki :)

Opublikowano

A może posiadacie jakieś własne patenty żeby ułatwić sobie potem rozładunek takiego silosa płaskodennego ? Bo z tego co się orientuje to otwór do opróżniania jest bardzo nisko i nie ma co podstawić.
A z firmy MICHAŁ to długo silosy stawiali ? Jakie duże masz kolego "carrado " te silosy ?

Opublikowano (edytowane)

Ja najpierw sypie do zmijki pozniej zmijka podaje do takiego specjalnego baka ktory oczyszcza zboze pozniej leci do dmuchawy pozyczonej od sasiada która niestety ma małą wydajnosc boprzyczepe 7 ton pronar ( jest na niej około 9 ton) rozładowuje w ciągu paru godzin ale jak na moj areał dmuchawachawa wystarczy.Co Do rozładunku to niewiem gdyż silos mam w użytku 1 sezon i jeszcze z niego nie sprzedawałem pszenicy bo naprawde ten zsyp połozony jest bardzo nisko xD  . Ale kombinuje cos nad takimi paletami i specjalnym zsypem do żmijki jak bede wyciąga zboże z silosy za niedługo to pochwale sie sposobem 

Edytowane przez kubakrz12
Opublikowano

Tez się zastanawiałem nad lejem wewnętrznym ale wiadomo chodzi o kasę. Ale na pewno są wygodniejsze niż zwykle plaslodenne. Ja chcę tylko silosy na zgłoszenie.

Jest parę zło droższy ale komfort jest na pewno wyższy. U mnie doszło jeszcze to że musiał bym płaskodenny postawić na wysokim fundamencie z racji tego że miejsce gdzie mieszkam jest nisko położone to raz,a a dwa tam gdzie miały stać silosy jest już zupełnie nisko i po deszczu zawsze stoi woda. Reasumując stwierdziłem że tak będzie po prostu szybciej i cenowo bez mała to samo w moim wypadku. 

Opublikowano

wiadomo , że silos lejowy jest 2 razy droższy  ale jest to inwestycja na dłuższy czas i dopiero później można docenić wygodę podczas rozładunku silosa  gdy nie trzeba szuflować w środku

Opublikowano

Ja z Michałem to miałem pewien problem bo wydawało mi się że jak rozmawiałem z kimś w tej firmie to nie bardzo miał chętni żeby mnie obsłużyć i wgl opowiedzieć mi wszystko :/ Michał to wszystkim  ten rabat 10 % daje, ale przyjdzie co do czego to i tak wychodzi jednakowo. Chociaż jak u mnie, silosy wyszły niby taniej o 200 zł ale za drogę policzyli tyle ze bardziej opłaca się z Winklera.

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym zapytać czy miał ktoś może styczność z używanymi silosami zbożowymi wewnętrznymi i mógłby mi doradzić czy warto inwestować w nie pieniądze?

Ewentualnie mam miejsce gdzie mógłbym postawić taki silos a koszt jego zakupu jest przynajmniej o 50% mniejszy niż silosu zewnętrznego.

Silos jest mi potrzebny do załadunku zboża w żniwa i jednorazowego rozładunku w czasie kiedy cena jest korzystniejsza :-)

Po sobotnim załadunku 30 ton zboża żmijką gdzie dużą część trzeba było podsuwać łopatą stwierdziłem, że już chyba wiek nie ten co kiedyś i albo coś wymyślę albo będę sprzedawał prosto z pola.

Poniżej zamieszczam linki z silosami i proszę o poradę czy warto w ogóle się nad tym zastanawiać.

http://olx.pl/oferta/silos-zbozowy-zbiornik-na-zboze-bin-20t-25t-30t-45t-50t-60t-80t-CID757-ID4WTVt.html

http://olx.pl/oferta/silos-zbozowy-zbiornik-na-zboze-priv-20ton-25ton-30ton-35ton-40ton-CID757-ID58vAl.html

http://olx.pl/oferta/zbiornik-na-zboze-silos-zbozowy-bin-20t-CID757-IDfZdBz.html

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Witam,czy jest możliwość dosuszenia  pszenicy w silosie(30t) płaskodennym z podłogę perforowaną czy ta podłoga służy bardziej do przewietrzanie.O odpowiedz proszę kolegów którzy to praktykują bądz praktykowali,bo teoria mówi że jest taka możliwość,interesuje mnie jak to wygląda w praktyce.Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Opublikowano

Jest możliwe dosuszenie zboża wentylacją z powietrzem atmosferycznym jednak są potrzebne do tego odpowiednie warunki oraz odpowiednie wydajnościowo dmuchawy. Mam w ofercie automatyzowanie procesów wentylacji/dosuszania w silosach zbożowych. tel. 726777347

Opublikowano

k

jak chcecie dobry silos to z od formy winkler z lubelskiego muj kolega unich kupił rok temu i zero gwarancji a silosy ciekno wyginajo sie pewnie sie przewrucu cienkie blachy i montarz partacki  a winklel nie reaguje na gwarancje no szef kase poczuł we włoszech siedzi z konkubino 

Opublikowano
Dnia 31.03.2018 o 19:48, Cegła231 napisał:

k

jak chcecie dobry silos to z od formy winkler z lubelskiego muj kolega unich kupił rok temu i zero gwarancji a silosy ciekno wyginajo sie pewnie sie przewrucu cienkie blachy i montarz partacki  a winklel nie reaguje na gwarancje no szef kase poczuł we włoszech siedzi z konkubino 

Powiedz twojemu koledze żeby powiedzial swojemu koledze zeby nie pisał bzdur  jeszcze z bledami i bez skladu i ładu ,poza tym oczerniajac przed samymi świetami swojego konkurenta co ma kase . Cegła idż do jakiegos psychoterapełty bo ci na rozumek siadło w temacie Winkler

Opublikowano (edytowane)

Tak mniej więcej od 120 tys. do 3 mln zł.

Zależy jaka suszarnia i czyszczalnia bo sama cena silosa to zależności od firmy i wyposażenia tak od 60 do 120 tys. zł.

CzyszczaRnia :D

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
Dnia 16.01.2013 o 23:56, fermaopolskie napisał:

identyczne jak te amerykańskie cumberland takie faliste kupowałem u polskiego producenta AGOS oni klepią na całą europę ,ale pod różnymi nazwami ,chyba gdzieś koło poznania

z tego co kojarzę to ten cumberland mial w polsce kiedyś przedstawicielstwo, bo przyjeżdżali do mnie , ale teraz nigdzie ich nie widziałem , tylko na starych fermach ...

Kolego dokładnie mają oddział w Międzyrzeczu.